Libčický kvíz: městské centrum

Kvíz: náměstí

Náměstí je pupek města, většinou přirozené centrum. Věděl to třeba Přemysl Otakar II., když se rozhodl sekat nová města jako Baťa cvičky (i když z pohledu časové souslednosti možná, že spíš Baťa začal sekat cvičky, jako P.O. II města) a vždycky si dal zrovna s náměstím hodně záležet. Proto jsou si česká města tak podobná. Náměstí s radnicí, v jednom koutě kostel, u něj věž. Nejlépe Černá. A pak se turisto zorientuj, jsi-li v Hradci Králové nebo Českých Budějovicích.

Aha, pardon, ale my jsme v Libčicích. Náměstí rovná se centrum, možná i proto působí Kralupy (ač relativně velké město) tak rozpačitě, protože takové přirozené centrum nemají.  A že je to střed respektují i dopravní značky, vzdálenost se počítá na to nejhlavnější ve městě. Jedete-li do Prahy, cedule by vám měly počítat vzdálenost na Staroměstské náměstí, střed města.

Libčice mají náměstí dvě (je to tak?), přičemž já mám o tom hlavním a nejdůležitějším někdy tendenci hovořit spíš jako o křižovatce Svobody. A vy, kteří znáte odpověď na dnešní kvízovou otázku (no vidíte, a to ani ještě neznáte zadání, tak vám věřím), už mi rovnou do očí můžete vpálit, že to není fér, protože náměstí Svobody, to je o hodně víc než jen křižovatka.

Kvízová otázka zní:

Kde se nachází náměstí Svobody?

křižovatka Svobody

Chcete nápovědu?

“V Libčicích” je sice správná, nikoliv dostatečná odpověď. A pokud víte o jiných náměstích Svobody (Brno třeba jedno významné má), pak zkuste formulovat svou odpověď spíš k Libčicím.

Odpověď:

Správnou odpověď naleznete, pokud kliknete sem.

I vy jste si oblíbili naše kvízové otázky?

Pak nabízíme vaší pozornosti všechny dosud uveřejněné otázky zde.

Komentářů: 3

  1. PeS napsal:

    Mimochodem to namesti nikdy nebylo namesti. Bývala zde hluboká rokle, ktera začínala zhruba na rovince u Boháčkovy třešňovky a směrem dolů pokračovala az na úroveň sokolovny. Tady uz byla mělká. Spis takovy uvoz. V horní casti se v rokli saňkovalo a lyžovalo. Rovněž se sem chodilo kouřit a provozovat vse co rodiče neměli videt….

    • Tereza Nehasilová napsal:

      Poznámka o rokli, je moc zajímavá. Krásně je vidět třeba na mapách II. vojenského mapování, což nemá být nejapná poznámka na adresu vzpomínání PS 🙂 Co je možná ještě zajímavější, to je řada cest, které v okolí dnešních Libčic vedly a které tu dnes, jsem si jistá, že nejen mě, velmi chybí.

  2. Michal Nehasil napsal:

    Nevim co všechno tam chodil provozovat PeS, ale ja se třeba v parčíku na onom náměstí ženil… Rodiče to nejen viděli, ale dokonce se aktivně účastnili.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>