Epopej o mateřské školce

Máte doma tak nějak zhruba tříleté pachole? Pak už jste si nejspíš všimli, že školka vyhlásila na 8. března 2016 zápis. A možná propočítáváte kritéria a sčítáte body. Školka má v Libčicích dobrý zvuk a pro většinu rodičů je to první volba. I když pro úplnost se sluší říct, že jsou tu i jiné možnosti. Už šestým rokem úspěšně funguje hlídací centrum Máváček. Alternativu ke klasice a bližší kontakt s přírodou nabízí lesní školka Kulíšek.

A pokud vám Máváček s Kulíškem nevyhovují, nechcete mrňouska vláčet každý den do jiného města a do klasické školky se váš potomek nevejde, je tu i dětský klub Klubíčko v libčické základní škole zřízený městem jako přechodné navýšení kapacity. Ano, kapacita školky už dva školní roky nestačí.

Dostane se na vás?

Dobrá zpráva na úvod: Po skoro dvou letech se začalo stavět. Respektive bourat. Tak se ale často prostě začít musí.

 

V prvním kole přijímacího řízení počítejte pouze se stávající kapacitou. Pak tedy:

  • Školka (jako každoročně) zveřejnila kritéria přijetí, na jejichž základě si můžete udělat první představu o svých šancích.
  • Princip přijímání zjednodušeně? Školka dle školského zákona přijímá věkově “správné” děti. To jsou ty, kterým v době nástupu do školky již budou tři roky. Nejdřív libčické, pak přespolní. Teprve pak libčické netříleté (ty, kterým budou tři roky teprve po zahájení školního roku 2016/17).
  • Je dobré vědět, že loni se nedostalo ani na libčické děti narozené v červnu 2012 a mladší (viz zpráva školky níže).

Během aktuálního zápisu by měly být zapsány všechny děti. Rodiče do třiceti dnů od zápisu dostanou vyrozumění o (ne/)přijetí. Přijaty by měly být jen děti do naplnění současné kapacity. Ostatní se mohou odvolat a držet si palce, aby se všechno stihlo do začátku nového školního roku…

Pokud se podaří dostavět a zprovoznit novou třídu:

  • Dostane se víc než pravděpodobně na všechny.
  • Bude to však spojeno s nejistotou do poslední chvíle, zda se všechno stihne včas. Náš odhad dalšího vývoje zní: děti, které skončí pod čarou, budou nejspíš muset přijít k mimořádně vyhlášenému zápisu znovu – poté, co školka získá všechny potřebné dokumenty k provozování dodatečné třídy.

Srovnání

Malá vsuvka – následující tabulka nabízí základní srovnání 4 libčických možností.

kapacita zařízení
cena za měsíc
provozní doba / týden
117 dětí od 3 let
(bez přístavby)
600 Kč + stravné 32 Kč/den
pondělí až pátek
6.30 – 17.00

Poznámka: Aktuálně plně obsazeno. Přístavba by měla kapacitu školky navýšit o 28 míst.

hlídací centrum Máváček
Zahradní 327
nejvýše 5 dětí
9 200 Kč + stravné 55 Kč/den
pondělí až pátek
6.30 – 16.30

Poznámka: Funguje i přes prázdniny.
Uvedené ceny jsou maximální – lze domluvit i kratší pobyt.

lesní školka Kulíšek
Lidická 724
15 dětí
2 970 Kč
pondělí a úterý
7.30 – 16.00

Poznámka: Nabízí i jednodenní “školkovné”.
Stravné funguje na jiném principu. Aktuálně plně obsazeno.

20 dětí
město dorovnává na cenu MŠ
pondělí až pátek
6.30 – 17.00

Poznámka: Aktuálně 12 dětí. Loňský rok 20.

 

Počty dětí

Před třemi lety se v Libčicích narodilo 41 dětí a dá se předpokládat, že většina z nich letos přijde k zápisu do školky. Míst ve školce je k dnešku přesně 41 – to je počet dětí, které by od září měly nastoupit do školy.

Tato čísla nezahrnují nově přistěhovalé (ale ani odstěhovalé) a děti, které dostanou odklad školní docházky – obvykle se 2-3 najdou. Na první pohled to tedy vypadá plus minus idylicky jako: 41 dětí ven, nahradit za 41 dětí dovnitř. Ale má to svá “ale”.

Je třeba ale ještě započítat “převis” dětí, které se loni do školky nedostaly, rok přečkaly buď v Klubíčku, či ve školkách v dosahu svých rodičů mimo Libčice a letos se na žebříčku kritérií dostanou na jasně “volitelná místa”. Jeho základ je pevně daný – v Klubíčku je pro letošek uloženo 12 dětí. Počty dětí, které zůstaly doma s rodiči či prarodiči, nebo které jezdí do školek mimo Libčice, neznáme.

Výhled? I v následujících školních letech 2017-18 a 2018-19 bude dětí zhruba stejně, lehce přes 40 (bráno podle statistik narozených dětí). To číslo ale nezohledňuje stěhování, ani případný nárůst počtu obyvatel (výstavba: viz také Letecké náměstí, nákupy pozemků koaličních zastupitelů – viz diskuse k článku o jednání zastupitelstva, spící projekty). Zkrátka aspoň jedna třída navíc se opravdu hodí.

Časová osa

A protože se článek jmenuje “Epopej…”, ničemu neuškodí, pokud si tu přehledně zrekapitulujeme celý vývoj kolem školky.

A dál už budeme postupovat chronologicky – tedy hurá zpátky do dubna 2014.

Duben 2014

1. ZÁPIS č. 7/2014 ze 7. 4. 2014

obsahuje bod 7/7) Řešení nedostatečné kapacity MŠ – to je nejspíš první zmínka o problému s kapacitou školky v dokumentech města.

Poznámka 1:Nedostatečná kapacita školky byla dále předmětem jednání Rady města č. 9, 11 a 12

Poznámka 2: na webu města se ze žádného zápisu Rady města v roce 2014 nedozvíte nic víc, než názvy projednávaných bodů. Teprve později se kromě bodů začal zaznamenávat i jejich obsah. Pro účely tohoto článku se v zápisech Rady města dozvíte něco víc až od května 2015.

 

Červenec 2014

2. ZÁPIS č. 16/2014 z 23. 7. 2014

obsahuje bod 2/16) Dohoda o provozování dětského klubu Klubíčko

Poznámka: V červenci 2014 se objevuje první veřejná informace o plánu zřídit v základní škole dětský klub Klubíčko.

 

Září 2014

3. Libčické noviny, září 2014, str. 5

KLUBÍČKO

Pod tímto názvem se skrývá zařízení pro péči o předškolní děti zaměstnaných rodičů, které se z kapacitních důvodů nepodařilo umístit do městské mateřské školy. O vybudování Klubíčka rozhodlo zastupitelstvo našeho města v letošním roce, kdy bylo zřejmé, že kapacita naší mateřské školy je vzhledem k počtu žádostí na umístění nových dětí, nedostatečná. Zřízení Klubíčka se ujala paní ředitelka naší základní školy Mgr. Raveane, a to jak svou účastí při výběru zaměstnanců, tak i při obstarávání zařízení klubu. Výsledkem její práce je krásný prostor, vybavený vším potřebným, navíc na vysoké estetické úrovni, za což patří paní ředitelce, která se tomu maximálně věnovala v době svých prázdnin, velký dík.

Celková kapacita našeho dětského klubu je 20 dětí a byla ke dni zahájení naplněná do posledního místa. Klubíčko je umístěno v přízemí základní školy, o jeho provoz pečují dvě pracovnice a stravování dětí zajišťuje školní kuchyně základní školy.

Pro rodiče přihlášených dětí je jistě důležité, že děti v tomto zařízení, které provozuje město Libčice nad Vltavou, jsou umístěny za stejných finančních podmínek jako děti v mateřské škole. Před zahájením provozu Klubíčka byl dne 21. 8. uspořádán pro rodiče přihlášených dětí Den otevřených dveří, po jehož prohlídce obdrželi rodiče denní řád zařízení a seznámili se s pracovnicemi, které o jejich děti budou během příštího školního roku pečovat.

Přejeme si, aby naše Klubíčko dobře fungovalo, aby se v něm dětem, které jej budou navštěvovat, líbilo a jejich rodiče byli s jeho prací spokojeni.

Rada města

4. ZÁPIS č. 21/2014 z 22. 9. 2014

obsahuje bod 4/21) Žádost ZŠ o příspěvek na dovybavení centra Klubíčko

Poznámka: v žádném zápise jsem nenašel bod o vybavení, tohle je až dovybavení.

 

Květen 2015

5. ZÁPIS č. 13/2015 z 11. 5. 2015

bod 8/13) Projekt nástavby MŠ
Statický posudek prokázal možnost nástavby zadního pavilonu MŠ.
Usnesení: Rada města souhlasí se zadáním projektové dokumentace nástavby MŠ na zadním traktu v kapacitě 40 dětí.

Poznámka: ještě v květnu 2015 se plánuje výstavba dvou tříd.

 

Červen 2015

6. ZÁPIS č. 17/2015 ze 17. 6. 2015

bod 2/17) Projekt přístavby MŠ
Rada města vzhledem k počtu přihlášených dětí do MŠ a do dětského klubu Klubíčko opětovně zvážila všechny možnosti včetně provozního zajištění a po konzultaci s ředitelkou MŠ rozhodla o výstavbě 1 zvětšeného pavilonu o kapacitě 28 dětí na místě stávající kočárkárny.

Usnesení: Rada města revokuje usnesení č. 8/13 – 2015 a souhlasí se zhotovením jednostupňového projektu použitelného pro stavební řízení i pro provedení stavby na samostatně stojící pavilon pro 28 dětí včetně intenzifikace stávající kuchyně. Rada města na základě poptávky souhlasí s vypracováním projektové dokumentace firmou Trien, s.r.o., Dobříň 43, Roudnice nad Labem za cenu 210.000,-Kč.

Poznámka: aby se hned o měsíc později plán změnil na pouze jednu třídu.

 

Červenec 2015

7. ZÁPIS č. 19/2015 z 1. 7. 2015

bod 7/19) Žádost ZŠ o rekonstrukci bytových prostor pro školní družinu

Tento bod se školkou a problémem s kapacitou zdánlivě nesouvisí. Jen zdánlivě.

Výňatek z žádosti (celé znění v zápise Rady města)

…Na prvním stupni budeme nuceni řešit kapacitu přestěhováním jednoho oddělení školní družiny do prostor stávající dílny. Školní družina v tomto šk. roce sídlila ve třech třídách v přízemí. Jednu třídu v přízemí zatím využívá Klubíčko…

Poznámka: a aby ještě s koncem školního roku bylo jasno, že Klubíčko sice řeší problém kapacity školky, ale ve škole zjevně pociťují, že je to na jejich úkor.

 

Srpen 2015

8. Libčické noviny, srpen 2015, str. 2

PŘÍSTAVBA MŠ – změna plánu

V současném volebním období zastupitelé rozhodli o přístavbě mateřské školy. Důvody pro toto rozhodnutí jsou zřejmé. Dosavadní kapacita naší mateřské školy nestačila pokrýt požadavky rodičů na umístění dětí. V minulém roce se do školky nepodařilo umístit 20 dětí, tento problém se však podařilo vyřešit zřízením dětského klubu Klubíčko, který ve školním roce 2014-2015 nedostatečnou kapacitu školky doplnil. Také v příštím školním roce počítáme s tím, že bude toto zařízení fungovat, i když se zdá, že počet dětí bude letos nižší. Dosud se přihlásilo asi 12 dětí.

Klesající počet dětí předškolního věku je jedním z důvodů, které vedly město k přehodnocení kapacity plánované přístavby. Je to proto, že vzhledem k značné finanční náročnosti uvažované přístavby, rozhodlo zastupitelstvo o využití dotace. Jednou z podmínek při poskytnutí dotace je tzv. „udržitelnost“, v našem případě to znamená, že vybudujeme-li přístavbu o kapacitě např. 50 dětí, je nezbytné, aby tato nová kapacita byla po určitou dobu např. 5 let, naplněna. Nebude-li tato podmínka splněna, následují finanční sankce, pokuty nebo dokonce vrácení dotace.

Proto je v současnosti připravován projekt přístavby o kapacitě 28 dětí, což je kapacita jedné rozšířené třídy, kterou, jak předpokládáme, se podaří s pomocí dětí i z okolních obcí, naplnit. Počítá se s výstavbou nového pavilonu na místě dnešního skladu v zadní části areálu MŠ. V současnosti však stále čekáme na vypsání příslušného dotačního titulu, jak bylo přislíbeno ministerstvem školství.

Snad se dočkáme.

Ing. Vladimír Urbánek

 

Listopad 2015

9. ZÁPIS č. 27/2015 ze 4. 11. 2015

bod 8/27) Výběr zhotovitele přístavby MŠ
Správa majetku předkládá text zadávacích podmínek výběrového řízení na zhotovitele akce Přístavba MŠ a seznam oslovených firem. Zakázka bude zadána v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek dle § 12 odst. 3 jako veřejná zakázka malého rozsahu.

Zápis vyjmenovává oslovené firmy. V zadávacích podmínkách, na které zápis odkazuje se pak hovoří o datu zahájení prácí – 1. 2. 2016 (stalo se) a ukončení 31. 7. 2016.

Poznámka: nabíráme ďábelské tempo, až sem uplynul 1,5 roku. Odtud k nastartování bagru, který zboří kočárkárnu, to bude trvat 3 měsíce.

10. ZÁPIS č. 28/2015 z 26. 11. 2015

obsahuje hned 2 body k dostavbě školky

bod 10/28) Smlouva o zajištění dotace na MŠ
Rada města projednala smlouvu na zajištění dotace na přístavbu MŠ.
Usnesení: Rada města souhlasí s uzavřením smlouvy o dílo s firmou Flexi Projekt s.r.o., (Náměstí 14.října, Praha 5, IČO: 02036673) na dokumentaci potřebnou k podání Žádosti o dotaci na přístavbu mateřské školy v Libčicích nad Vltavou v programu MŠMT ČR – Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky (133 310).

a bod 11/28) Podání žádosti na dostavbu MŠ
Rada města projednala podmínky žádosti o dotaci na dostavbu MŠ.
Usnesení: Rada města souhlasí s podáním žádosti o dotaci na přístavbu mateřské školy v Libčicích nad Vltavou v programu MŠMT ČR – Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky (133 310). Rada města se zavazuje k financování spoluúčasti z vlastních zdrojů. Požadovaná částka dotace bude činit 75% z investičních nákladů.

Poznámka: takže buď bude nová třída stát město cca 7 miliónů, nebo se získanou dotací cca 1,75 miliónu.

 

Prosinec 2015

11. ZÁPIS č. 30/2015 z 16. 12. 2015

bod 1/30) Výběr zhotovitele přístavby MŠ
…Rada města souhlasí s pořadím nabídek tak, jak je doporučila výběrová komise na akci Přístavba MŠ, kde se na 1. místě umístila firma Urbio Sisto s.r.o., IČO 28993012 Kunětická, Praha 2 pro nejnižší cenu 6.976.295,- Kč. Dělá montované dřevostavby. Dále soutěžily firmy s nabídkou cca 8.122 000,- a 7.018 000,-

Poznámka 1: Pro zvědavce, pokud si zástupce firmy chcete prohlédnout, jejich fotografie najdete zde.

Poznámka 2: Rada se sešla v ten samý den, co zastupitelstvo, což není úplně šťastné řešení, pokud se předpokládá, že zastupitelé mají reagovat na jednání Rady (ale to se v Libčicích spíš nežádá).

Poznámka 3: Mezi prvním a druhým je relativně malý cenový odstup, bylo by tedy fajn znát kritéria výběru (byla to jenom cena? To by byla škoda, pokud činí rozdíl cen pouhých 0,5 %) nebo třeba alespoň vizualizace. Výběrová komise ale bohužel nezveřejňuje na webu nic (v době psaní článku na městském webu nic nebylo).

 

Únor 2016

Kočárkárna byla srovnána se zemí. Nepoklepávalo se na kámen (nebo ano?). Články vyšly až poté (a nutno přiznat, že náš se řadí až na třetí místo za Libčické noviny a radniční web). Vypadá to, že se ledy hnuly.

 

A co budeme sledovat dále?

  • Zda město opravdu dostane dotaci. Dozvědět se to prý má 31. března. Podotýkáme, že dostavbu školky považujeme za potřebnou i v případě, že se tak stane bez dotace. Jen by pak bylo smutné to 1,5 roku dlouhé čekání.
  • Jak se všechno stihne a zda skluzy/ navazující papírování (kolaudace, schválení hygienou, zápis do rejstříku škol) zasáhnou i do školního roku 2016/2017
  • Jak se horečná dostavba projeví na provozu školky před prázdninami
  • A jak dlouho bude nově navýšená kapacita školky zvládat další rozvoj Libčic (bude-li 🙂 )

 

První, kde se něco opravdu děje

V Libčicích se po dlouhé době rozhýbal významnější projekt. Projekt Náplavky spí. Strategickému plánu není naše město o mnoho blíž, než bylo před rokem.  Stěhování policejní služebny se také zatím spíše vleče (ono se to těžko posuzuje v tajnůstkářském městě). Plovárna? Možná nejsem dost pozorný, ale nevšiml jsem si žádného zásadního článku v Libčických novinách. A o jiných kauzách raději ani moc nepřemýšlet…

Takže pokud rovnou v září po letech, kdy tomu tak nebylo, opět nastoupí do školky všechny libčické děti, které o to budou stát (mluvím tedy spíš o jejich rodičích), bude to fajn.

Komentářů: 6

  1. Marek Coufal napsal:

    Jen dodatek k informacím o cenách školek:
    V ročním zúčtování / přiznání daně z příjmů je možno uplatnit slevu za umístění dítěte (tzv. “školkovné”, dle § 35ba odst. 1 písm. g, resp. § 35bb):
    “Výše slevy za umístění dítěte odpovídá výši výdajů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v daném zdaňovacím období v zařízení péče o děti předškolního věku… ”
    Nejedná se o veškeré výdaje, které se školce platí, ale jen ty za “umístění” (ne tedy za stravování, výlety apod.), přesto se tím pobyt potomka ve školce může zlevnit.

  2. Michal Nehasil napsal:

    Zajímalo by mě jestli město najalo architekta, který by se zamyslel nad tím jak to bude celé vypadat a fungovat? Tedy například:
    – Neměla by budova mít plochou střechu, když zbytek školky má také plochou střechu?
    – Jaký smysl má šikmá spojovací chodba? Je to proto, že montovaná typizovaná stavba má vchod uprostřed a nemohla se nikam posunout? Umělecký záměr?
    – Bude se do zadní třídy chodit skrz propojovací chodnu, nebo okolo z druhé strany, případně opičí dráhou (viz “nová zpevněná plocha”) kolem nového pavilonu?
    – Spolu s kočárkárnou zmizel také prostor pro úschovu kol a koloběžek. Bude nějak nahrazen ať už v nové budově nebo jinde?
    – Bude mít fasáda stejný vzhled jako mají původní budovy?

    Doufám, že se mýlím a celé to nakonec bude vypadat a fungovat lépe než jak to vypadá na papíře. Fotografie na stránkách zhotovitele ale mnoho nadějí nedávají.

    • Marek Coufal napsal:

      Ano. A v té souvislosti by třeba bylo moc fajn vědět, jak vypadaly zbývající návrhy. Rozdíl mezi cenou prvního a druhého byl zanedbatelný. Ale zbylé projekty si člověk neprohlédne.

  3. Petr Nehasil napsal:

    Podle webu jsou základní údaje:
    Cena typové stavby: 3 600 000 Kč bez DPH
    Doba výstavby: 3 měsíce
    Projekt: (v hodnotě 120 000 Kč) je zdarma
    Stavba: v souladu s normami a předpisy pro ZŠ
    Kapacita: 2 třídy (2×26 žáků), včetně plného zázemí – kabinety a kanceláře učitelů, sociální zařízení, atd. Kapacitu je možné přizpůsobit podle přání zákazníka
    Střecha: plochá, šikmá nebo sedlová střecha podle přání zákazníka
    Základová deska: cena neobsahuje základovou desku – tu je potřeba vždy kalkulovat individuálně, s ohledem ke konkrétnímu umístění objektu a jeho okolí
    Základní záruka: 36 měsíců, možné prodloužení podle přání zákazníka

    Takže třeba tvar střechy je možné snadno změnit “přáním zákazníka”. Zrovna tak záruka je na přání zákazníka. Jaká měl asi přání zákazník v tomto případě?

    • Petr Nehasil napsal:

      Ještě oprava.. Libčické školky se týká nejspíš varianta jedné třídy:

      Cena typové stavby: 3 000 000 Kč bez DPH
      Doba výstavby: 3 měsíce
      Projekt: (v hodnotě 120 000 Kč) je zdarma
      Stavba: v souladu s normami a předpisy pro MŠ
      Kapacita: 24 dětí, kapacitu je možné přizpůsobit podle přání zákazníka
      Střecha: plochá, šikmá nebo sedlová střecha podle přání zákazníka
      Základová deska: cena neobsahuje základovou desku – tu je potřeba vždy kalkulovat individuálně, s ohledem ke konkrétnímu umístění objektu a jeho okolí
      Základní záruka: 36 měsíců, možné prodloužení podle přání zákazníka
      Důležité: možno skládat do vícetřídních MŠ – jednopodlažních i vícepodlažních

      • Ilona Ptáčková napsal:

        Zbylé projekty jsme ani jako zastupitelé neviděli, vše bylo jen věcí rady.
        … cena zahrnuje nejen přístavbu jako takovou, ale i rekonstrukci stávající kuchyně, která bude celkem rozsáhlá, včetně vnitřního vybavení kuchyně .
        …důvod sedlové střechy nezazněl
        …důvod šikmé spojovací chodby ano, při kopírování přesné linie současné spojovací chodby s kuchyní by nová přístavba s nutnou okolní zpevněnou plochou již zasahovala do svahu, který se po straně na pozemku školky nachází. Znamenalo by to další stavební zásah, nutnost vybudování opěrné zdi a další nemalé zvýšení nákladů.
        …omítka je v projektu plánována bílá, s modrou barvou na sloupcích mezi okny, ale i takto to snad není konečné neměnné řešení, spoléhám na domluvu, a to i v případě dodatečného umístění okna v nové malé přípravné kuchyňce, kde byl vyprojektován pouze nucený odtah ventilátorem a průduchy ve spodu dveří.
        …spojovací chodba bude průchozí, pravděpodobně otevřená v časových úsecích pro možnost snazší dostupnosti pro rodiče ze současné třídy Žabek. Jinak druhou možností bude, ano, “opičí dráha” okolo celé přístavby
        …uskladnění kol se bude řešit následně po přístavbě, stejně tak, jak doufám, i současně s revitalizací malého hřiště, které díky novému pavilonu přijde o svou polovinu plochy

        Také se těším na lepší realitu než jsou návrhy.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>