Libčice na síti

Libčice na síti

Pokoušet se o nějaké systematické utřídění tak chaotického fenoménu, jakým jsou webové stránky, je předem ztracený boj. A to i ve městě, jehož někteří oficiální představitelé před časem opakovaně vyjadřovali názor, že internet tu vlastně nikoho moc nezajímá. Doba ovšem pokročila. Z posledního celostátního výzkumu AISA například vyplynulo, že lidé sice získávají informace stále většinou z televize (přes 30 %), druhé místo však již obsadily sociální sítě (14 %), zatímco denní tisk téměř úplně propadl (4 %).

I v Libčicích nad Vltavou, které nejsou zrovna Mekkou mediální moderny, existuje mnoho desítek webových stránek, o facebookových profilech nemluvě. Ty se počítají na stovky. Musím však hned zmínit o Facebook.com/groups/libcice, kde se vede živá debata na různá témata, předávají se zde informace a zkušenosti. To je skutečně spontánní a otevřené fórum.

Nemám v úmyslu probírat se beze zbytku libčickým webovým hájemstvím. Například weby lékařů a podnikatelů záměrně neuvádím. Nabízím jen několik zcela subjektivních postřehů a doufám, že eventuální diskuse k tomuto tématu doplní, co mne nenapadlo.

 Městský web

Zcela mimo kategorie stojí oficiální web města Libcice.cz. Před několika měsíci byl revitalizován, především graficky, ale nejsem si jist, zda to prospělo přehlednosti a zejména dobré orientaci při hledání informací. Já osobně s tím mám dodnes potíže. Při všech výtkách, které padají na adresu webu (a schopnosti radnice implementovat do své činnosti věk e-mailů, datových schránek apod.), je jisté, že sem lidé velmi často vstupují. Hledají konkrétní a potřebné informace, které neposkytuje, a vlastně ani nemůže, žádný jiný web ve městě. To je ovšem zároveň důvod, proč bychom na městský oficiální web měli klást rozhodně větší nároky, jde-li o přehlednost, komplexnost, korektnost a aktuálnost informací.

Na městském webu se často objevují materiály, které občané již mohli číst v tištěných Libčických novinách. Nejsou zde, pokud jsem stačil zaznamenat, žádné otevřené diskusní prostory. Fotografické galerie jsou sice bohaté a časté, ale snímky v nich by měly procházet důkladnějším výběrem. Takto galerie vypadají, že do nich bylo sesypáno vše, co se “nacvakalo do foťáku”. Velmi zde chybí to, co je dnes už běžnou součástí mnohých městských webů – obrazový záznam z jednání zastupitelstva. Rovněž postrádám webovou kameru. Celkově je tato internetová stránka zaměřena “dovnitř” obce. Turistická nabídka je chudá. Jako by se nám líbilo, že se k nám moc nechodí….

 Koalice a opozice

Jak vypadají weby politických stran, hnutí a spolků v naší obci? Radniční koalice má společnou webovou stránku Forumlibcice.cz. Nejsilnější uskupení má samostatnou stránku Libehrad.cz. Ta obsahuje kromě fotografií a pozvánek především odkaz na zmíněné Forumlibcice.cz. Klikat na nabídku Dalších novinek je zbytečné, stránka Liběhradu v ní nenabízí nic. Prázdné a neaktivní jsou i rubriky Názory, Občan a Radnice. Celkově stránka Liběhradu působí dojmem nedodělku, nebo spíše opuštěnosti.

Podobně je na tom TOP09. Stránka Libcice-top09.cz obsahuje jen staré předvolební materiály. Hnutí ANO žádnou libčickou stránku nemá. Radniční koalice tedy zjevně spoléhá na to, že má k dispozici oficiální informační kanály a společnou platformu Forumlibcice.cz. Na ní se často prolínají materiály z tištěných Libčických novin, oficiálních městských stránek a vlastivědné návody, kam na výlet. Autorsky není stránka příliš pestrá.

Navzdory svému jménu, které evokuje diskusi, zde v podstatě žádné diskuse neprobíhají. Je to, obrazně řečeno, fórum, kde se hovoří z jeviště a v hledišti obecenstvo jen naslouchá…

Libčický občanský spolek LOS provozuje webovou stránku Libcickekrizovatky.cz (poznámka: ale to víte, protože tu právě jste). Tady dominují názory a diskuse v míře, která někdy může být zarážející. Vstup do diskusí není nijak omezen nebo cenzurován, reakce jsou místy hodně přímočaré a občas i osobní. Mnohdy se tu otevírají témata, jejichž ozvěnou jsou nesouhlasné reakce radničního vedení v oficiálních městských tiskovinách. Řada lidí proto může tento web vnímat jako zbytečně konfrontační a negativistický. Pozitivní v každém případě však je snaha řešit některé věci veřejně a nikoli v “příslušných orgánech”, kde se vše musí předjednávat a oficiálně prezentovat.

LOS je přesvědčen, že jeho stránky přinášejí do života obce více demokracie a občanské aktivity. V tomto směru je podnětná rubrika Z deníku zastupitele. Zde má veřejnost možnost bezprostřední kontroly práce konkrétního zastupitele. Na Libcickekrizovatky.cz píše více autorů než na jiné libčické webové stránky. Recyklace materiálů je ve srovnání s radničním webem opačná. LOS publikuje texty převážně nejprve na webu, teprve poté některé z nich používá ve svém tištěném zpravodaji. Web je tak aktuálnější než tištěná verze. To u koaličních produktů není.

ODS, respektive Sdružení nezávislých kandidátů a občanských demokratů provozuje stránky Libcice2018.cz. V minulosti dostal v konkurenci několika stovek podobných tento web ocenění jako třetí nejlepší politický web v České republice. Web je zajímavě propojen s twiterem a facebookem, používá i videa. Méně se vyskytují diskuse. Web je rovněž autorsky chudší. Zajímá se však také o témata regionální a krajská, která se nějakou formou dotýkají Libčic. Například plánovaného obchvatu Prahy, železničního spojení s hlavním městem atd.

Obecně se dá říci, že opozice se soustředí na názorové materiály, diskusi, kritický pohled na řízení města a organizaci komunitního života. Koalice má monopolně k dispozici oficiální zpravodajství a při tvorbě webů toho využívá. Sloučení těchto přístupů k veřejné komunikaci na jedné městské stránce je z mnoha důvodů, včetně osobních, v současných libčických poměrech nemožné až iluzorní.

Další webové aktivity

Weby sportovních organizací, weby škol a dětských aktivit, weby zájmových organizací a sdružení, kulturní a volnočasové weby, weby církevní, weby zdravotních zařízení, weby podnikatelské a nakonec weby ostatní, do předešlých kategorií nezařaditelné. To vše v Libčicích existuje. Je nad vůli i schopnosti autora a vymezený prostor, jakož zřejmě i nad síly čtenářů, přinést úplný výčet a nějaké exaktní hodnocení. Takže jen informativně.

 Sport

Weby sportovních organizací jsou například tyto: Sokollibcice.cz, Afklibcice.cz, Boxerna.cztenis-i-page.net, gymnastikalibcice.blogspot.cz. Nejživější a nejaktualizovanější mezi nimi jsou házenkářský a fotbalový, přičemž fotbalový je obsáhlejší, propracovanější, házenkářský sází více na autorský přístup svého hlavního přispěvatele. Ostatní jsou na různé úrovni obsahové a aktuální.

Školy a děti

Weby škol a dětských aktivit jsou představovány mimo jiné těmito stránkami: skola.libcice.cz, skolka.libcice.cz, zuslibcice.cz, Kulisek.netluk.cz, Mavacek.cz, MCmalina.cz, osmicka-libcice.skauting.cz, Upirci.cz. Všechny tři “školní” weby jsou obsáhlé a průběžně aktualizované, na dobré grafické a uživatelské úrovni. Ostatní weby prezentují jednotlivé aktivity a splňují zjevně účel, pro který byly zřízeny. Jen někdy jsou v dobré víře trochu komplikované, jejich aktuálnost je samozřejmě rozdílná.

Sporadicky je aktualizovaný blogový formát Libcickaskola.blogspot.cz, ale názory zde zveřejněné jsou zajímavé, byť převažuje jeden autor. Podobného ražení je rodiceaskolalibcice.blog.cz, ještě víc osobnostněji profilovaný a od roku 2012 neaktualizovaný.

Hasiči, chovatelé, .net

Weby zájmových organizací a sdružení jsou reprezentovány především: sdh.libcicenadvltavou.czmujweb.cz/sdhletky/, což jsou weby libčických a leteckých hasičů. První z webů byl nedávno inovován a je stále ještě dopracováván. Je aktuální, rozpohybovaný, barevný.

Svaz chovatelů se prezentuje na webu cschlibcice.webnode.cz, který by si zasloužil aktualizaci. Nové, hezké a aktuální jsou stránky rybářů rybari-libcice.webnode.cz. Trochu mimo konkurenci stojí web neziskového sdružení provozujícího ve městě webovou síť.

Obsah webu libcice.net je aktualizovaný, stránky dobře a přehledně koncipované, obsah odpovídá zaměření neziskovky, ale jsou zde i informace přesahující tento rámec a týkající se života města.

Kultura, volný čas

Do bohaté kategorie Kultura a volný čas jsem vybral weby: lod.libcicenadvltavou.cz, který je sice hezký, ale zasloužil by častější aktualizaci, web pěveckého sboru Scandula.cz, o němž by se dalo říci totéž. Web soubormariane.webnode.cz spí poměrně tvrdě. Rovněž tak AndreaaHanka.webnode.cz, který je navíc graficky hodně nepovedený. Ziva-muzika.cz nabízí vystoupení skupiny Akord duo. Ateliersahara.cz zase aktualizovanou nabídku kurzů keramiky. Kulturak.unas.cz je ve stejném stavu jako zařízení, jež propaguje. Neaktualizovaný, i když obsáhlý je volnočasový web Noegraphic.estranky.cz.

Církev

Církevní život obce se snaží odrážet weby Libcice.peplum.czEvangnet.cz. Ten první je spojen s katolickou komunitou celé roztocké farnosti. Druhý je evangelický portál pro celou Českou republiku a jednotlivé místní sbory v něm mají interní klíče pro svou komunitní komunikaci. Libčický sbor informuje své členy na Libcice.evangnet.cz.

Závěrem

Tak jak to bývá pravidlem, mnohé weby byly založeny k prezentaci nějaké aktivity, která se časem stala pasivitou a podle toho vypadají i webové stránky. Rovněž je běžné, že úroveň webu stojí a padá s agilním jednotlivcem. Když ten odejde, web často upadá do zimního spánku, ale zůstává na síti viset, nebo spíše stát jako uschlý strom. Účelem naprosté většiny webů je informačně integrovat více či méně uzavřenou komunitu. Diskusních prostor je minimum, nebo jsou málo využívané. Výměna názorů na celou šíři veřejného života je kromě dvou výjimek sporadická a brání jí buď zdrženlivost a strach lidí z publicity, nebo regulační postupy administrátorů. Mnohem bohatší jsou diskuse a glosy na soukromých facebookových a twitterových profilech, o nichž jsem se tu nezmiňoval.

Petr Schönfeld

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>