Maják: kde končí nepochopení?

A je to tu zas – v posledních předvolebních Libčických novinách se věnuje spousta negativní energie “Majáku v údolí”. Je to hrozně únavné a frustrující. Ale jak nereagovat na opakovanou snůšku nesmyslů? Proto znovu věcně argumentujeme.

Jenom Maják? Nic víc?

Maják není alfou ani omegou programu LOSu. Ten je mnohem bohatší a my pevně věříme, že čtenářům Libčických křižovatek nic takového dokládat nemusíme.

Financování?

Kdo se o Náplavku a naše plány opravdu zajímá, ví, že areál, jehož by případný maják byl symbolem, by se nestavěl z běžného rozpočtu města. To nikdo neplánuje, tak celá věc nikdy nestála.

Budovalo by se pouze v případě, že by vedení města dokázalo na takový projekt sehnat dotace. Chápeme, že pracovat s dotacemi, především z evropských fondů, neumí každý. Poslední čtyři léta v Libčicích to – bohužel – jasně dokládají. My si myslíme, a v minulosti jsme to i dokázali, že dotace získat umíme. Také proto se ucházíme o hlasy libčických voličů.

Copak nikde jinde nemají řeku?

Každý, kdo někdy překročil horizont Libčic a pozoroval činorodost v takových lokalitách jinde, ví, že náplavky a nábřeží naopak vedení obcí v údolí využívají a zvelebují – viz nedaleké Klecánky nebo třeba nábřeží Innu v bavorském Pasově. Stavby jsou tam prostě provedené tak, že velkou vodu přečkají, a přesně tak by byl případně proveden i libčický areál “s” či “bez” majáku.

Co je podstatné?

Náplavka si zaslouží a potřebuje nějakou zásadní úpravu. Na tom panuje vzácná shoda. Mají to ve svých programech všechny libčické subjekty, včetně Liběhradu (nebo že by chtěli “skate park” budovat někde jinde?).

V našich plánech je Maják pouze “třešničkou na dortu” areálu, který plánují všichni. V druhé fázi revitalizace. Pojďme hledat styčná místa našich plánů. Ona tu jsou. Nešiřme nesmysly. Hloupé a nerealistické nemusí být to, co je nové, nečekané nebo nezvyklé. Hloupé a nerealistické často naopak bývá to, když se dopředu bojíme něčeho, o čem se ani pořádně neinformujeme. Tenhle přístup nechme kibicům.

Na závěr pro odlehčení

Takhle to vypadá v Pasově (ano, víme, je to jiné město než Libčice). Foto Petr Musil bavorský Pasov bavorský Pasov

 

 

 

 

 

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>