Maják

majak

Maják značí odvahu, představuje nápady, je skryt v logu spolku LOS. Dřevěný maják od architekta Patrika Hoffmana je také symbolem projektu revitalizace libčické náplavky, jedním z připravených záměrů, které bychom v příštím volebním období chtěli oprášit

Projekt „Město na řece – oživení libčické náplavky“, jak zní jeho oficiální název, jsme začali připravovat už v předminulém volebním období 2006 – 2010. Pozemek náplavky v tu dobu patřil Povodí Vltavy, vše bylo nekonkrétní a vzdálené. V průběhu 4 let se tehdejšímu místostarostovi Matěji Štětkovi podařilo zajistit převedení pozemků do vlastnictví města, získat dotaci na projektovou přípravu, zformulovat zadání a sestavit tým lidí, kteří posunuli prvotní nápad k projektové dokumentaci a zahájenému územnímu řízení k 1. etapě záměru.

Proč náplavka ?

Libčice, jak už z názvu naší obce vyplývá, leží nad řekou, od řeky však byla samotná obec v minulosti odříznuta, jednak tratí a následně průmyslovým areálem na jejím břehu. Přístup k řece je dnes v těchto místech omezen na nevzhlednou panelovou cestu, přístavní molo a čekárnu přívozu.

Náplavka přitom leží na trase mezinárodní cyklostezky, v nádherném prostoru vltavské nivy, plocha přímo vybízí ke každodennímu sportovnímu a rekreačnímu vyžití i ke konání venkovních společenských akcí (a také tu už řada akcí v polních podmínkách proběhla – posvícení, závody dobrovolných hasičů, martinské slavnosti).

V prostoru náplavky vidíme velký potenciál, potenciál, který zároveň musí být využit s respektem k přírodnímu prostředí, ve kterém se nachází. S tímto respektem byl připraven projekt „Město na řece – oživení libčické náplavky“. Jeho I. etapa, která je připravena do podoby dokumentace ke stavebnímu řízení, zahrnuje terénní úpravy, vyčištění a úpravu odvodňovacího kanálu, zpevněné cesty pro in-line bruslení a cyklistiku, vybudování skateparku a dětského dopravního hřiště, základní dřevěný mobiliář a několik parkovacích stání. Celá úprava je zakončena parkovými úpravami, založením pobytové louky a výsadbou dřevin. V další fázi následuje přístavní molo podél upraveného břehu, zakončené v jeho závěru, na špičce výběžku, novou signalizační věží, majákem.

 

Název projektu : „Město na řece – oživení Libčické náplavky“
Projektant : Patrik Hoffman Architektonická kancelář, Kroftova 10, Praha 5 – Smíchov, 150 00
Autor návrhu : Ing. arch. Patrik Hoffman, Pavla Krásová, Jiří Klas, Jan Kuva, Tereza Nehasilová
Zpracovatel oznámení vlivu stavby na životní prostředí : Ing. Tereza Nehasilová
Biologický průzkum: Petr Musil

Projektová dokumentace:
Celková situace
Průvodní zpráva
Oznámení o záměru dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

 

Komentářů: 7

  1. Martin napsal:

    Vzhledem k velikosti změny v případě realizace by asi bylo dobré udělat k tomuto bodu v Libčicích referendum.

    • Petra Pelešková napsal:

      Domnívám se, že pořádat referendum k projektu, který byl zastupitelstvem města před zahájením jeho přípravy schválen, byly na něj poskytnuty nemalé finanční prostředky jak z městského tak i z krajského rozpočtu, je neekonomický úkon.
      Referendum vnímám jako nástroj, který může obec nebo jiný občanský subjekt využít u podstatně zásadnějších rozhodnutí, jakým je třeba dálniční okruh kolem Prahy v blízkosti našeho města. Revitalizace zanedbaných ploch u řeky takovým problematickým rozhodnutím dle mého soudu není. Souhlasím, že jde o změnu, která může výrazně ovlivnit život ve městě, ale neumím si představit, že by to bylo ovlivnění negativní. Zvlášť má-li vzniknout veřejný prostor pro aktivní odpočinek a relaxaci obyvatel v situaci, kdy je takových kvalitních míst v Libčicích minimum.
      V tuto chvíli mi připadá elegantnější i efektivnější zaměřit pozornost na hledání možných budoucích zdrojů financování, které by pomohly s realizací jednotlivých etap projektu, a které by výrazně finančně odlehčily investorovi, tedy městu.

  2. Jan Menšík napsal:

    V projektu to nevidím, je vlastně pamatováno na cirkus a požární sport, které louku v současné době využívají?

  3. Petr Nehasil napsal:

    Tady je asi potřeba si všimout, že původní projekt je z roku 2008, tedy více než 6let starý. V té době se myslím s libčickým požárním sportem nepočítalo.
    Jistě by oživení náplavky neprobíhalo tak, že by se vytáhl projekt ze šuplíku a druhý den by se začalo stavět.

  4. Tereza napsal:

    S hasiči se samozřejmě počítalo, jsou tu odjakživa 🙂 Velké akce se měly dle zadání konat na tom největším oku, proto zůstalo téměř bez výsadeb. Podél parkovací stání, příjezd zpevněný zatravňovacími rohožemi nebo jiným materiálem a přívod elektřiny. Referendum je samozřejmě na zvážení, ikdyž natolik zásadní mi tento projekt nepřipadá. Cílem tohoto příspěvku bylo připomenout, že už několik let máme na radnici poměrně podrobně připravený projekt, se kterým se ale vůbec nepracuje, ačkoliv všechny volební subjekty volají po revitalizaci náplavky.

  5. Petr Masák napsal:

    Příjde mi to jako vymysl ,tohle už tu bylo tolikrát… nikdy nic nebylo pořád jenom slibujete

    • Marek Coufal napsal:

      No a co přesně chcete dělat během 4 let v opozici? Pokud máte k dispozici o hlas míň, tak si plány musíte schovat do šuplíku. Třeba je teď půjde vytáhnout, to záleží jen na tom, jak ty volby dopadnou.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>