Pomoc pro Ukrajinu – rozcestník

Průběžně aktualizujeme. (aktualizováno 14/03/2022 o Postup na trhu práce)

Rozcestník s odkazy, jak aktuálně nejlépe pomoci lidem na Ukrajině.

Centrální místo pomoci 

https://www.pomahejukrajine.cz/
Neziskové organizace pracující s migranty v ČR se spojily a vytvořili centrální místo, kde můžete nabídnout svou pomoc. Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány z místních neziskových organizací nebo obcí. Zástupci z neziskových organizací se ozvou zadavateli a domluví se na konkrétní spolupráci.

Postup na trhu práce a Informace k dávkám pomoci v hmotné nouzi 

https://www.uradprace.cz/web/cz/-/pomoc-pro-obcany-ukrajiny-a-jejich-zamestnavatele

leták zde

 

Libčická lokální pomoc 

  • Traktor klub Libčice uspořádal dopravu materiální pomoci směr Ukrajina
    https://www.facebook.com/traktorklublibcice
  • LOS a ODS Libčice iniciovali finanční podporu z městského rozpočtu: https://libcickekrizovatky.cz/?p=26373
    9. března proběhne mimořádné zastupitelstvo, na kterém bude dar 100 000 Kč z rozpočtu města schvalován.
  • Starosta města situaci řeší v koordinaci s Krajem a město již ubytovalo 4 uprchlíky:
    https://www.facebook.com/groups…
  • Dětská doktorka MUDr. Mirka Kuglerová nabízí bezplatné ošetření pro děti z Ukrajiny, které přijeli bez pojištění. Více zde.

Nabídky a poptávky lokální Libčické pomoci

  • Připravili jsme formuláře pro koordinaci lokální Libčické pomoci. Jedná se zejména o možnost ubytování, ošacení, hygienické potřeby, vybavení bytu nebo třeba se začleněním rodin, které do Libčic přijdou. Pokud umíte ukrajinsky nebo rusky, budete se také velmi hodit!

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině 

Středočeský kraj ve spolupráci s hlavním městem Prahou zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). To bylo otevřeno v ústřední budově Městské knihovny na Mariánském náměstí. Na místě si mohou lidé z Ukrajiny vyřídit potřebné dokumenty či získat základní humanitární pomoc. Asistenční centrum slouží jako základní informační a kontaktní místo a jako první pomocný bod pro ukrajinské obyvatele, kteří se dostanou do Středočeského kraje a do Prahy. Bude pomáhat uprchlíkům s registrací, ubytováním, rovněž bude shromažďovat nabídky humanitární pomoci. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině je otevřeno denně od 9:00 do 17:00 hodin

K dispozici je také Středočeská asistenční linka centra, která funguje nepřetržitě. Současně přijímá nabídky ubytovacích kapacit od občanů Středočeského kraje pro ukrajinské uprchlíky. Středočeská asistenční linka: 950 870 420 (provozováno HZS Středočeského kraje).

Aby nedocházelo k zahlcení telefonní linky, doporučuje se případnou nabídku ubytování zaslat písemně na e-mail Krajského úřadu Středočeského kraje: pomocukrajine@kr-s.cz.

Prosíme o uvedení kontaktu na osobu, jenž ubytování poskytuje, místo ubytování, kapacitu, a za jakých podmínek je ubytování nabízeno.

Uprchlíci z Ukrajiny budou mít ve Středočeském kraji zdravotní a veřejnou dopravu zdarma.

Další informace najdete zde

Finanční dary

Beneficiary Customer – Name The Ministry of Defense of Ukraine, 6, Povitroflotskiy Pr., Kyiv, Ukraine, 03168
IBAN UA 963 223 130 000 025 307 010 029 738
* Currency
of Bank Account, only
US dollars; Euro; British Pound sterling; Swiss francs; Canadian dollars; Polish zloty; Czech crowns; Russian rubles; Australian dollars.
Bank Name: JOINT STOCK COMPANY
«THE STATE EXPORT-IMPORT BANK OF UKRAINE»
Bank Address: 127, Antonovycha Str., Kyiv, Ukraine, 03150
Bank SWIFT Number EXBSUAUX
Setting of payment (Obligatory Remittance Information): Donation for the logistic and medical support of the Armed Forces of Ukraine (UA458201720313281002302018611)

 

Materiální pomoc

  • Balené vody, spacáky, deky, karimatky, trvanlivé potraviny, analgetika, proteinové tyčinky, dětské pleny, hygienické potřeby můžete nosit do úschovny zavazadel na Kralupské nádraží denně mezi 8,00 a 18,00 hod. Info zde.
  • Nákup zdravotního materiálu, dopravu zajišťuje SAR Ústecký kraj
    https://www.facebook.com/SARUstecko/
  • Nakupovat zdravotnický materiál třeba na eshopu Bexamed, nabízí dopravu zdarma
    https://www.bexamed.cz/
  • Ostatní materiál (spacáky, atd) ideálně nakupovat dle aktuální seznamu od Ukrajinské ambasády https://www.facebook.com/UkraineEmbassyinCzechia/

Dobrovolníci

Vojenská výstroj

Přeprava uprchlíků

Ubytování uprchlíků

Velmi komplexní a aktuální tabulku jak a kde pomáhat udržuje Hlídač státu:
https://docs.google.com/spreadsheets/…

Máte-li aktualizace či myslíte, že tu chybí něco důležitého? Dejte nám vědět.

 

Komentářů: 2

  1. Martin Šimon napsal:

    Ještě doplňuji odkaz na “burzu pracovních možností” pro Ukrajinské uprchlíky. Odkaz distribuuje Integrační centrum Praha o.p.s..
    https://www.ukrajinci.cz/anonce/prace+a6313.htm

  2. Martin Š. napsal:

    https://www.mvcr.cz/clanek/narodni-dotacni-titul-cizinci.aspx?q=Y2hudW09Ng%3d%3d

    … “dnes večer došlo ke schválení a před malou chvilkou i zveřejnění nového dotačního titulu Projekty obcí na podporu integrace držitelů dočasné ochrany na lokální úrovni 2022. Prosím o rozšíření informací do obcí, případně o pomoc se zpracováním žádosti. Počítáme s tím, že do realizace budou zapojení i další aktéři a vnímáme to jako velmi důležitý bod. Nově předpokládáme pokrytí vyššího počtu žádostí a můžeme tak doporučit podat projekt nejen v prioritní oblasti, ale i v případě existence vysoké koncentrace osob z cílové skupiny na území žadatele.

    Informace o dotacích naleznete zde: https://www.mvcr.cz/clanek/narodni-dotacni-titul-cizinci.aspx?q=Y2hudW09Ng%3d%3d

    Termín podání žádosti je do 15.5.2022 včetně. Vzhledem k delšími schvalování v některých obcích jsme mírně prodloužili ze zákona povinnou lhůtu 30 dní.

    Vzhledem k rychle ubývajícímu času a velmi dlouhým zákonným lhůtám pro vyhlášení, doporučujeme se soustředit již na toto kolo výzvy a nespoléhat se na možnost dalších kol.”

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>