Máme za sebou tři trhy jarní sezóny 2022. Co trhy spojovalo? Pospolitost. Lámu si hlavu, jak to napsat tak, aby to neznělo jen jako klišé. Duchem trhů však je i letos právě sousedská vzájemnost, podpora všeho lokálního a týmová spolupráce. Trh spojuje a propojuje. Bez dobrovolníků by trhy nebyly, bez sousedů, kteří přichází nakupovat, by zase trhy nepokračovaly.
Co se nám podařilo v jarní sezóně roku 2022? Udrželi jsme i přes chladnější jaro nabídku sezónních potravin a produktů. Na našem trhu není místo pro překupníky z hypermarketů a stále nabízíme farmářské plody, produkty a výrobky z regionu. Nabídka je tak možná menší, ale jen na první pohled.
Baví nás, že na trhu je prostor pro sousedy s umem a pílí. Například své stálé místo v naší trhové kavárně pod širým nebem, kde se sedělo i v chladnějším počasí, má káva od baristy Jendy Machovce. Jak může být lokální káva, říkáte si? Až si budete u Jendy příště kávu kupovat, zeptejte se. Mně povyprávěl, kam všude jezdí pro kávová zrna a že je kupuje výhradně v pražírnách v okolí Libčic.
Chladné počasí – Sokol – Sousedská atmosféra
Kolem trhů je poměrně velká skupina dobrovolníků, ale vždy uvítáme další pomocníky. Každý se zapojuje podle svých možností. Někdo od počítače obvolává prodejce a vyplňuje tabulky, jiný píše texty, další pomáhají s přípravou v den konání akce. Pro dobrovolníky, kteří připravují Libčické farmářské trhy, začíná každá druhá sobota v měsíci kolem sedmé hodiny ráno. Jedna parta musí přijít na „Sokolák“ a připravit si ruce a nohy – ze skladu se vyndávají stoly, židle, prodejcům se rozmisťují se stoly a staví se stany. Zapojuje se elektřina k těm stánkům, které ji potřebují. Další dobrovolníci po Libčicích rozmisťují směrovky a stojany s plakáty. Rozcvičku máme za sebou. Od osmi začínají najíždět první prodejci.
V devět hodin pak začíná pro organizátory další porce adrenalinu – otevírá se totiž brána a vstupují první zákazníci. Osloví nabídka? Budou spokojení prodejci?
Práce se na trhu odvádí ale průběžně. Zkoušíme navazovat nové spolupráce. V areálu Sokola jsme letos vyzkoušeli například nového pekaře Matouše z protějších Máslovic. Myslíme na to, abychom trhy ozvláštnili. Na Velikonoce byla velikonoční dílna, s Evženem Novákem se pletly pomlázky. Malina připravila Blešák s prodejem oblečení. Ne vždy to klapne, ne vždy jsou spokojeny obě strany. Libčické farmářské trhy ale mají své jasné místo na kulturní mapě Libčic. A i když není zrovna hezké počasí, za návštěvu vždycky stojí.
A co nás čeká v sobotu 14. 5.?
Součástí trhu bude Swap neboli výměna kytek. Přineste řízek nebo sazenice venkovních rostlin i pokojovek a vyměňte je s ostatními, zdarma.
Svou účast zatím potvrdili tito prodejci:
- Pekař Matouš z Máslovic
- paní Krejčová se slovenskými sýry a uzeninami
- Farma Zdraví z pole – jejich produkty nejprve objednejte na www.zdravizpole.cz a na trhu vyzvedněte
- Šárka Sekerová s dobrotami na pozdní snídani či včasnou svačinu
- Džemy od Kvasničky
- Chilipikanterie a jejich v USA oceněné pálivé omáčky
- 9 barů a Jenda Machovec se svou skvělou kávou
- Jakub Juda uvaří nějakou specialitu, která zahřeje
- Martina Rubešová z Kralup s ručně šitou módou a hračkami
- Květiny z únětického ateliéru Vandy Hamzy
- Sazenice levandulí a bylinek
- Tomáš Hašek s mošty, medem, medovinou a dalšími produkty
Zatím žádné komentáře.
Odpovědět