Jsme v půlce trhové sezóny! Jaké to je?

Máme za sebou tři trhy jarní sezóny 2022. Co trhy spojovalo? Pospolitost. Lámu si hlavu, jak to napsat tak, aby to neznělo jen jako klišé. Duchem trhů však je i letos právě sousedská vzájemnost, podpora všeho lokálního a týmová spolupráce. Trh spojuje a propojuje. Bez dobrovolníků by trhy nebyly, bez sousedů, kteří přichází nakupovat, by zase trhy nepokračovaly.

Co se nám podařilo v jarní sezóně roku 2022? Udrželi jsme i přes chladnější jaro nabídku sezónních potravin a produktů. Na našem trhu není místo pro překupníky z hypermarketů a stále nabízíme farmářské plody, produkty a výrobky z regionu. Nabídka je tak možná menší, ale jen na první pohled.

Baví nás, že na trhu je prostor pro sousedy s umem a pílí. Například své stálé místo v naší trhové kavárně pod širým nebem, kde se sedělo i v chladnějším počasí, má káva od baristy Jendy Machovce. Jak může být lokální káva, říkáte si? Až si budete u Jendy příště kávu kupovat, zeptejte se. Mně povyprávěl, kam všude jezdí pro kávová zrna a že je kupuje výhradně v pražírnách v okolí Libčic.

Chladné počasí – Sokol – Sousedská atmosféra

Kolem trhů je poměrně velká skupina dobrovolníků, ale vždy uvítáme další pomocníky. Každý se zapojuje podle svých možností. Někdo od počítače obvolává prodejce a vyplňuje tabulky, jiný píše texty, další pomáhají s přípravou v den konání akce. Pro dobrovolníky, kteří připravují Libčické farmářské trhy, začíná každá druhá sobota v měsíci kolem sedmé hodiny ráno. Jedna parta musí přijít na „Sokolák“ a připravit si ruce a nohy – ze skladu se vyndávají stoly, židle, prodejcům se rozmisťují se stoly a staví se stany. Zapojuje se elektřina k těm stánkům, které ji potřebují. Další dobrovolníci po Libčicích rozmisťují směrovky a stojany s plakáty. Rozcvičku máme za sebou. Od osmi začínají najíždět první prodejci.

V devět hodin pak začíná pro organizátory další porce adrenalinu – otevírá se totiž brána a vstupují první zákazníci. Osloví nabídka? Budou spokojení prodejci?

Práce se na trhu odvádí ale průběžně. Zkoušíme navazovat nové spolupráce. V areálu Sokola  jsme letos vyzkoušeli například nového pekaře Matouše z protějších Máslovic. Myslíme na to, abychom trhy ozvláštnili. Na Velikonoce byla velikonoční dílna, s Evženem Novákem se pletly pomlázky. Malina připravila Blešák s prodejem oblečení. Ne vždy to klapne, ne vždy jsou spokojeny obě strany. Libčické farmářské trhy ale mají své jasné místo na kulturní mapě Libčic. A i když není zrovna hezké počasí, za návštěvu vždycky stojí.

A co nás čeká v sobotu 14. 5.?

Součástí trhu bude Swap neboli výměna kytek. Přineste řízek nebo sazenice venkovních rostlin i pokojovek a vyměňte je s ostatními, zdarma.

Svou účast zatím potvrdili tito prodejci:

  • Pekař Matouš z Máslovic
  • paní Krejčová se slovenskými sýry a uzeninami
  • Farma Zdraví z pole – jejich produkty nejprve objednejte na www.zdravizpole.cz a na trhu vyzvedněte
  • Šárka Sekerová s dobrotami na pozdní snídani či včasnou svačinu
  • Džemy od Kvasničky
  • Chilipikanterie a jejich v USA oceněné pálivé omáčky
  • 9 barů a Jenda Machovec se svou skvělou kávou
  • Jakub Juda uvaří nějakou specialitu, která zahřeje
  • Martina Rubešová z Kralup s ručně šitou módou a hračkami
  • Květiny z únětického ateliéru Vandy Hamzy
  • Sazenice levandulí a bylinek
  • Tomáš Hašek s mošty, medem, medovinou a dalšími produkty

Vždy je možné se trhu zúčastnit také se svými produkty na prodej nebo přebytky ze své zahrádky. Dejte nám vědět  na info/@/libcickekrizovatky.cz

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>