Retardéry Ke studánkám – 2. kolo

Retardérky Ke Studánkám

Jak se vyvíjí situace ohledně neoprávněně instalovaných retardérů v ulici Ke Studánkám? Poučilo se vedení města z dosavadního vývoje? Bude situace vyřešena ku prospěchu místních obyvatel? Krátké shrnutí dosavadního vývoje a aktuálního stav.

Když se na začátku letošního roku objevily 3 masivní retardéry v ulic Ke Studánkám, nestačili jsme se divit. Z čistého nebe, bez jakéhokoliv předešlé informace či upozornění místních, prostě je vedení města nechalo nainstalovat, včetně dopravních značek. Pochopitelně to vzbudilo velké reakce. 

Každý, kdo se touto ulicí pohybuje, musí uznat, že tohle bylo moc. Masivní, od kraje ke kraji a hned tři za sebou, přičemž v ulici Ke studánkám již jeden retardér je a na jejím konci, za zatáčkou do ulice Na Vrchách, další. Celkem tedy 5 retardérů na místní komunikaci o délce cca 400 metrů. A to prosím před základní školou je jen jeden a před mateřskou školou žádný!

Začali jsme se pídit po informacích a postupně vyšlo najevo, že se vlastně jedná o černou stavbu, respektive černou “místní úpravu provozu”. Řízení u silničního správního úřadu v Černošicích stále běží. To ale pro naše vedení města nic neznamená, nechalo retardéry nainstalovat i tak. Bez povolení a za naše peníze.

Neváhali jsme a spolu s Markem Coufalem sepsali námitky, které, spolu s řadou dalších místních, jsme odeslali na příslušný úřad. Namítali jsme chybějící studie, měření, naprostou nepřiměřenost a nebezpečnost, protože ani dítě na kole či koloběžce se retardéru nevyhne – byly od kraje ke kraji.

V červnu proběhlo nové místní šetření a vedení města se evidentně chytilo za nos, protože předloží nový návrh místní úpravy, jelikož původní (a realizovaný bez potřebných rozhodnutí) je naprosto nevyhovující. Jak bude vypadat pochopitelně nevíme – že by vedení města projednalo řešení s místními občany není v Libčicích, bohužel, zvykem.

Zatím alespoň došlo na naši žádost k odstranění krajních prvků, takže dítě na kole může projet bez nebezpečí pádu. Za to patří městu dík.

Retardérky Ke Studánkám

Krajní “polštáře” byly odstraněny, takže dítě na kole či koloběžce může bezpečně projet.

Retardéry v ulici Ke Studánkám mohou sloužit jako typická ukázka práce naší radnice. Na začátku je chvályhodný záměr – zklidnění dopravy v ulici, kde není chodník. Jenže provedení je nekoncepční, tajnůstkářské a bez zájmu o potřeby místních. V tomto případě dokonce i bez povolení, načerno. A tak je to bohužel skoro se vším.

Jak by se to dalo udělat lépe? Stačí průběžně mapovat potřeby obyvatel a nebát se stanovovat priority. Lidé z Libčic musí být partnery radnice a zároveň radnice musí do svého plánování jejich potřeby umět zahrnout – tedy musí myslet i na děti na koloběžkách. Bez otevřené diskuze a spolupráce s občany prostě bude docházet k takovýmto zbytečným kočkopsům.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>