Nové kolo voleb do Školské rady ZŠ se blíží

volby: Školská rada

Ředitelka libčické základní školy paní Dagmar Raveane vyhlásila po nesouhlasu řady rodičů se způsobem voleb a pro nedostatečné množství odevzdaných hlasovacích lístků nové kolo voleb do školské rady. Kromě nového termínu, který byl stanoven na začátek května (1. 5. až 15. 5.), a který je oproti termínu původnímu o týden delší, dostali rodiče krátkou informaci o tom, co je to školská rada. Kandidátem na zástupce rodičů ve školské radě se může stát kdokoliv z rodičů dětí, které navštěvují základní školu. Mohou se buď ozvat sami, nebo je navrhnou ostatní rodiče během třídních schůzek tuto středu 15. 4. (samozřejmě s jejich souhlasem). Následně se očekává, že vysvětlí, proč chtějí ve školské radě působit. Na to mají dle pravidel daných školou čas do 30. dubna.

Školská rada bývá neprávem vnímána jako formální orgán pouze naplňující povinnost vyplývající ze školského zákona. Její pravomoce jsou však daleko širší, než jakých v posledních letech využívala. V loňském roce se dosavadní ŠR fakticky nesešla a svou zákonnou povinnost, schválení výroční zprávy základní školy, splnila korespondenčně, výměnou e-mailů.

Jak budou kandidáti rodičům představeni, to zatím z informací předaných školou není jasné. Možností jsou i tyto stránky. Pokud je mezi čtenáři rodič, který je ochoten zastupovat ostatní ve školské radě, ať neváhá náš kanál využít, buď jednoduchým komentářem níže, nebo textem zaslaným na info@libcickekrizovatky.cz.

Školská rada

Školská rada je orgán školy, který umožňuje zákonným zástupcům žáků, pedagogickým pracovníkům školy, zřizovateli, příp. dalším osobám podílet se na správě školy. Je zřizována v souladu se školským zákonem a při naší ZŠ ji tvoří 2 osoby jmenované zřizovatelem, tedy městem, 2 zaměstnanci školy a 2 zástupci rodičů vzešlí z voleb.
Školská rada se mimo jiné vyjadřuje k návrhům školního vzdělávácího programu a k jeho uskutečňování, podílí se na zpracování koncepčních záměrů rozvoje školy, projednává návrh rozpočtu školy na další rok, dává podněty a oznámení řediteli školy, zřizovateli, orgánům vykonávajícím správu ve školství, nebo podává návrh na odvolání ředitele či vyhlášení konkursu na ředitele školy.

Vyhlášení nových voleb je vstřícným krokem školy. Kam tento krok povede, je nyní na nás, rodičích. Věřím, že se najdou ti, kteří věnují svůj čas, energii, nápady, případně i své odborné znalosti a zkušenosti práci pro školu.

Komentářů: 3

  1. Lenka Coufalová napsal:

    Právě jsem škole poslala svou kandidátku do školské rady. Pokud by někoho zajímala, pak:

    Mgr. & Mgr. Lenka Coufalová

    Osobní údaje:
    – 10 let žiji s rodinou v Libčicích.
    – Mám 2 dcery (7 let, tedy 2. třída libčické ZŠ, a 2 roky).

    Vzdělání:
    – Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor psychologie.
    – Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor učitelství pro II. stupeň ZŠ a SŠ, biologie – rodinná výchova.

    Profese:
    – Konzultantka telefonické krizové linky pro děti a mládež (Linka Bezpečí, Praha 8).
    – Lektorka tvořivých dílen pro předškolní děti s rodiči (MC Malina, Libčice nad Vltavou).
    – Lektorka volnočasových aktivit pro děti ze sociálně vyloučených rodin (Člověk v tísni, Libčice nad Vltavou).
    – Koordinátorka projektu dobrovolnického doučování (YMCA, Kralupy nad Vltavou).
    – Aktuálně na rodičovské dovolené s mladší dcerou.

    Vize práce ve školské radě:
    Již od momentu, kdy jsme naši dceru před dvěma lety dali zapsat do libčické ZŠ jsem se rozhodla, že chci být aktivním rodičem, který je vůči škole na jedné straně podporující a na straně druhé také kritický a ostražitý. Svou spokojenost s oběma třídními učitelkami své dcery jsem se snažila ocenit otevřenou chválou. Naopak nespokojenost s některými kroky školy jsem již několikrát přenesla z pouliční rodičovské šeptandy do otevřených dopisů vedení školy. Tento přístup považuji z pozice rodiče za férový.
    Jako člen školské rady bych se ráda stala aktivním spojovacím článkem mezi školou a rodiči, napomohla lepší či rychlejší komunikaci rodičovských dotazů, podnětů a nápadů. Případně se spolupodílela na vytvoření prostoru pro otevřenou diskusi nad aktuálními tématy týkajícími se libčické školy (např. vzdělávacího programu, výuky, klimatu školních tříd, učitelské základny, úbytku školních dětí na 2. stupni apod.).

  2. Tereza Nehasilová napsal:

    Profily dalších kandidátů jsou zveřejněny na http://skola.libcice.cz/skolska-rada-volby-2/ a pokud mě paměť neklame, během příštích dvou týdnů je čas vhodit lístek do volební schránky. Jeden za jednoho žáka.

  3. Marta Štrosová napsal:

    Nevím, jestli jste zaznamenali, ale jména nových členů ŠR z řad rodičů jsou známa a vyvěšena na webu školy. Že jste je nenašli? Já je také nemohla najít, ale po zaručené informaci od jedné z maminek, jsem je opravdu našla. Tak dotoho! Prozradím, že novými členy školské rady jsou Lenka Coufalová a Petra Grybauskas. Gratuluji!

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>