“Křížkování” v komunálních volbách v Libčicích

Krížkování v Libčicích

Pro komunální volby platí tzv. listinný poměrný systém. Každý volič má stejný počet hlasů, jako je členů zastupitelstva, tedy u nás v Libčicích je to 15 hlasů.

S těmi může naložit třemi způsoby

  1. Může vybrat pouze jednu volební stranu a tím volí všechny její kandidáty. Pokud v rámci této strany křížkuje, je hlas platný, ale ke křížkování se nepřihlíží.
  2. Lze také dát část hlasů vybrané straně (označit stranu) a doplnit vybranými x kandidáty z jiných stran. Vybrané straně pak připadne 15-x hlasů a křížkování v ní se nezohledňuje.
  3. Třetí možnost je zakřížkovat 15 kandidátů napříč stranami. Všech 15 hlasů sice není nutné vyčerpat, pokud ale volič označí méně kandidátů, jeho ostatní hlasy propadají.

Skutečnost, kterou lidé (včetně volených kandidátů) běžně nevědí, je, že označením vybraných kandidátů volič dává těmto osobám pouze preferenční hlasy, ale volí přitom poměrný počet kandidátů dané volební strany.

Jak se obsadí místa v zastupitelstvu?

  • Při výpočtu výsledku voleb se sečtou hlasy, které získala volební strana jako celek (tedy zmíněných 15), s hlasy pro její jednotlivé kandidáty. Na základě součtu získá strana poměrný počet mandátů, přičemž strany, které nepřekročí 5% hlasů, ze hry vypadnou a jejich podíl si rozdělí ostatní.
  • V dalším kroku se přidělí zastupitelská křesla podle pořadí na volebním lístku od shora dolů. Zde teprve může kandidátovi pomoci „křížkování“; ale pouze za předpokladu, že získá o 10% více hlasů, než je průměrný počet získaných hlasů na kandidáta v rámci jeho strany – tím se posouvá na první místo. Pro posun na kandidátce je tedy potřeba být výrazně lepší než ostatní. Paradoxně tím dochází k tomu, že oblíbená osobnost na dolní části listiny, která získala více preferenčních hlasů než lídr strany, může zůstat bez mandátu, ačkoliv „svými“ hlasy straně výrazně pomůže.

Jak se volí rada a starosta města?

Vzniklé zastupitelstvo volí starostu, radu města, místostarostu a další funkce. Shodnout se musí vždy nadpoloviční většina zastupitelů a dohoda může být velmi složitá, uvážíme-li, že většina přítomných starostou být ani nechce. Na toto rozdělení tedy nemá již volič sebemenší vliv a musí důvěřovat zastupitelům jím zvoleným. Volte tedy 10.-11. října 2014 s rozmyslem!

Zdroj článku: Lebeda, T. 2009. Komunální volby klamou. Acta Politolgica, vol. 1, no. 3, s. 332 – 343. Dostupné online.

Krížkování v Libčicích

 

Komentářů: 4

  1. Marta Štrosová napsal:

    A vyzkoušet si právě křížkování můžete třeba na http://volby.rovnou.cz/

  2. Martin napsal:

    Nadšence pro křížkování bych chtěl upozornit na minulé komunální volby a to konkrétně na volby na Praze 5. Tam byl nechvalně proslulý starosta Milan Jančík (ODS) voliči vykroužkován, ale po odstoupení několika populárních kandidátů, kteří dělali pouze křoví, se dostal na poslední zvolenou pozici a opět se pak stal starostou. Za odměnu pak voliči dostali do ulic obří betonové květináče za X milionů, které byly po masivních protestech slavnostně odvezeny do polí za město.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>