Vlídná Hašlerka podesáté

Hlavní organizátorka festivalu Ilona Ptáčková se starostkou Petrou Peleškovou

V neděli 24. září bylo krásně. Pod kaštany u Sokolovny vystřídaly dlouhé stoly, lavice a skládací židle stánky z dopoledního Farmářského trhu. Velké pódium bylo v čele tohoto malebného venkovního hlediště sestaveno už v sobotu. A ve 14.00 začal desátý ročník hudebního festivalu Libčická hašlerka.

Deset let je v životě člověka poměrně hodně. Pro většinu z mužů u nás je to jedna sedmina a kousek z jejich průměrně dožívaného věku, ženy s jednou osminou jsou na tom lépe. Pro akci vymyšlenou a živenou lidmi na malém městě to je – úspěch.

V květnu 2014 jsme založili Libčický občanský spolek ve snaze prospět naší obci v jejím veřejném životě. A s jedním z nápadů, co bychom pro to mohli prakticky udělat, přišel Luboš Harazin, někdejší ředitel naší základní umělecké školy („zušky“) a nyní ředitel kralupské školy téhož zaměření. On je dechař, hráč na dechové nástroje, a tak to bylo jasné: bude to festival dechovky! Ta padne našim seniorům do noty, žádnou takovou zábavu v Libčicích nemají.

V sobotu 4.10.2014 u Kulturního domu ale lidem nehrála jen dechovka. Festival jsme věnovali památce Karla Hašlera (1879-1941), jehož písničky jsou k hudebním aranžmá benevolentní, takže je s gustem a dobře zahraje dechovková Strahovanka, jazzový KralupSwing, staropražsky a písničkářsky stylizovaný Fiakr a Patrola Šlapeto, svůj přístup si najde i libčický sbor Scandula. Taková byla nabídka prvního ročníku, která přilákala staré i mladé.

Sbor Scandula tradičně zazpíval několik Hašlerových písniček

Kolik kapel a speciálních účinkujících se na Hašlerce za ty roky vystřídalo, zkusil umělecký šéf festivalu Luboš Harazin vzpomenout, když mu za uměleckou péči o festival na jevišti děkovala starostka města Petra Pelešková. Úctu za veledůležitou práci se získáváním (a vyúčtováváním) peněz a dotací na akci si od starostky zasloužila Ilona Ptáčková.

Kateřina Brožová s kapelou Šmrnc

Z publika i umělců bylo cítit, že je jim dobře v atmosféře, kterou společně utvořili. Souzněla s Hašlerovými písničkami. To odpoledne na Sokoláku bylo totiž – vlídné. Vzácnost v dnešní době.

Letošní jubilejní ročník byl publikem skutečně hojně navštíven. A jeho vřelý potlesk sklidili nejen osvědčení matadoři – kapely Šmrnc, KralupSwing a sbor Scandula, ale i poprvé u nás hrající Březovanka. Ono velké „poprvé“ ale zajistili ve dvou vystoupeních žáci libčické „zušky“ s melodiemi aranžovanými pro flétny a klarinety. Hráli moc pěkně a jsme rádi, že si tato naše exkluzívní škola konečně otevřela k Hašlerce dveře. Největší „poprvé“ však obstarala první žena vystupující na Hašlerce jako speciální host. Byla jí populární herečka, zpěvačka a dabérka Kateřina Brožová. K Hašlerovi se před pár lety dostala v představení Divadla na Vinohradech, kde ve hře o osudu českého písničkáře ztvárnila jeho manželku Zdenu Frimlovou.


Autoři fotografií: Jan Hodač a Ilona Ptáčková

Komentářů: 2

  1. Vaclavkova napsal:

    Diky organizatorum za vsechny vydarene rocniky Haslerky.Vzdy vysoka uroven vsech ucinkujicich,profesionalu i amateru,spolecne zpivani,dobra nalada,nejlepsi pernicky,ktere jsem kdy ochutnala🙂Uz ted se tesime na pristi rok,!

    • Ilona Ptáčková napsal:

      Jsme moc rádi, že si Hašlerka našla své stálé diváky :). Perníčky už se staly neodmyslitelnou součástí celé akce včetně jejich přípravy. Pečeme je celkem krátce před akcí a dle receptu, kdy jsou hned měkké.
      Další ročník je již naplánován, alespoň datumově :), tentokrát na poslední zářijovou neděli 29.9.2024.
      Těšíme se a moc děkujeme!

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>