Rozhledna bude!

Pamětníci si možná ještě vzpomenou na diskuse o rozhledně / majáku, které se v Libčicích vedly před pár lety. Máme tu rok 2019 a s ním výbornou zprávu – rozhledna bude! I když jí postaví někdo jiný a někde jinde.

Více se dozvíte v článku Studenti architektury zkonstruují v Libčicích u Prahy věž (stavaweb.cz, 5. 4. 2019). Celý projekt je sledovatelný i na Instagramu nebo na webu libovelibcice.cz.

PS. Moc děkujeme studentům za účast na akci Ukliď Česko, při níž bylo z budoucího “Parku Cihelka” vyvezeno značné množství odpadu všeho druhu.

(vizualizace: stavbaweb.cz)

(zdroj: instagram)

Komentářů: 10

  1. Martin napsal:

    A není to náhodou jen hloupý soft marketing? Který hraje na Libčické ego? Architekt je v tomto případě jen levá ruka Developera, která mu propůjčuje jméno školy a pracovní čas studentů. Za peníze či za zápis do životopisu.

    Pokud tady necháte postavit Skansku stovky bytů, tak hádejte, čí ceny nemovitostí to výrazně sníží. Vaše, všech obyvatel Libčic. A to se vyplatí! Ta libovka, to jsme totiž pro Skansku my všichni. Jen někteří to přes svoje ego či vidinu snadného osobního zisku nevidí.

    Klíčová je plánovací smlouva, detailní etapizace výtavby včetně jasných přispění ze strany developera jako je podíl na výstavbě prvků veřejné infrastruktury (škola, školka, hala, silníce zničené stavební technikou, odškodnění za ruch v okolí stavby, atd.). Samotnou výstavbu je zcela nutné rozložit do minimálně 5 let, jinak není šance reagovat na vyvolané změny či něpekné postupy, které developeři občas dělají. Důsledky případné vlny ve věkové struktuře i tak budeme řešit i za 30 let. Když se tato část pokazí, bude to tu vypadat stejně jako v řadě dalších obcích za Prahou, kde novou výstavbu nezvládli. Lidem bude k ničemu nějaká hloupá věžička, když nebuduou mít kam dát děti do školy.

    • klacíky napsal:

      Tak prý si jako útěchu, že vám poklesne cena nemovitosti a vaše dítě se nevejde do školy můžete koupit dřevěný klacík! Viz “https://www.facebook.com/groups/libcice/permalink/10156361986481048/” A to se vyplatí! Takový online IQ test libčické populace.

      Vždycky jsem měl za to, že nápady na falické tvary souvisí jen s radničními funkcemi, ale on to bude asi šířeji vyskytující se fenomén.

      Developer 2 : Libčice 0

  2. Petra Pelešková napsal:

    Díky, Martine, za připomínku. Jsme si toho velmi dobře vědomi a právě proto, že možné dopady rozsáhlé výstavby v příštích letech vnímáme jako potenciální hrozbu pro rozpočet města, jedná vedení města a výbor rozvoje stále velmi intenzivně se Skanskou o podobě smlouvy o spolupráci. Smlouva by měla zakotvit kromě jiného konkrétní finančně vyčíslený příspěvek městu. Tato částka by měla sloužit k rozšíření občanské infrastruktury, která bude s největší pravděpodobností nejvíce zasažena nárůstem počtu obyvatel města. Částka by měla směřovat právě do mateřské a základní školy. Jednání nejsou jednoduchá, argumentace se kupí z obou stran, ale snažíme se, aby výsledek dohody představoval do budoucna co nejmenší zátěž pro městský rozpočet.
    Současně se připravují obecná pravidla, která budou platná i pro investory v dalších lokalitách v Libčicích určených pro novou výstavbu, přemýšlíme i nad možnostmi, jak nově příchozí obyvatele motivovat, aby se v Libčicích přihlásili k trvalému pobytu a nenechávali si bydliště jinde. Nad tím vším se nyní vy výboru rozvoje zamýšlíme.
    Soutěž o studentský návrh objektu, jehož úkolem má být zatraktivnění budoucího veřejného prostoru, vidím jako jednoznačně pozitivní počin, který není u podobně velkých projektů rozhodně běžný. Samozřejmě je celá akce součástí marketingu projektu a záměrem je bezesporu vytvořit zajímavý areál pro budoucí zájemce. Nevidím v tom však z pohledu města nic záporného, pokud bude vítězný návrh realizován a zpřístupněn veřejnosti, získají Libčice nový cíl pro vycházky. Osobně mne těší, že jsou studenti zapojováni do praktických cvičení a mohou se podílet i na výsledné realizaci, je to pro ně skvělá zkušenost.

    • Martin napsal:

      Já jsem chtěl hlavně zdůraznit, že to není jen hrozba pro rozpočet města. Veřejný rozpočet spoustu lidí ani nezajímá (= není to jejich vlastní pěněženka), hlavně je to velká hrozba pro kvalitu života ve městě (= to lidi zajímá, je to jejich bydliště), kterou může masivní skoková výstavba jak v krátkodobém tak střednědobém horizontu poškodit (hluk, pokles cen nemovitostí, dopravní zátěž, přetlak ve škole/školce/sociálních službách). Negativní dopady na vlastní peněženku způsobené masivní jednorázovou výstavbou pocítí každý.

      Případná “líbivost” architektonické “libůstky” bude ve svém důsledku v očích veřejnosti zcela jasně podkopávat zájmy města, tedy i snahu výboru pro rozvoj tyto zájmy města a občanů Libčic hájit. Pro developery je práce s veřejností v lokalitách jejich každodenní chleba, vědí velmi dobře, co lidem naslibovat a jak je oblbnout. V Libčicích s tímto nikdo nemá zamák zkušeností, nikdy tu nic podobného nebylo. Takže hádejte, jak to asi může dopadnout. Tu báji o Trojském koni, doufám, všichni známe. Budeme se chlubit voličům, jakého jsme koupili koně! A zcela jiné zastupitelstvo za 4 roky bude konstatovat, že byl v době prodeje už rok zdechlej.

      Bohužel to naše “strejcovské řízení metodou od oka” sleduji už nějakou dobu, tak jsem si dobře vědom, co jsou schopni napáchat a zároveň propásnout.

  3. PeS napsal:

    Zajímavé. Jak něco přečuhuje, hned to budí vášně…

  4. Martin Sekera napsal:

    Ať čtu oba Martinovy komentáře, jak chci, vždy mi z toho vyjde, že smysl “věžičky” manipulují úplně zbytečně do symbolu strašáka výstavby en bloc. Strejcovsky. Výbor pro rozvoj vede asi profesně nejkvalifikovanější osobnost ve městě, která je mi známa, nebezpečí přelidňovacího kolapsu infrastruktury zná, v tom smyslu i výše reagovala, mám důvěru v její neúplatnost, ve výboru převažují rozumní lidé. Důraz na participaci Skansky na podílu nákladů pro občanskou vybavenost, aby mohla vstřebat přírůstek obyvatel, naznačuje v zápise z lednového jednání výboru pasáž o smlouvě o spolupráci. Nevím, kam se její textace posunula, ale v ní je hlavní obrana obce před developerským “nájezdníkem”. Po výboru je na řadě zodpovědnost rady města a případně tlak zastupitelů. “Věžička” je maličkost. Dovětek – pro studenty ovšem velká věc, jako každá šance dotknout se profesní praxe oboru, který studují.

  5. Martin napsal:

    A tohle je přesně jeden ze způsobů naivní banalizace rizika, kterého jsem se obával.

    Spoléhat na individuální kvalifikaci v mocensky velmi nerovné hře je intelektuální sebeklam. Ne, bohužel, Clark Kent se nevěnuje stavebnictví a vyskytuje se pouze ve sci-fi.

  6. PeS napsal:

    Možná Martine kdybyste nám aktivně pomohl věci v Libčicich zlepšovat. Debata je jen začátek, změnu přinášejí konkrétní činy….

  7. MiZ napsal:

    A zatim co Vy drazi spoluobcane premyslite o zivotnosti brouka, na “Cihelce” uz je zaklasova deska..
    Palec nahoru tomuto projektu! 🙂

  8. Martin napsal:

    V místním Rudém právu i Deníčku Mirků Dušínů se řeší mediální zlovůle moci, ale o obřím developerském projektu, který může zcela zásadně poškodit kvalitu života v obci se nepíše. To je špatně.

    Přečtěte si prosím všichni zápisy z Vývoru Rozvoje Města:
    “www.libcice.cz/dokumenty/1719-zapis-z-jednani-vrm-22-1-2019.1.2019%20(1).pdf”
    “www.libcice.cz/dokumenty/1750-zapis-z-jednani-vrm-26-2-2019.2.2019_fin.pdf”
    “www.libcice.cz/dokumenty/1751-zapis-z-jednani-vrm-18-3-2019.3.2019-fin.pdf”
    “www.libcice.cz/dokumenty/1752-zapis-z-jednani-vrm-16-4-2019.pdf”

    Developer nechce dát peníze na 2 nové třídy MŠ a 4 nové třídy ZŠ, které budou potřeba v případě realizace výstavby.

    Developer nechce dát městu příspěvek 100.000 Kč / byt na výstavbu nutné veřejné infrastruktury, která bude potřeba v případě realizace výstavby.

    Developer nechce v nové lokalitě budovu školky, rodiče z nové výstavby tak budou muset vozit děti auty přes centrum obce.

    Developer nechce dát do smlouvy s městem sankční ujednání, tj. klidně se pak budou moct na dohodu vykašlat. Těch případů, kdy developer něco jen slíbil bez sankcí a nedodržel, je v okolí Prahy celá řada. Namátkou: “www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/219411000140426-udalosti-v-regionech/obsah/691536-obec-bez-skolky”

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>