Koho jsme chytili na Kameníčku?

Pěnice černohlavá - díky tomu, že byla jediná, určitě si každý zapamatoval její jméno

Ráno 8. května se na křižovatce pod Kameníčkem sešla skupina zájemců o ornitologii. Zuzana a Petr Musilovi spolu s několika dětmi den předem napnuli ornitologické sítě, aby nám mohli ukázat co nejpestřejší škálu obyvatelů naší “nejvyšší hory”. Bohužel, tentokrát si to zpěváčci asi řekli, a v síti se chytil jen jeden exemplář – samec pěnice černohlavé. Musilovi nám to ale vynahradili zajímavým povídáním o migraci různých druhů ptactva, jejich kroužkování a zajímavých závěrech, které z toho ornitologové vyvozují. Dozvěděli jsme se také, že pro odchyt a kroužkování ptactva platí zákon, který zvířata chrání před necitlivým zacházením.

A ještě vzkaz těm, kteří se strachují o osud chyceného ptáčka – pěnice dostala na nožku malý kroužek a v mžiku odlétla do křoví zpět na Kameníček, odkud se za chvíli ozval její zpěv.

Skupinka posluchačů pod Kameníčkem

Skupinka posluchačů pod Kameníčkem

 

Trochu teorie

Trochu teorie nikoho nezabije: Petr ukazuje v atlase cesty migrace ptactva

 

Pěnice černohlavá - díky tomu, že byla jediná, určitě si každý zapamatoval její jméno

Pěnice černohlavá – díky tomu, že byla jediná, určitě si každý zapamatoval její jméno

 

A takhle vypadá kroužek -   cvak, a můžeš zase letět. Třeba bude sameček za nějakou dobu odchycen kdesi ve středomoří a tak se dozvíme o jeho cestování za teplem.

Pokud bude ptáček za nějakou dobu opět odchycen, dozvíme se díky kroužkování něco o jeho cestě za teplem.

 

 

Jeden komentář

  1. Petr Nehasil napsal:

    Díky za fajn dopoledne. Klidně bych si to někdy zopakoval a rád pomůžu i při natahování sítí.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>