Výzva: pracovní skupina ke strategickému plánu

Strategický plán Libčice

Rád bych pomohl k co největšímu rozšíření informace do povědomí obyvatel Libčic. O jakou informaci jde, že si zaslouží takovou pozornost?

Vedení města se chystá zpracovat pro město velmi důležitý dokument – Strategický plán města. Zastupitelstvo svým usnesením pověřilo městský úřad k vyhlášení výzvy o sestavení pracovní skupiny, a to do 20. srpna 2015. K vyhlášení skutečně došlo (viz. libcice.cz/aktualita), sice o pět dnů po termínu, ale došlo.

Výzva

Další termín, který by měl být v zápisu z jednání zastupitelstva v příslušném usnesení zaznamenán, je 15. září 2015. To je termín pro sestavení této pracovní skupiny. Pokud cítíte, že máte k rozvoji a budoucnosti našeho města co říct, ať už za sebe nebo za spolek, zájmovou skupinu, sportovní klub, a není Vám zatěžko se o své znalosti a názory podělit, přihlašte se k účasti na přípravě Strategického plánu města na podatelna@libcice.cz.

Komentářů: 11

  1. Petra Pelešková napsal:

    Dlužno ještě podotknout, že radnice se zveřejněním výzvy vůbec nepospíchala, termín 20. 8. stanovený v usnesení č. 10/5-2015 nechala jednoduše marně uplynout, jakoby schválené usnesení nebylo pro nikoho závazné. Teprve, když Tereza výzvu naformulovala a jménem zastupitelů za LOS odeslala do podatelny města, objevila se výzva na webu města.

  2. Petr Nehasil napsal:

    Ona asi celkově práce s kalendářem nebude silná stránka vedení města.. Pokud vím tak zastupitelstvo uložilo starostovi města usnesením č.2/5-2015 svolat pracovní jednání zastupitelstva s termínem konání nejpozději 1. září 2015. A jak se můžeme dočíst v zápisu z rady města, jednání je svoláno na 9. září 2015.

  3. Tak jsem se přihlásil.

    Libčice – město sociálního vyloučení

    Zajímalo by mne, jak se strategický plán postaví k tomu, že Libčice byly opět podle studie GAC, s.r.o. pro Ministerstvo práce a sociálních věcí označeny jako obec se sociálně vyloučenou lokalitou. To jest obec, kde významná část obyvatel vystavena sociálnímu vyloučení, chudobě a diskriminaci (http://www.mpsv.cz/cs/21186). Libčice byly obec se sociálně vyloučenou lokalitou poprvé vyhlášeny v roce 2006 a nyní v roce 2015 znovu. Jak si asi každý domyslí, rozhodně to není vizitka kvalitního vedení města, když jsme v sociálně-integrační oblasti žádnou extra aktivitu v posledních 6 letech neviděli. Je to s podivem, protože podpora jak ze strany státu (MPSV) tak ze strany kraje tu je připravena, jen o ni nikdo pro občany Libčic nepožádal. Stavba chodníků či developerské choutky města evidentně té chudší polovině Libčic (která nehájí svoje zájmy v zastupitelstvu), nijak v posledních letech nepomohli. To není dobrá zpráva.

  4. odpověď Martinovi napsal:

    Milý Martine,
    rád bych vás požádal, abyste zde uvedl konkrétní kroky, které má město podniknout, aby Libčice nebyly na tomto nelichotivém seznamu. Získání jakýchkoliv dotací pochopitelně nemůže vést k zániku sociálně vyloučené lokality. Díky.

  5. Milý Anonyme,
    mám za to, že meritum věci tkví v aktivitách, které směřují ke snížování sociálního vyloučení, chudoby a diskriminace, nikoli v aktivitách, “aby Libčice nebyly na tomto nelichotivém seznamu”. To jsou dvě odlišné věci. Získání dotací zcela jistě nevede k zániku sociálně vyloučené lokality, ale navyšuje kapacity veřejné správy v tomto ohledu aktivně spolupracovat a poskytuje impulz pro změnu současných praktik.

  6. Helena napsal:

    Martine, to není problém jenom Libčic. Podle té analýzy vzrostl počet sociálně vyloučených lokalit ve všech krajích ČR. Nevím, jestli za aktivitu v sociálně – integrační oblasti považujete působení organizace Člověk v tísni. Ten omezil svou činnosti až v roce 2011. http://www.libcice.cz/dokumenty/253-ln-kveten-2011.pdf. A souhlasím s předchozím příspěvkem, ta sociálně vyloučená lokatita nejspíš nezmizí a  bude tady asi i za dalších deset let. Bohužel jsem nenašla nějakoku podrobnější zprávu z té analýzy. Vy jste našel někde informaci, že někde sociálně vyloučená lokalita zanikla? Pokud se někde něco takového stalo, tak bychom se mohli poučit, jaké kroky vedly k tomu, že lokalita zanikla. V tiskové zprávě je také napsáno, že nejde jenom o minoritní populaci, ale že v lokalitách přibyly také senioři z majoritní populace. A co se týče chodníků, nevím, co proti nim máte. Nebo se Vám lépe chodilo v blátě a kalužích. Mně tedy ne.

  7. Milá Heleno,
    v Libčicích máme tzv. komunitní plán z roku 2010 (http://www.libcice.cz/dokumenty/61-komunitni-plan-socialnich-sluzeb.pdf), který je dobře zpracovaný a určitě využitelný. Mimochodem, zpracovávala ho i Ing. Karla Šlechtová, současná ministryně místního rozvoje za ANO 2011 a Martin Šimáček, bývalý ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování, tj. osoby kompetentní. Háček spočívá v tom, že se píše už rok 2015 a komunitní plán leží v šuplíku, protože ho nikdo ani neaktualizuje, natožpak aby ho realizoval. Označení Libčice – obec s lokalitou sociálního vyloučení nám tedy asi patří právem.

    Podrobnější dokument Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR je k dispozici, je relativně velký (60 MB). http://www.esfcr.cz/file/9089_2_1/

  8. Petr napsal:

    Sociálně vyloučená lokalita souvisí s počtem obyvatel, které mají malé nebo žádné příjmy, s úrovní jejich vzdělání a motivací pracovat. Není v možnostech města, aby toto změnilo. Leda že by město všechny tyto osoby uměle zaměstnávalo, což je samozřejmě blbost. O to se už pokoušel neúspěšně předchozí režim. Anebo je město přestěhovalo jinam, což rovněž není řešení a ani si nedovedu představit, jak to bez pozornosti médií realizovat. Město sice může získat nějaké dotace, ale tyto dotace pokud vím, žádnou sociálně vyloučenou lokalitu v ČR zatím neodstranily. Ale nemám patent na rozum a víc hlav ví víc, takže se přidávám k názoru výše, aby nám Martin aus Bartošov konečně konkrétně napsal, jak se z toho seznamu dostat.

  9. Petr Nehasil napsal:

    Já si také myslím, že by to za nás měl konečně někdo vyřešit.. 🙂

  10. Milý Petře,
    město jakožto orgán veřejné správy má nástroje, aby sociální vyloučení snižovalo. Třeba formou sníženého nájemného v obecních bytech, splátkovými kalendáři pro lidi v finanční tísni, apod. Nebo může postavit sociální byty s podporou SFRB a tím pomoct lidem v bytové nouzi. Nebo může zaplatit sociálního pracovníka, který bude pomocnou a poradní rukou potřebným. Nebo lze odpustit školné v ZUŠ, poskytnout levnější obědy ve škole, apod. Spolu-zorganizovat rekvalifikační kurz, nabídnout dočasné či brigádní práce na obecních komunikačních kanálech, apod. To není málo. Když máte hluboko do kapsy, i velmi málo může být lehce nad vaše síly. Možností, co dělat lépe, je vícero. Kouzelnou hůlku samozřejmě nemám ani já, ani vy, ani zastupitelstvo, tu má pouze kouzelník v pohádce pro děti. Můžete například začít tím, že budete docházet do zakladní školy a pomáhat doučovat studijně slabší děti, které doma nemají ve věci vzdělání dostatečnou oporu, nebo s nimi můžete sdílet vaše pracovní zkušenosti a dovednosti. Výše zmíněný Komunitní plán zmiňuje více věci, část z nich se děje a část z nich se neděje a může dít.

  11. Tereza Nehasilová napsal:

    Díky za diskuzi! Momentálně jde o to, aby se širší skupina lidí zapojila do definování toho, co Libčice potřebují, co si přejí její občané, jaké jsou příležitosti a jaké slabiny. Je vidět, že vás směřování Libčic zajímá, teď jen udělat další krok a jít diskutovat a hledat tváří v tvář. A ani nemusíte znát řešení, od toho je tu zpracovatel, kterého si město najalo a který by měl z podnětů čerpat a navrhnout cesty k řešení.
    (Mmj. komunitní plán je staršího data – 2007-08.)

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>