Tématem pracovního jednání zastupitelstva je Libčická náplavka

Vítá vás město Kocourkov

Tuto středu 9. září od 18 hodin se na Libčické plovárně koná historicky první PRACOVNÍ jednání zastupitelstva města v tomto volebním období. Pracovní znamená bez účasti veřejnosti a bez schvalování závazných usnesení. Důvodem svolání tohoto jednání je Libčická náplavka, konkrétně záměr její revitalizace.

Náplavce byl na návrh zastupitelů za Libčický občanský spolek LOS věnován prostor na posledním zasedání zastupitelstva města. Jednání předcházelo veřejné představení uvažovaných investičních akcí 10. července a výzva k připomínkování záměru. Autor projektu z roku 2010, který jsme na těchto stránkách již několikrát připomněli, Ateliér Hoffman, vypracoval jednoduchou reakci na tyto připomínky a nyní je připraven projekt aktualizovat dle konkrétního zadání a připravit jej pro podání žádosti o dotaci z konkrétních dotačních titulů.

Diskuze zastupitelů i občanů přítomných na červencovém zasedání byla dlouhá, nicméně bez jasného závěru. Proto se zastupitelé shodli, že je nutné věnovat se tématu revitalizace náplavky znovu a za účasti autora projektu Patrika Hoffmana, který je schopen fundovaně zodpovědět vzešlé dotazy.

Komentářů: 5

  1. Libčická veřejnost tímto neděkuje zastupitelstvu obce, že skrývá svoji (ne-)činnost ve věci rozvoji rozvoji obce, konkrétně Libčické náplavky.
    Z veřejných zdrojů není zřejmé, proč by se občané Libčic nemohli podívat, jak jejich zastupitel pracuje, jak kompetentně a informovaně se podílí na diskuzi projektu Libčické náplavky. Z hlasování, kterému předchází pouze jednostranná “diskuze”, jak je tomu na běžných zasedáních zastupitelstva, se člověk dozví pouze to, jak tři libčické partaje blokově hlasují. Při absenci věcné diskuze na jednání zastupitelstva (pominuli-li dotazy na čistě faktografické informace, které signalizují nefunkční přenost informací z radnice zastupitelům) může lehce vzniknout dojem, že zastupitelé podkladové materiály příliš nečtou, nebo nemají zájem na tom, aby svoje názory a postoje vysvětlili voličům, a to ani těm vlastním.
    Občané položili dotazy k náplavce na zastupitelstvu, odpovědi dostali pouze dílčí, ale pozvání na schůzku se zpracovatelem projektu nedostanou. Skoro to vypadá, že je veřejnost v Libčících považována za nekompetentní vyjádřit se k tomu, jak by se jejich vlastní obce měla spravovat a rozvíjet. To je, slušně řečeno, poněkud komické.

  2. Tereza Nehasilová napsal:

    Pracovní jednání zastupitelstva jsem do dnešního rána chápala jako snahu podrobněji představit obsah projektu “Oživení libčické náplavky” zastupitelům, kteří o projektu mají následně rozhodnout. Máte pravdu, že podklady zastupitelé mají a měli i dostatek času se jimi zabývat (dokumentace je z r. 2010). Nicméně nevidím nic špatného na tom, aby nám projektant znovu a podrobněji zodpověděl dotazy a nejasnosti. Proto tedy “pracovní” jednání. Po informaci z dnešního rána, že projektant byl z účasti na jednání někým z vedení města a v rozporu s usnesením ZM odvolán, jednání smysl zcela postrádá.

  3. Petra Pelešková napsal:

    Souhlasím s Terezou, že zastupitelé viděli v pracovním jednání cestu, jak společně za účasti projektanta projednat případné úpravy, které vyplynuly z diskuse s veřejností nad projektem z roku 2010. Diskuse k náplavce byla na posledním ZM značně rozvleklá, místy se řešily námitky, které nebyly vzneseny v době vzniku projektu, ač na ně tehdy prostor byl. Celá debata ztrácela na kultivovanosti, což zastupitelstvu neslouží ke cti. Proto bylo dohodnuto pracovní jednání ZM, abychom nalezli shodu na případných změnách projektu. Nikdo nechtěl obcházet veřejnost, ale i zastupitelé občas potřebují společně projednat podklady mimo veřejné jednání, žádné usnesení však z takové schůzky vzniknout nemůže. Mělo jít jen koordinační setkání, které mělo odladit dohadování, kterého byla veřejnost svědkem na posledním ZM. Nicméně situace se změnila a po vícevrstevnaté mailové korespondenci reagující na informace o městem odvolané účasti architekta Hoffmana na jednání, přišla před hodinou z radnice zpráva, že se dnešní pracovní jednání ruší a nový termín bude dohodnut po návratu starosty z nemoci.

  4. Martin Sekera napsal:

    Čím jsem starší, tím víc se snažím být decentnější v komentování veřejných záležitostí. Ale tohle mě “nadzvedlo”. Ověřil jsem si u našich zastupitelů informace. Řízení debaty o tomto záměru má znaky nekultivovanosti ba obyčejného buranství. Zda je to způsobeno jen komunikační neschopností koaliční rady města shodnout se v aranžmá a koordinaci přístupu a postupu v projednávání projektu, nebo v tom hrají roli parciální zájmy, netuším. Ale je to jasná nezdvořilost ke všem zastupitelům, kteří si na termín rezervují volný čas, nezdvořilost k dodavateli projektu, nezdvořilost k veřejnosti, která se o projekt zajímá a čeká na nějaký výsledek, k němuž by se mohla sama vyjádřit. Taky to vyvolává dojem obstrukce způsobené strachem těch, jimž se možná zdá projekt nad jejich řídící a kontrolní síly. Je-li starosta nemocen, máme kompetentního místostarostu, který může pracovní zastupitelstvo (tzn. nerozhodovací zastupitelstvo) dobře vést. A čas utíká. Vadí mi ta neujasněnost a v podstatě čitelnou bezradnost v projektovém řízení tam, kde bych předpokládal nějaký rozumný manažerský výkon.

  5. Tereza Nehasilová napsal:

    Pracovní jednání nakonec proběhlo toto pondělí 12.10., a to za přítomnosti projektanta P. Hoffmana. Zastupitelé se dotazovali a diskutovali detaily návrhu z r. 2010, zejména vedení drah pro bruslaře, povrch největšího oka určeného pro pořádání větších akcí, umístění dopravního hřiště, a následně pak rozdělení projektu do etap, předpokládaný rozpočet a možnosti financování. Aby diskuze nevyplynula na prázdno navrhli jsme, aby zastupitelstvo na nejbližším jednání, tedy příští středu, schválilo jasné pověření pro radu k dalším krokům. Návrh usnesení si můžete přečíst v deníku zastupitele pod datem 13.10.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>