Rozhovor s Lucií Charouzovou : Víkend plný tance

Vystoupení libčických žáků "Kristýnka v oblacích" na soutěžní přehlídce v Radotíně. Foto: Marta Štrosová

Tento víkend Libčice zažijí tanec. Tanec dětí, náctiletých i dospělých; amatérský i profesionální, v sále i pod otevřeným nebem; improvizaci i na mnoha zkouškách pilované pohybové kompozice. Tanec mnoha podob, který spojuje jedna osoba a tou je milá, mladá paní učitelka z místní ZUŠ Lucie Charouzová.

Lucko, v Libčické ZUŠ působíš poměrně krátce, letošní školní rok je tvým třetím, přesto už tě většina místních dětí a jejich rodičů zná… Jak si Libčice našla?

Náhodou, vlastně Libčice si našly mě. Tehdy koncem léta mě oslovil pan ředitel Vláďa Kliment s nabídku učit tu. Bylo to poměrně na rychlo, ale měla jsem zrovna volnou kapacitu.

Lucie Charouzová. Foto: Nikol Obrová

Lucie Charouzová. Foto: Nikol Obrová

Jde o tvé první pedagogické působiště nebo si zkušenosti získávala jinde?

Šestým rokem učím v ZUŠ ve Zruči nad Sázavou, což je mé první působiště. Dojíždění je ale velmi náročné a se Zručí se budu pomalu loučit.

Během roku s dětmi nazkoušíš řadu představení. Jde o tvé autorské choreogafie? Kde čerpáš nápady? Choreografie máš promyšlené do detailu nebo je tvoříš na místě?

Ano, jde o autorskou tvorbu. Mé choreografie vychází z technických tvarů, ale podstatná je pak vlastní tvorba na sále. Dávám velký důraz na rozbor hudby, dětí mají prostor zapojit své představy a nápady. Výsledek je vždy o komunikaci.

Zmiňuješ technické tvary. Obdobné pohyby, které dělají děti, jsem viděla u profesionálních tanečníků v divadle Ponec, jde o nějaký konkrétní styl?

Absolvovala jsem současný tanec na Duncan centre. Technické tvary vychází ze správného držení těla, uvědomění si anatomie těla, práce s těžištěm. Každý učitel je individualita, má jiný temperament a ty prvky nebo vzorce pak dál rozvíjí na sále. Všechny tyhle pohyby jsou pro tělo zdravé – přirozený běh, chůze, skoky, rolování, rotace. Celé tělo pracuje.

Některá vystoupení doprovází živá hudba, některá reprodukovaná. Secvičit vystoupení s hudebníky je určitě složitější…

U malých dětí je určitě lepší pracovat s živou hudbou. Živá hudba je pro ně přirozená, chci, aby zpívaly. S muzikantem můžeme hudbu rovnou přizpůsobovat podle dětí, skladby spojovat, někde zpomalit… děti ji slyší lépe.

Tento víkend Libčice zažijí tanec v podání profesionálních tanečníků. V sobotu se můžeme těšit na farní zahradu, kde proběhne taneční představení Open your chest. Na co se vlastně máme připravit? Na zahradě bude klasické jeviště?

Ne. Jde o tzv. site-specific představení. Tančí se v neobvyklém prostředí, na nádraží, v muzeích, tahle choreogafie vznikla pro galerijní prostor Francouzského institutu. Je to interaktivní divadelně taneční představení, experiment, vedená improvizace. A hodně nezvyklá, ale víc už prozrazovat nechci, nechte se překvapit.

Open Your Chest ve Francouzském institutu. Foto: Eva Kořínková

Open Your Chest ve Francouzském institutu. Foto: Eva Kořínková

Víkend tu s tebou budou trávit další tanečníci, choreografové, umělci… Odkud se znáte?

Monika (Částková) je moje spolužačka z Duncan centra a vlastně i z Akademie múzických umění, kde obě studujeme. Známe se už spoustu let. Ten taneční svět je malý, všichni se znají.

V sobotu i v neděli pak bude probíhat dílna – workshop. Pro koho je určená?

Dílna je pro starší žáky a dospělačky. Povedou ji tanečníci právě z toho sobotního představení, které pro ně má být inspirací. Ale nejenom tanečníci, budou tu i choreografky a výtvarníci. Ráda pracuji s rekvizitami, různými šátky, igelity, s váhou, na kterou tělo reaguje. Proto jsem také vybrala pro sobotní inspirativní představení právě Open your chest, kde se hodně pracuje s výtvarnem. Na dílnách se budou tvořit také kostýmy, scénografie nebo rekvizity. Přivezeme i šicí stroje. A výsledek bude k vidění v neděli.

Pořádáš takovouto akci poprvé?

Ano, akci tohoto rozsahu poprvé.

Jsou takováto setkávání škol běžná?

Ne, není to vůbec běžné. Dělají se festivaly, spíš formou přehlídky, kam přijede víc škol se svým představením. Ale aby dvě ZUŠky tvořily společně, to asi není běžné.

Na závěr mi ještě řekni, jak se ti v Libčicích učí a jestli se na tvá, resp. na vystoupení našich dětí pod tvým vedením, můžeme těšit i do budoucna?

Určitě ano, chci tu zůstat. Jsem šťastná, že tu vznikla taková malá komunitka kolem tanečního oboru. Je fajn, že tu mám všechny věkové kategorie, malí sledují ty starší a vidí, kam to můžou dotáhnout. Zároveň je blízko Praha, kde chci tančit a hrát divadlo. Cítím se tu dobře.

Děkuji. Těším se na sobotní večer a držím palce, ať se vám celý víkend vydaří.

Divadelně taneční představení Open Your Chest
Sobota 10. října 18,00, farní zahrada evangelického kostela

Taneční a výtvarné dílny
Sobota a neděle 10. – 11. října, v neděli od 16,00 závěrečné představení účastníků dílen, ZUŠ

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>