Víkend doteků alias víkend plný tance

Maskáči a jejich masky                       Foto: HBart

Maskáči a jejich masky. Foto: HBart

Přesně před týdnem, o víkendu 10. a 11. října, zažily Libčice dosud nevídanou událost. V místní ZUŠ se sešli tanečníci ze Zruče nad Sázavou i ti libčičtí, aby se spolu s profesionály tanečníky, choreografy, scénografem i výtvarnicí – kostymérkou vrhli ke společnému tvoření.V sobotu ráno jsme byli rozděleni do tří skupin podle věku. Úkolem pro tento den bylo vytvoření taneční rekvizity a pod vedením „profíka“ se naučit více poznat vlastní tělo, umět s ním lépe pracovat a rozpohybovat ho.

Nejmladší skupina, pracovně nazvaná „Maskáči“, se v čele s mladou tanečnicí Aničkou Rauschovou věnovala výrobě obličejové masky. Masku si děti vytvářely přímo na „tělo“ pomocí sádrových obvazů, které si ve vrstvách nanášely na krémem chráněný obličej. Masky poté sňaly a nechaly uschnout.

To není záběr ze sádrovny, to je vystoupení náctiletých s vlastnoručně vyrobenými rekvizitami z mirelonu. foto: HBart

To není záběr ze sádrovny, to je vystoupení náctiletých s vlastnoručně vyrobenými rekvizitami z mirelonu. Foto: HBart

Druhá skupina, -náctileté děti, byla vedena tanečníkem Radimem Kláskem. Děti si vyráběly rekvizity z materiálu zvaného mirelon. Vytvářely z něj různé tvary, které měly sloužit k zakrytí částí těla při jejich tanečním představení. S tvorbou rekvizit dětem pomáhala milá výtvarnice a kostymérka Dominika Lippertová a výtvarník Honza Kopřiva. Obě skupiny se po výtvarničině přesunuly k pohybovým hrám.

Ženy zavzpomínaly, jak se šije na stroji. foto: Marta Štrosová

Ženy zavzpomínaly, jak se šije na stroji. Foto: Marta Štrosová

Třetí skupinu tvořily dospělačky, které se ocitly pod taktovkou energické tanečnice a choreografky Moniky Částkové. Tato skupina se zaměřila nejprve na pohybovou část workshopu. Ženy dostaly za úkol vytipovat si oblíbený bod na svém těle. Bod, který je jim při pohybu blízký, na který se při tanci rády soustředí. Tak vznikl základ pro plánovanou choreografii. Ve zbytku dne si dospělačky pod dohledem kostymérky spíchly kostým. Zrodily se tak kostýmy zvýrazňující hlavu, kyčle, pánev, paže, páteř, rameno, lopatku, loket a hrudník.

Vystoupení zručských a libčických žen. foto: HBart

Vystoupení zručských a libčických žen. Foto: HBart

Navečer se všechny skupiny a s nimi i příchozí diváci zúčastnili divadelně tanečního představení „Open your chest“, které se konalo v zahradě evangelického kostela v Libčicích. Tvářit se zamilovaně či jako vrah jste si možná v životě již vyzkoušeli. Ale zkoušeli jste si někdy olíznout svůj loket? Či protáhnout ústa a obličej do obrovitých rozměrů? Nejen to bylo k vidění v zahradě obživlých soch. Pro všechny to byl silný zážitek.

Neděle se nesla v duchu tvorby samotné choreografie ušité na míru jednotlivým tanečníkům a v souladu s jejich kostýmy či rekvizitami. Vše bylo třeba vymyslet a nacvičit do odpoledne, kdy byl výsledek celé víkendové akce představen veřejnosti.

A co dělala o zmíněném víkendu učitelka tance libčické a zručské ZUŠ Lucie Charouzová, která tuto nevšední a pro všechny inspirující akci zosnovala? Koordinovala, koordinovala a koordinovala. A dle jejích slov se během víkendu naučila neuvěřitelně rychle odmývat nádobí 🙂

Děkujeme všem, kteří podpořili tento projekt – vedení ZUŠ, Městu Libčice nad Vltavou, maminkám, které napekly dobroty pro účastníky, rodičům, kteří pomohli vytvořit zázemí pro zručské nocležníky.

Měli jsme příležitost dotknout se zblízka tvorby skutečných profesionálních umělců, pozorovat je při práci a podílet se s nimi na společném díle. Setkali jsme se se skvělými lidmi a prožili netradiční víkend. Lucko, díky!

Lucie Charouzová a choreografka Monika Částková. Foto: HBart

Lucie Charouzová a choreografka Monika Částková. Foto: HBart

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>