Ohlédnutí za rokem 2015

15-16

Letos na jaře to byl rok, co se LOS postavil na nohy. Bráno z pohledu přírody je tedy spolek momentálně osmnáctiměsíční silný jedinec, který už chodí po městě jistým krokem. Je členem zastupitelstva města, organizuje, diskutuje a těší ho, že ho rozumní libčičtí obyvatelé přijali vstřícně. Kromě muže na radnici – ten přivítal LOS v tisku i na internetu výstražnými značkami – zákaz vstupu losům.

Pro naši obec se nám podařilo vytvořit několik akcí, které chceme zajišťovat i nadále. Je to především hudební festival Hašlerka, filmové festivaly – zimní Snow a jarní Expediční kamera, Letní kino, výtvarné dílny s Karolínou, převzali jsme tradici provedení České mše vánoční J. J. Ryby. Kromě toho spolupracujeme s jinými subjekty například na zajištění sborového festivalu Otevřená zahrada, při organizaci svátku sv. Martina, ve spolupráci s golfovým klubem Snail Úholičky podporujeme benefiční běh s výtěžkem pro kojenecký ústav.

Na větší překážky naráží LOS na poli komunální politiky. Z celkového počtu patnácti zastupitelů máme čtyři, spolu s ODS je nás v opozici šest. I žák první třídy si spočítá, že pokud se vládnoucí koalice rozhodne prosadit svůj plán, stačí, když se na hlasování – nejlépe předem – shodne. Totéž platí v situaci, když chce zamítnout návrh, který přijde od nás. Přesto se nám alespoň částečně podařilo prosadit několik našich nápadů.

Na náš nátlak byly vytvořeny pevné a dopředu stanovené termíny zastupitelstev. Vlastními silami zajišťujeme pořizování a zveřejňování záznamů z průběhů jejich jednání. Náš návrh na pořizování oficiálních a kvalitnějších záznamů průběhů ZM se ale stále setkává s NEpodporou vládní koalice. Je to jeden z kroků politické otevřenosti směrem k veřejnosti, druhým jsou například funkční webové stránky, bez nichž se v současné době neobejde žádná radnice. Dovolím si tvrdit, že náš web Libčické křižovatky této otevřenosti hodně pomohl. Po blýskání na lepší časy v podobě nového webu města se možná dočkáme i jeho nového obsahu, třeba zveřejňování důležitých dokumentů, například smluv uzavíraných městem.

Jsme rovněž rádi, že jistě také díky našemu zájmu o projekt revitalizace prostoru před katolickým kostelem se zde neobjeví pouze „zámkovka”. Jiný náš dlouhodobě plánovaný projekt revitalizace libčické náplavky, připravený v podstatě k podání na žádost o grant, se koalici v mnoha ohledech nelíbí a je pravděpodobně odsunut na neurčito.

Mnoho energie jsme věnovali tomu, aby vládnoucí koalice vzala vážně kvalitní přípravu stěžejního dokumentu – Strategického plánu rozvoje města. Tento dokument považujeme za mimořádně důležitý a prosadili jsme účast všech zvolených subjektů a hlavně veřejnosti na jeho přípravě. V prosinci 2015 se takto vytvořená skupina sejde k prvnímu z pravidelných jednání.

Jsme rádi, že město nevydá mnoho milionů korun za předraženou koupi Kulturního domu, protože doba sdružování stovek občanů již dávno minula. Na druhé straně se nám nepodařilo zabránit tomu, že město prodalo jeden ze svých nejhodnotnějších pozemků – tzv. seřadiště pod koupalištěm – za zcela nevýhodných podmínek, aniž by občan dostal jakoukoliv záruku, jaké zařízení bude na tomto místě vybudováno a jaké výhody mu to přinese. Rada města zastupitelům prodejní smlouvu před podpisem raději neukázala.

Přes veškerou naši snahu nemáme ani po roce vlády nové rady města svého zástupce v redakční radě Libčických novin. Jako Galilea v Římě počátku 17. století nás místní inkvizice nutí odvolat naše prohlášení z ustavujícího zastupitelstva, ve kterém říkáme, že nepodporujeme volbu koaliční většinou navrženého starosty. Stejně tak nemáme své zástupce v kontrolním a finančním výboru města, i když jsme je již dvakrát navrhli. Už docela absurdní je situace, kdy vedení města odmítá uvést náš spolek na webu města v sekci „Spolky a zájmové organizace”. Z rozhodnutí pana starosty totiž LOS mezi libčické spolky nepatří, i když je z rozhodnutí Městského soudu v Praze od 30. 5. 2014 oficiálně zapsán ve Spolkovém rejstříku.

Řídíme se svým programem, zásadami otevřeného a jasného jednání s veřejností ve všech našich aktivitách. Budeme to tak dělat i v roce 2016.

Jeden komentář

  1. Ilona Ptáčková napsal:

    Nutno dodat, že téměř časově shodně, co byl tento článek napsán a v polovině prosince otištěn v papírových Libčických křižovatkách, nám byla paní Hannah nabídnuta možnost zapsat údaje o spolku na web města Libčice.
    K dnešnímu dni je již tedy LOS zapsán mezi spolky ne webu města.
    http://www.libcice.cz/organizace/los.html

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>