X. festival Otevřená zahrada: Odpoledne v kostele a na zahradě

Otevřená zahrada

Pokud se chystáte na náš festival a rádi byste znali více podrobností o jeho programu, tak následující řádky jsou určeny právě pro vás.

Festival zahájí Scandula “a capella”

Scandula chystá na zahájení jeden raně barokní kousek z pera A. Banchieriho, ve kterém se s nadsázkou oslovuje vznešené diváctvo. Bude to jediný kousek a capella, tedy bez doprovodu hudebních nástrojů, který letos na festivalu zazní. Baroko ve zkratce znamenalo obrovský rozkvět instrumentální hudby a to je mj. důvodem, proč všechna díla, která během odpoledne uslyšíme, jsou buď vokálně-instrumentální, či dokonce ryze instrumentální.

Po zahájení na pódium nastoupí Piccolo Coro & Piccola Orchestra. Jejich názvem se nenechte zmást, mělo by přijet celkem 38 lidí. Nejdřív zahraje orchestr se sólisty Braniborský koncert č. 4 G dur pro dvě zobcové flétny, housle a smyčcový orchestr J. S. Bacha, pokračovat budou sbory českých skladatelů F. I. Tůmy, B. M. Černohorského a J. D. Zelenky.

Cink, dulcián a theorba

Zkouška Spherae Sonantes

Další soubor dal dohromady speciálně pro příležitost vystoupení na našem festivalu student hudební vědy na FFUK Ondřej Dobisík. Zvolil pro toto uskupení název Spherae Sonantes a program raně barokních skladatelů pilně zkoušejí ve Foersterově síni v Praze. Uvidíte a uslyšíte i takové nástroje jako je cink, dulcián či theorba.

Hipocondria Ensemble a I Dilettanti jsou profesionální soubory, které uslyšíte jednak odpoledne, ale také ve večerním představení v Kotelně. Při přípravách Les Femmes Baroques jsme se shodli, že by bylo škoda nechat na festivalu zaznít hudbu Claudia Monteverdiho jenom večer. Tento skladatel byl výrazným novátorem italské hudby, těžko sem do pár řádek vměstnat jeho přínos hudbě evropské. Pro představu o jeho hudbě si můžete poslechnout úvod jeho opery Orfeo.

Na zahradě zatančí vznešené tanečnice a vznešení tanečníci z Mariane

Libčický soubor Mariane snad nemusím představovat, i když je pravda, že posledních pár let jsou k vidění mnohem častěji v Brandýse nad Labem než v našem městě. Např. v pátek 18.5. se budou účastnit
Brandýsko-boleslavské muzejní noci a budete je moci vidět na nočních kostýmovaných prohlídkách
brandýského zámku. Snad nám počasí vyjde a do rozkvetlé zahrady nakráčí noblesní páry v dobových kostýmech, podobně, jako tomu bylo v roce 2013, kdy už u nás skupina tančila.

Další koncert připomene dobu velikonoční, která v kostelích skončí v neděli 20. 5. Svatodušními svátky a
v podání sboru Camerata uslyšíte čtyři části Stabat Mater z pera G. B. Pergolesiho, včetně závěrečné části Quando corpus morietur.

Pak přijdou na řadu žáci libčické ZUŠ – flétnisté, klarinetistky, saxofonistka, kytaristé a starší zpěvačky
ze sboru Škatulata. Uslyšíte drobné komorní skladbičky v různých nástrojových kombinacích. Děti jsou šikovné, přijďte jim zatleskat! Kdoví, cesty koho z nich povedou na prkna, co znamenají svět…

Salvátorský sbor si připravil mši českého skladatele Adama Václava Michny z Otradovic, Missa I ze
sbírky Sacra et Litaniae. Početný Salvátorský pěvecký sbor doprovodí varhaník Lukáš Vendl a hráči na
housle a violy da gamba. Kdo má pocit, že A. V. Michnu moc nezná, snad kromě jeho “hitů” jako je
Chtíc aby spal nebo Andělské přátelství, může být v klidu – O Michnovi je řada věcí neznámá. Podívejte se, co se o tom říká v seriálu ČT Bílá místa.

Na závěr – třikrát bacha na Bacha

Stejně jako začátek, tak i závěr odpolední části programu bude patřit Johannu Sebastianovi Bachovi. Tento geniální skladatel a dovršitel barokní hudební éry byl nejprve málem zapomenut. Za renesanci jeho díla vděčíme romantickému skladateli Felixi Mendelsohnovi-Bartholdymu, který v r. 1829 uvedl Matoušovy pašije a odstartoval tak vlnu zájmu o Bachovo dílo. Dnes můžete na youtube strávit hodiny a hodiny poslechem skvělých nahrávek našich i světových sólistů i souborů. Přijďte si ale jeho skladby poslechnout naživo a v podání skvělých muzikantů. A to vše u nás doma!

Nejprve zazní sólové suity pro violoncello a loutnu (v kytarové transkripci). Violoncellista Jan Keller je členem České filharmonie, několika komorních uskupení a také jazzový hráč (Jana Koubková Quartet, Noční Optika, Transitus Irregularis, Nakara, Czech philharmonic jazz band). Zahraje nám Suitu č. IV Es dur. Kdo by si rád tento kus užil, může se na poslech připravit shlédnutím např. těchto videí:

Mladý estonský kytarista Priit Peterson měl předloni na roztockém zámku kytarový recitál a hrál pro plný sál dětí, které se tehdy účastnily hudebního příměstského tábora. Bylo pozoruhodné, že děti unavené celodenním programem tiše poslouchaly celých 40 minut a další den koncert velice chválily!  Priit zahraje celou Bachovu Suitu e moll, jejíž Bourrée také budete většinou znát – tady se můžete podívat, jak jej před více než 30 lety hrál na desetistrunnou kytaru legendární španělský kytarista Narciso Yepes.

Co to je? Ukažte mi to!

Odpoledne otevřel Braniborský koncert, skladba světská napsaná pro dvorskou kapelu hraběte z Köthenu, a na závěr jsme proto vybrali skladbu duchovní. Collegium 419 program uzavře Bachovým motetem Jesu, meine Freude – Ježíš, moje radost.

O hodnotě Bachových motetů nás může poučit historka, kterou nám dochoval J. F. Rochlitz:
Mozart znal Bacha víc z doslechu než z jeho děl; při nejmenším byly motety, dosud netištěné, ještě docela neznámé. Sotva zazpíval sbor několik taktů, začal Mozart napjatě poslouchat; ještě několik taktů a zvolal: Co to je? (…) Když zpěv skončil (…), řekli mu, že tato škola, na které J. S. Bach působil jako kantor, vlastní úplnou sbírku jeho motetů a opatruje je jako svátost. To je správné! Tak to má být! vykřikoval. Ukažte mi to!
(V. Holzknecht. Bach a synové. Praha: Panton, 1968.)

Otevřená zahrada: zkouška v Kotelně

Večerní barokní ženy v Kotelně

Tímto ovšem program nekončí! Přijďte večer do Kotelny v libčické šroubárně. V unikátním, nově rekonstruovaném industriálním areálu máte možnost shlédnout premiéru představení Les Femmes Baroques – Barokní ženy, napsaného speciálně pro náš festival. Pod pojmem Barokní ženy si zřejmě leckdo představí tvary; naše představení bude však spíše o emocích. O tom, jak představení vznikalo, se můžete dočíst v samostatném  článku.

A co za to všechno?

Vstupné na festival:

  • 150,- Kč odpolední program,
  • 150,- Kč večerní představení,
  • 250,- Kč zvýhodněná vstupenka na kompletní program,
  • 100,- Kč seniorské vstupné.
  • Děti do 15 let neplatí nic.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>