Potřebný nadhled

Libčické křižovatky č.3/2018

Vyšlo v tištěné podobě Libčických křižovatek číslo 3 / 2018.

Na facebookové libčické stránce se před časem objevovaly fotografie našeho města z ptačí perspektivy. Ve skutečnosti šlo však o záběry z dronu. Autor fotografií si na nich dal záležet. Byly skutečně dobré a zachycovaly mnohé části Libčic v nejrůznější denní i noční dobu.

Ohlas měly ony letecké záběry velký a veskrze pozitivní. Bylo na nich totiž vidět to, co z naší lidské přízemní žabomyší perspektivy nevidíme a často si ani neuvědomujeme. Například skály kolem Vltavy považujeme za obrovské, skoro monumentální. Při pohledu shůry bylo ovšem vidět, že říční zářez je jen částí krajinného celku, který má spíš rovinatý, klidný charakter. Opět se ukázalo, jak moc se na tváři našeho města podepisuje železnice, jaký potenciál má průmyslový areál bývalé šroubárny. Nepotěšil pohled na pískovnu, která město nekrášlí a potřeba její rekultivace je i při pohledu z výšky stále velmi naléhavá. Stále je vidět členění města na tři původní obce, i to, že v našem městě hlavní doprava je víceméně vedena jedinou podélnou linkou kopírující vltavský oblouk….

Nadhled umožňuje uvědomit si a pochopit mnohé. Nadhled není jen prostý pohled z výšky. Nadhled je i způsob myšlení a řešení problémů každodenních, ale i koncepčních. Z nadcházejících voleb vzejde opět vedení obce. Ať už na radnici usedne kdokoliv, přál bych si, aby to byli lidé schopní nadhledu.

 

Petr Schönfeld
člen LOSu, náš sloupkař na první stranu. Celoživotní novinář.

Komentářů: 2

  1. Martin Šimon napsal:

    Nadhled ale není nějaká bájná schopnost, kterou měla leda kněžna Libuše, ale zcela praktická dovednost, která se dá trénovat stejně jako běh. Leckdy k tomu stačí jen dvě věci.

    Zaprvé se podívat, co říkají data, nikoli dojmy. Kupříkladu řada lidí v Libčicích má dojem, že tu máme málo prostor pro kulturní a sportovní vyžití. Když se ale podíváme do dat, tak zjistíme, že možností pro kulturní a sportovní vyžití je v Libčicích hodně, až příliš mnoho na malé městečko ve srovnání s ostatními podobně velkými. Jako by si nikdo nevšimnul, že lidé mají v současnosti daleko širší a rozrůzněnější zájmy než dříve, takže na tradiční venkovské činnosti jako je házená či obecní ples se schází jen skupina notorických příznivců. To není Libčické unikum, to je obecný trend.

    Zadruhé lze získat nadhled otevřenou a kritickou diskuzí problematiky. Otevřená diskuze znamená, že je do ní každý pozván a může se vyjádřit, aniž by se stal cílem ostrakizace v komunálním tisku či sociálních sítích. Kritická diskuze znamená, že dochází k prezentaci a konfrontaci názorů, příčemž je snad každému jasné, že se občas ti ješitnější z nás mohou trochu naštvat. Kritická a otevřená diskuze je tak jako fotbalový zápas vesnické ligy. Není tak důležité, kdo nakonec vyhraje, ale to, že oba týmy hrály férově, daly do hry vše, a nakonec oba měly pocit, že to byl dobrý mač. Po minulých volbách neměl tento pocit v Libčicích nikdo.

    Kdyby v Libčicích dobře fungovala kritická a otevřená diskuze, měli bychom weby kandidujících stran a spolků plné dotazů od voličů, kteří by se ptali na věcné a podstatné problémy města. Například kde je to slíbené hřiště na náplavce, kde je ten sociálně-zdravotní dům, kde je ten nový spolkový dům, proč městský údržbář jezdí do Itálie, proč jsou Libčice na seznamu obcí se sociálně-vyloučenou lokalitou, proč obecní měsíčník je k nečtení, proč radní a zastupitelé opakovaně porušují střet zájmů a chovají se neeticky, atd. Místo toho máme jen uzavřenou skupinu na Facebooku, kde je debata v přeneseným i doslovném významu “o hovně”. Nemohlo by se tak stát, že by se Sokolové podivovali nad tím, že trojnásobně velké Roztoky si postavily poloviční halu, než plánují malé Libčice. Nemohlo by se stát, že opravíme vyhořelé koupaliště, aniž bychom se zamysleli, jestli tam není potřeba něco změnit. Nemohlo by se stát, že vyhodíme 8 milionů za domy na křižovatce, aniž bychom věděli, co tam můžeme reálně postavit.

    Ano, otevřená a kritická diskuze je náročná, vyžaduje usilí, vyžaduje čas, ale vede ke kvalitnějším výsledkům pro všechny. Myslím, že v Libčicích už není nikdo tak hloupý, aby se nechal ošálit pár barevnými fasádami potěmkinovského typu. Popřípadě se nechat koupit za dva guláše a tři dresy jako lehká děva. Komunální politika na malém městě může být náročnou disciplínou, nicméně nemusí být do té míry toxická, jaká byla v minulých letech. Když se podívám na současné kandidátky, tak na nich oproti minule ubyla řada kompetentních a vzdělaných lidí, která mohla pro Libčice udělat řadu užitečného. Trubci tam zůstali. To je škoda. Pro Libčice. Myslím, že ta jedovatost šířená lidmi u Libčického korýtka, je na malém městě zbytečná. Chce to změny.

  2. Martin Šimon napsal:

    S ohledem na probíhající “debatu” na Libčickém (cenzurovaném) FB konstatuji, že můj předchozí komentář trochu dozrál a měl bych ho aktualizovat.

    Za povšimnutí stojí zhruba tři věci.

    Zaprvé, poukazování na možné zneužití (pravo)moci není obyčejné kverulantství, ale občansky kompetentní postoj. Obyčejná satira je pak nástrojem pro vyjádření nesouhlasu, což je zcela v souladu s demokratickými principy. Někoho, kdo hájí právo na rovný přístup před zákonem, je potřeba podpořit, nikoli peskovat. A těch pár posměváčků by si mělo ujasnit (sami pro sebe), proč jim vyhovovala zjevná nespravedlnost a neměli dostatek občanské odvahy na ni poukázat.

    Zadruhé, prezentování jiného názoru není totéž, co slovní útok na druhou osobu (mikroagrese formou smajlíků či memů nevyjímaje). Když si s klidnou hlavou přečtete tu “debatu” (komu to nejde, zakryje si jména přispěvatelů), tak najdete celkem významný podíl lidí, kteří se zapojují jen s tím cílem, aby o druhém přímo řekli nebo naznačili něco jedovatého. Je to reflexe místní politické kultury, ale primárně to vypovídá o autorech samotných, respektive jejich (ne-)schopnosti vyjít s ostatními.

    Zatřetí, oproti dřívějšku není “debata” tolik politická (neboť v takhle toxické “debatě” se politické body příliš získat nedají) a zapojují se do ní i lidé mimo obvyklé troly, poučovače a kazatele zjevných pravd. A to je dobře. V Libčicích potřebujeme víc lidí, kteří umí upozornit na zjevné šlendriány, které se tu dějí, a jasně pojmenovat ty, kteří jsou za tyto šlendriány zodpovědní. Taky by prospělo, když by všichni přestali automaticky obhajovat svoje příbuzné či kamarády i v situacích, kdy tam žvaní nesmysly. Spíš jim prospějete, když je na to upozorníte mimo FB.

    PS: Parkující auta v ulici Zahradní i dalších ulicích Libčic jsou výtečný prostředek ke zpomalení dopravy v obydleném území. Velká část ulic v Libčicích je díky tomu bezpečná. Místo bonzáctví a šikany pokutami by bylo vhodnější osadit do těchto míst značky Obytná zóna. Třeba by pak nebylo nutné vozit děti autem až ke škole. Ale proč bychom to doopravdy dělali, když si to stejně jako před čtyřmi, osmi či dvanácti lety můžeme napsat do volebního programu.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>