Invence pro Libčice

Často jezdím přes Nový Bor a vždy jsem hořekoval nad hlavní ulicí, kde zůstaly jen zbytky staré místní zástavby. Ostatní byly převážně nahrazeny prefabrikovanou architekturou, která tu je jako pěst na oko. Tím víc jsem byl překvapen, když o kousek dál vznikla stavba, které místní neřeknou jinak než skleněná dřevěnka.

Ptáte se, proč píšu na libčické stránky o nějakém domě v Novém Boru? Souvislost tu je. Skleněná dřevěnka a další části sídla firmy Lasvit (známého výrobce lustrů) jsou dílem architektonické kanceláře “ov-a“, přičemž „o“ je Opočenský a „v“ znamená Valouch. Zmínění pánové obdrželi za svůj projekt před několika dny Českou cenu za architekturu za rok 2020, což je prakticky nejvyšší české ocenění, které architekt může získat. Veškeré informace a zobrazení, jakož i zdůvodnění poroty, lze nalézt na webu České ceny za architekturu.

A teď ta libčická pointa. Ing. arch Jiří Opočenský je už nějaký čas libčickým městským architektem. Ještě než se jím stal, realizovala se tu podle jeho návrhu stavba zajímavého rodinného domu. Tu i další práce pánů architektů a jejich kolegů můžete vidět na jejich webových stránkách ov-a.cz.

Fundovaný a invenční odborník je dozajista pro Libčice přínosem. Naše město, složené historicky ze tří vesnic, není zrovna perlou architektury. Průmyslová minulost, jakož i léta minulého režimu moc nepřály nápadům, které by Libčice zkrášlily. Podívejme se například na Kulturní dům, tzv. Skleník nebo areál jménem Ludvík. I někteří soukromníci se nevyznamenali. V minulých letech se tu často stavělo stylem, pro který se užívá hanlivý popis „pantáta staví chlívek“.

Pan Opočenský přišel v době, kdy po dlouhých diskusích radnice konečně kývla na vypsání architektonické soutěže na výstavbu a úpravy v centru obce. Sám se samozřejmě nemůže zúčastnit. To by byl střet zájmů. Jsem si však jist, že bude bedlivě dohlížet na organizaci a férový průběh soutěže. Zároveň přispěje do naší laické diskuse o vzhledu Libčic a jejich rozvoji.


zdroj obrázků: ov-a.cz

Portfolio projektů architektonické kanceláře ov-a spojené s městem naleznete zde.

Jeden komentář

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>