Na stopě. Stopem? Totiž “ve stopě”!

Letošní zima nabízí atrakci dlouho v Libčicích neviděnou. Na pláních a polích nad Libčicemi, mezi Turskem, Debrnem a Dolany se nemusí prohánět jen srnky, zajíci a pernatá. V posledních dnech je zde ke spatření i lyžař běžec klasik.

Jasně, nehledejte na poli Jizerskou magistrálu s vyfrézovanou stopou a umlácenou plochou pro bruslení. Ale pokud slevíte – libčické kritická laťka na sociálních sítích je v poslední době opravdu extrémně vysoko, můžete se hned za humny hezky svézt. Tedy, samozřejmě, jestli vám to nabitý aktuální program dovolí…

K dispozici je poctivě prošlápnutá stopa. A její délka a rozvětvenost každým dnem roste.

Kde do stopy?

Tak třeba na rohu ulic Na Vrchách a Ke Studánkám (u zahrádkářské kolonie) stačí vyjít do mírného kopečka a na hraně pole nasadit běžky. Odteď už se budete pohybovat prakticky po rovině, takže vytáhněte i své děti, je to báječná šance, aby potrénovaly.

První chvíli nebude pěšinka nic moc, tady se ještě běžkaři potkávají s pejskaři, ale pejskaři po chvíli uhnou přes pole doleva a stopa pro lyžníky bude hned výraznější.

Na rozkoukání

Malý okruh si vystačí s jedním polem – u čísla dvě nepřejdete silnici a stopou se stočíte vlevo. Tahle nejkratší varianta vás po chvilce vrátí zpět do Libčic. A nebo si prošlápnete svou vlastní stopu kam libo.

Do světa

Pokud vám v žilách koluje krev cestovatelů a objevitelů, pokud máte doma na stěně portréty Livingstona, Amundsena a Čecha Karla Němce, vydejte se na dvojce (číslo odkazuje na vloženou mapku) přes silnici. Hned za ní začíná souběžná stopa, která vás dovede k číslu 3, tam začíná polní cesta nad Dolany. Přímo o polňačku se lyžaři a chodci dělí se čtyřkolkáři, ale naše stope je vyjeta v poli hned vedle.

Nebo radši ne?

Z trojky je to kousek na čtyřku. Pokud tady zjistíte, že svět je větší, než kolik se vám líbí, lze zde sjet vpravo do Dolan a z Dolan pak podél řeky spodem doťapat na půl po svých / na půl na lyžích zpět do Libčic.

Vpřed a dál

A pokud jste dálávám přišli na chuť, můžete ze čtyřky podél lesa nad Dolany vyrazit vstříc dalekým obzorům. Po chvilce narazíte na novou alej, a tou se svezete kousek nad Debrno, k silnici na Kralupy. Podél kralupské vede stopa směrem k Nehošti. Tam už jsem ale s dětmi nebyl.

Máte tipy? Podělte se!

Pokud máte další tipy, kudy se dá sklouznout na běžkách, podělte se. Rád přidám další nasdílenou mapku.

Závěr nad dotazy čtenářů

  • Máte necelé 2 týdny, pak prý zima zase poleví.
  • Tam a zpátky (Libčice – Debrno, viz mapka) je to cca 8 – 9 kilometrů. Takže zásoby na 3 dny, sekera, lano a GPS lokátor jsou nutností.
  • Popsaný stav stopy platí k 9. únoru. Je pravděpodobné, že prošlápnutých odboček přibude. Stejně tak, že některé úseky dojdou újmy od jiných prostředků přemisťování.
  • Stopa byla OK, ale sem tam z pole něco vykoukne. Takže použítí svých závodních speciálů s netknutou skluznicí si dobře promyslete.
  • Vosky? My se pěkně svezli na “starém mazání”, zbytku z minulého týdne.

Jeden komentář

  1. Michal Nehasil napsal:

    My jsme včera zkusili vyrazit rovnou z Letek. Od hasičárny nahoru na pole, starým sadem směrem ke křižovatkám a po poli dále doleva k vysílači. Dojmy spíše rozporuplné. Na mnoha místech je třeba jet po poli a tam kde je huboká orba to dost drhne. Přeci jen by to chtělo ješte deset dvacet centimetrů navíc. Po cestách to jde dobře, i když tam stopa zrovna není. Je vidět, že zamýšlené cesty v krajině (do Úholiček a na Tursko) by našly dobré využití i v zimě.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>