Očkování běží, ale mohlo by rychleji

V ordinaci libčického praktického lékaře pokračuje očkování proti covidu 19. K začátku tohoto týdne byli první dávkou naočkováni všichni pacienti 80+, kteří se sem přihlásili. Celkem už bylo naočkováno 100 lidí. Samozřejmě jsou rovněž tací, kteří se registrovali a nechali očkovat v některém z očkovacích center, eventuálně v nemocnicích. Ale je zřejmé, že očkování u svého praktika má mnoho výhod, kromě blízkosti také informovanost lékaře o pacientovi a jeho eventuálních problémech.

Doktor Blecha už začal i s očkováním skupiny 70+, ale také řady mladších, které k včasnému očkování vytipoval podle jejich diagnóz. Zejména jde o ty, kteří trpí nemocemi srdce, těžkým bronchiálním astmatem nebo cukrovkou, která vyžaduje podávání inzulinu.

V tuto chvíli je zde registrováno více než sto dalších zájemců o očkování, ale problém nastává (jako již mnohokrát) s dostatkem vakcín. Systém státem vysoutěžené dodavatelské firmy se zhroutil. Proto páteční jednání hejtmanů rozhodlo, že distribuci do ordinací převezme integrovaný záchranný systém.

Očkovat se bude vakcínou AstraZeneca a v blízké budoucnosti i Modernou. Neopodstatněné mediální zpochybňování AstraZenecy ničemu neprospělo a je třeba lidem někdy vysvětlovat, že tato vakcína je vhodná pro všechny věkové kategorie a je zcela bezpečná a účinná.

Poslední informací je, že kraje většinou z různých důvodů pozastavují očkování ve vznikajících komerčních očkovacích centrech. Někde v nich nejsou vakcíny, jinde pacienti, problémy s vykazováním a platbami mají i zdravotní pojišťovny.

Od poloviny dubna bude výhradně pro praktické lékaře k dispozici vakcína od firmy Johnson and Johnson, která má mít velmi spolehlivou distribuci. Její výhodou je i to, že se podává jen v jedné dávce.


P.S. (aktualita): Poslední odstavec, respektive informace v něm obsažená o dodávkách vakcíny Johnson and Johnson vycházela z prohlášení ministra Blatného.

To platilo do úterního večera, kdy vrchní koordinátor Babiš oznámil, že vakcíny od tohoto výrobce nedorazí (Novinky.cz). Prý až v květnu.

Ale ruku na srdce, věří ještě někdo tomuto zmatku, v němž pravá ruka neví co dělá levá, kteréžto přirovnání naznačuje, že hlava do procesu není snad vůbec zapojena.

Jeden komentář

  1. Michal Nehasil napsal:

    Sláva doktoru Blechovi!

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>