Program letošní Otevřené zahrady – sobota 19. června

Festivalový ročník s tématem folkloru evropských zemí jsme kvůli pandemii několikrát posouvali a nakonec jsme se rozhodli pro kompromisní řešení. Festival bude mít dvě části – jednu živou a jednu pro online prostředí. Ta druhá verze bude dostupná opravdu každému, i tomu, kdo by se na živou akci při stávajících platných protiepidemických opatření nevešel (v kostele může být zaplněno jen 50% kapacity).

V sobotu 19. 6. odpoledne proběhnou dva koncertní bloky, na které je dobré si rezervovat si do pátku 18.6. místo. Vstupné bude 100,-Kč, děti do 15 let neplatí, ale pozor – místo je nutné rezervovat i pro ně! Stačí napsat na mail festival.libcice@centrum.cz číslo koncertního bloku a počet osob.

Přijede sbor ŽAS z Tábora

Na otázku, jak si ŽAS vybírá písně do repertoáru, mi přišla tato odpověď:

“V obou programech uslyšíte ženský pěvecký sbor ŽAS – tedy Ženský Amatérský Sbor z Tábora, který vznikl z potřeby sdílet radost ze zpěvu. Pod vedením Bena Lovetta, který pro ně většinu písní aranžuje, uslyšíte písně z různých koutů Evropy – rusínské, polské, irské, portugalské i rumunské.

„Písně, které zpíváme, k nám přicházejí samy. Některé nás jen letmo políbí, jiné se do nás zaryjí hluboko a už s námi zůstanou. Žasneme nad nimi, hýčkáme si je, oddáváme se jim. Zpíváme je s doprovodem nástrojů i a cappella. Jsou tak pestré a různorodé, jako my samy, každá jedna z nás. Neomezujeme se pouze na lidovou hudbu a nezaměřujeme se ani na žádný konkrétní region, období, styl ani žánr. Jsme ženy marnivé a zpíváme si, co se nám zlíbí.

Často se ale stává, že dostáváme i konkrétní impulsy k systematičtější práci „na objednávku“. Někdy býváme kupříkladu zvány zpívat na svatbách, pak tedy pentlíme a zdobíme písně svatební. Zpívaly jsme písně našim zmizelým bratrům, tedy menšinovým obyvatelům předválečného Československa v rámci Tabooku. Tehdy jsme se ponořily do písní židovských, romských, rusínských, polských atd. Počinem pro další Tabook byly naše „Písně z druhého břehu aneb Snění o Americe“. Dotýkaly jsme se tak společným zpěvem druhých břehů, smrti, samoty a soudných dnů… Byly mezi nimi autorské skladby, old time country folk, spirituály a jiné. Koketovaly jsme s lidovými písněmi z románských jazykových oblastí pro festival románské kultury, opíjely jsme se jako vzácným vínem písněmi italskými, sefardskými, portugalskými, francouzskými, atd. Už v hloubi listopadu nás většinou zcela zaměstnávají vánoční koledy, advent pro nás bývá rušným obdobím stejně jako v každém jiném pěveckém sboru. V letní sezóně se naopak sluníme v balkánských melodiích nebo zkoušíme jazzové písně v originálních úpravách a došlo už i na reggae. 

Ve všem, co bylo zmíněno, ale stále platí, že zpěv je pro nás především sdílením. Je nám velkou ctí, že několik evropských lidových písniček budeme moci sdílet i s Vámi v Libčicích.“

Trocha klezmeru nikoho nezabije

Kapela Ugrob

Také kapela Urgob a vypravěč Justin Svoboda budou ke slyšení v každém z koncertních bloků.

Urgob je původní sestava kapely Der Šenster Gob z roku 2011, která byla před několika lety znovu vzkříšena. Klezmerové trio s flétnou, akordeonem a kontrabasem doplní vyprávěním židovských příběhů Justin Svoboda. Toho si mohou festivaloví diváci pamatovat z minulého ročníku, kde se zhostil role recitátora ve skladbě Michala Vejskala „Tanec smrti aneb ještě Pámbu neumřel“ na text Karla Šiktance. A příběhy vyprávěl už na osmé Otevřené zahradě v roce 2016.

Vystoupí děti domácí i přespolní

Lišit se budou jen vystoupení dětí. V prvním bloku to budou žáci ZUŠ Libčice, kteří zrovna hrají nějakou lidovou píseň, či skladbičku na motivy lidové hudby. Bohužel tento školní rok nepřál zejména skupinové výuce, takže na přípravu společných výstupů nebyl dostatek času… Pro některé děti to bude první veřejné hraní po více jak roce! Přijďte je tedy podpořit.

V druhém bloku se představí dětský folklorní soubor Kolečko, který pod hlavičkou sdružení Roztoč vede Antonie Hlavicová. Můžete se těšit na „Královničky“ – tradiční průvod, který František Sušil popisuje takto:

„O letnicích anebo okolo nich, onde jednou, onde vícekráte, chodí králky či královničky neb králenky, ale ne jedním všude

způsobem. Obyčejně dvě děvčátka pěkně vystrojená v bílé sukně, stuhami, šátky, perlami a věnci – z předu a zadu z pestrých květin, na hlavě růžovými – ozdobená, jedna králku, druhá krále představujíce, chodí dům od domu; doprovází je neurčitý počet děvčat jiných, z nich jedna nese škatulku na vybírání peněz, jedna chvojí či máj. Někde, n.p. u Hradiště, Kelče a j., okrášlená jánkou, t. j. vínkem ze skleněných perel na hlavě; tři královničky ji provázejí, hlavu kvítím ozdobenou majíce, z nichž jedna nese košík na dary a druhá májek, výdumy barevnými, pentlemi a pozlátkem ověšeny. Když byly do domu vešly, tedy pozdravivše, počínají tancovati a sice obyčejně král s králkou napřed kolíbavý tanec, potom skočný, anoť jim komonstvo přizpěvuje.“

 

Královničky na průvodu na jaře 2021

O přestávkách mezi koncerty pak bude možnost podívat se v prostorách krásně zrekonstruované fary na výběr z online verze festivalu.

Těšit se můžete také na pivovar Valeč, konkrétně na světlý ležák 11°, který bude možné zakoupit i v lahvích, dále na kavárnu 9 barů Jendy Machovce a dobroty od Šárky Sekerové.

 

Jeden komentář

  1. Kateřina Judová napsal:

    Váháte, zda vyrazit na festival, když jste si nezarezervovali místo,? Neváhejte a přijďte – na každý koncertní blok zbývá zhruba 40 volných míst.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>