Po nás potopa

Libčická plovárna je nazývána odkazem našich otců. A je k tomu několik důvodů. První a naprosto nezpochybnitelný důvod je, že původní koupaliště libčičtí občané skutečně vybudovali svépomocí, s vynaložením nemalého úsilí. Druhý důvod je manipulativní. Výraz „odkaz našich otců“ v člověku totiž vzbuzuje pocit něčeho, co se musí zachovat a uctívat, ať to stojí, co to stojí.
A to je právě případ Libčické plovárny. Koupaliště vypadá, jako kdyby bylo nové. Ale je to opravdu to jediné, co koupaliště potřebuje? Doba a svět okolo se změnily a s ním i požadavky zákazníků. Díra v zemi naplněná čistou vodou už není takové terno jako před lety. Bazén si dnes pořizuje kdekdo. Je potřeba tedy přidat k bazénu nějaké další benefity, které by zákazníky nalákaly. Nabízet víc než jen bazén s čistou vodou. A hlavně provoz bazénů je záležitost dvou, maximálně tří měsíců v roce. Co se zbylými devíti měsíci?

Myslím, že provoz koupaliště se musí změnit od základu, od myšlenky, od koncepce. Toto rozhodnutí je na vedení města. Město musí říct, jaký areál chce, na jaké bázi ho chce provozovat, co od toho chce získat a kolik je ochotné do toho všeho investovat. Potom teprve hledat nájemce, provozovatele, správce nebo jinou formu provozování.

Bohužel, nic takového se neděje. V Libčicích je postup opačný. Nejprve se bez koncepce začne s investicemi do renovace bazénů, následně se zajistí nějaký provoz, bez ohledu na to že pravděpodobně protiprávně, načerno a neprůhledně bez výběrového řízení. A ve finále vedení města sehraje frašku, kterou nazývá výběrovým řízením.

O výběrové řízení se ve skutečnosti nejedná, protože o žádný výběr zde nejde. Vedení města neuvedlo žádná výběrová kritéria, takže není podle čeho hodnotit. Také cena za pronájem je daná (cca 4500,- Kč/měsíc), délka pronájmu je daná (7 let). Je dané i to, že se jedná o provoz koupaliště, restaurace a sportovišť. Při dodržení tohoto vágního zadání musejí všechny nabídky vypadat stejně.
Domnívám se, že vedení města by toto výběrové řízení mělo zrušit a připravit ho kvalifikovaně. Sedm let natvrdo, bez zkušební doby? Sedm let – chvíli před volbami a dokonce i před dalšími volbami. Zavázat budoucí lidi na radnici a v zastupitelstvu výběrovým řízením šitým tak horkou jehlou? To je nerozumné, krátkozraké a – smutně jednoznačné: pan starosta dal libčické veřejnosti slib, že koupaliště bude, a tak bude! V letošním předvolebním létu se prokoupá především líbivé gesto radních na úkor zákonů, předpisů a účelně vynaložených veřejných prostředků. Po nás potopa…

Petr Nehasil

Petr Nehasil

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>