Nejste náhodou bohatí?

Možná jste opravdu bohatí – víc než si myslíte a ani o tom nevíte. A pokud zrovna nevyznáváte “strategii” prodávat své pozemky pod cenou (a tomu opravdu neholduje každý), pak vlastnit půdu, les nebo dokonce zastavěnou plochu může být fajn. Platí to obzvlášť pro tu poslední kategorii – tím spíš,  pokud ji vaši předci zastavěli vlastním domem (který jste vy navíc zastavili u banky kvůli hypotéce na rekonstrukci). Pozastavili jste se? Paráda, pokračujte na celý příspěvek.

Anebo je to celé možná přesně obráceně. Jste stále stejně nemovitě movití jako dosud, jen máte problém, o kterém jste nevěděli. Protože, jak dojde na pozemky a úřad, našinec vždycky tahá za kratší konec a běda, když vyplnil špatně kolonku.

Podstata věci

Na úřední desce města se objevila výzva Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Píšou tam, že mají čurbes v katastru nemovitostí (asi mají, když to píšou, ale neříkám, že za něj mohou). A protože soupis obsahuje odhadem 150 řádků, každý s jedním problematickým pozemkem, může se to týkat i vás. Výzva bude na stránkách města nejspíš viset jen do poloviny září (ale tady je záloha: Neznámí vlastníci pozemků).

Nutno podotknout, že s dokumentem si dal tvůrce určitě “práci” (to je myšleno ironicky, prostě to vyfrknul a rozeslal). Následně lejstro hodně utrpělo i tím, že jej někdo vytiskl, aby jej vzápětí nekvalitně naskenoval pro elektronické publikování. Je to tedy dokument čistě pro prvotní orientaci – spousta údajů je díky nízké kvalitě zpracování špatně rozklíčovatelná.

Poznámka: pokud tohle přišlo přes datovou schránku, pak sláva úřednické definitivě. Autor by si do sívíčka (CV) měl rozhodně připsat odrážku “práce s MS Excel – pokročilá”. Z perliček bych vypíchl fakt, že “kód ID vlastnictví” je vytištěn v exponenciálním tvaru – autor dokumentu zapomněl dostatečně roztáhnout velikost sloupce, aby se mu číslo do políčka vešlo. Čímž je celý zmíněný sloupec absolutně k ničemu.

Dodatek (3. 9. ’15): Petr Nehasil požádal na příslušném úřadě o nenaskenovanou kopii (tedy vlastně originální soubor). Zde jej nabízíme v NV Libčice nad Vltavou k 1. 8. 2015.pdf i v NV Libčice nad Vltavou k 1. 8. 2015.xlsx (excel) verzi.

A proč se seznamem seznámit?

Určitě to má smysl hlavně pro starousedlíky, my náplavy (nezaměňovat s Náplavkou, ta stejně nebude), v něm svého štěstí dojdeme jen těžko. Nicméně:

  • možná tam najdete jméno svého prapříbuzného
  • problém má třeba evangelický církevní sbor
  • v seznamu najdete duplicitní záznamy – pozemek zapsaný na dva vlastníky
  • a třeba zjistíte i to, že Karel Hašler je tu stále s námi – vlastní v Hašlerově ulici rozsáhlý a pravděpodobně neproniknutelný hvozd o rozloze 86 metrů čtverečních.
    Což je takové hezké vygradování mého článku – takové skoro snad až jakoby “znamení”. Nebo vy to nevnímáte, jako další důvod, proč 20. září zajít na “2. libčickou Hašlerku” ?
Karel Hašler mezi námi
Podle tohoto zápisu Karel Hašler v Libčicích stále vlastní celý les o rozloze cca 9×9 m. V Hašlerově ulici! Jen by si měl zajít na katastrofální úřad a dát věci do pořádku.

PS: pokud v seznamu najdete zapomenuté dědictví po svých předcích, zmiňte se nám o svém “jackpotu” v diskusi pod článkem.
PPS: Slováci říkají nemovitosti “nehnuteľnosť” – to zní výstižněji, ne? Protože nemovití lidé si většinou nemovitost nepořídí. Ale když už jste dost movití a nemovitost si pořídíte, tak se přece opravdu vyznačuje tím, že je to majetek, který si nikam nepřenesete ani s ním nehnete, že?

 

Komentářů: 3

  1. Lucie napsal:

    Jak to, že nehnete? Majitel cenných historických nemovitostí si rozhodně musí dát pozor na památkáře a jejich zálibu v sestavování skanzenů či stěhování kostelů 🙂

  2. Petr Nehasil napsal:

    Tak jsem na to koukal. Ale nejsem ani Tlustý ani Šťastný a ani Vožniak. Bohužel ani Wozniak, ten tu sice pozemek nemá, ale myslím, že je bohatý dost.. 🙂 Takže paní Podivínová, která celou záležitost tak podivně vyřizuje se asi zase nic nedozví. Což je vlastně dobře, protože může za rok či dva znovuobeslat městské úřady se stejnou výzvou a její pracovní místo bude stále stejně potřebné, čímž nám nestoupá nezaměstnanost..

  3. Marek Coufal napsal:

    Pokud byste si chtěli projít kultivovanou verzi seznamu, tak Petr Nehasil na úřadě požádal přímo o původní soubor a dostal ho. A ten už je teď součástí našeho článku – NV Libčice nad Vltavou k 1. 8. 2015.pdf

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>