Libčický kvíz: Co nás čeká?

Kvíz: Co nás čeká?

Všichni TAM jednou musíme… To je známá pravda, ba co víc – lidová moudrost. A to už je něco. Ale KAM? To je různé a liší se to člověk od člověka. U nás v Libčicích třeba na náplavku, na plovárnu nebo do sokolovny. Všichni jsme přece buď přímo členy, nebo aspoň sympatizanty nějakého libčického spolku, kroužku či sdružení, které TAM dříve nebo později něco pořádá – v lepším případě i spořádaně spořádá.

Nicméně uspořádejme si myšlenky a pojďme na věc. Pořádně se soustřeďte!

Kvízová otázka zní:

Na kterou z nadcházejících akcí odkazuje následující obrázek?

Antikvariát: Pixla od Hašlerek

 

Chcete nápovědu?

Dnes máme dokonce na výběr z více možností – klasická autoškola a), nebo b), nebo c). Nebo d), abychom nikoho nediskriminovali.

A) Obrázek odkazuje na “Oslavu 125 let SDH Libčice”. Na obrázku je prvorepubliková hasičská cisterna. V té době byly hasičské vozy fialové – hasičům se proto říkalo “švestky”. Blikající majáček byl příliš nákladným doplňkem, který si většina dobrovolných povltavských hasičských sborů nemohla dovolit. Nahrazovaly jej namalovanou lucerničkou, kterou za jízdy střídavě zakrýval a odkrýval elév sboru svou hasičskou přilbou (u čehož strachy vydával mimoděk kolísavý nářek; ten se osvědčil a postupně jej začaly přejímat i profesionální sbory, takže dnes už je každý blikající majáček doplněn o kvílivý zvuk sirény). Nápis na cisterně je složeninou, kdy “Haš” reprezenuje hašiče, “ler” a “ky” je počeštěnou zkomoleninou původního výrazu “leehr kü”, což je maďarský výraz běžně do češtiny překládaný jako “dobrovolný sbor”, a který celou věc zařazuje do historického kontextu – pravděpodobně se jedná o válečnou kořist zavlečenou na naše území jako reparát po vítězném vystoupení Československé armády proti Maďarské republice rad.

B) Obrázek odkazuje na festival “2. libčická Hašlerka”. Pro jistotu: Zobrazený předmět není urna slavného skladatele. Je to pixla na větrové cucavé bonbóny, kterým Karel Hašler za úplatu propůjčil své jméno (viz též Mozartovy koule, ten z toho ale nic neměl). Dnes už se bohužel bonbóny v takhle velkém balení nevyrábějí, protože v Česku neexistují spotřebitelé, kteří by tak velké balení v supermarketu dokázali zaplatit.

C) Obrázek odkazuje na filozoficko-fyzikální konferenci pořádanou v knihovně ÚJV Řež pod názvem “Strand nur FFK 2015”. Jedná se o hlavní exponát celého 5-denního sympozia, tzv. Popperovu pixlu, stěžejní nádobu interdisciplinárního vědního oboru, který spojuje závěry kvantové fyziky s teoriemi verifikace a falzifikace.
Karel Popper byl nejen významný vídeňský filosof, ale také člověk se silným ekologickým cítěním (dlouho předtím, než se tento postoj stal široce populárním). Proto těžce nesl experimenty, které v sousední laboratoři na kočkách prováděl od roku 1935 Erwin Schrödinger (viz. T. G. Masaryk: “Rozpravy o Schrödingerových kočkách”, Albatros, 1936). Na jaře roku 1936, chvíli před vyvrcholením celého experimentu, při němž se Schrödinger chystal otevřít svoji krabici a tím završit své vědecké dílo, se Popper odhodlal k činu. V noci box s kočkou vyměnil za Popperovu pixlu plnou sladkých cukrátek. Výsledkem bylo nejen dlouholeté přátelství obou vědeckých osobností se slabostí pro sladké, ale i nová vědecká teorie, která se bohužel nezachovala – byla zničena při anšlusu Rakouska.

D) Obrázek odkazuje na listopadový “Snow film fest”. Hostem letošního festivalu totiž bude vnuk pana továrníka Lhotského (viz obrázek), po němž Nepálci v Himálajích z úcty pojmenovali 4. nejvyšší vrchol – Lhotse. Poutavá prezentace doprovázená hrou na modlitební mlýnky a zpěvem tradičních nepálených žalmů poodhalí málo známá fakta o výpravě na chladnou střechu světa, na které se zrodil nejen recept na mrazivě osvěžující drops, ale zároveň byl položen základ pro cihlářský průmysl v Letkách.

 

Správná odpověď?

Tu naleznete, pokud kliknete sem.

I vy jste si oblíbili naše kvízové otázky?

Pak nabízíme vaší pozornosti všechny dosud uveřejněné otázky zde.

Jeden komentář

  1. Tereza Nehasilová napsal:

    Marku, cos to měl za Hašlerky, když si psal tenhle kvíz ? 🙂

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>