Zametací stroj III: Rada města si zasedla

Čistá ulice - kanálSledujete naše příspěvky o výběrovém řízení k zametacímu stroji údajně za 2,7 milionu? Pak si možná říkáte: “To je hezké, co všechno tu k tomu napíšou, ale nebylo by jednodušší, logičtější a lepší to řešit na radnici?” Ano, s tím rozhodně souhlasíme, mělo by to tak být… A rovnou vás můžeme ujistit, že jsme tak i učinili – nejprve jsme se dotazovali a pak podali Radě města oficiální výzvu.

Co myslíte, jak to dopadlo? Více v dnešním článku.

Složitá cesta k informacím

Jako tradičně to nebylo jednoduché.

Základní problém byl následující: klíčový dokument, který definoval technické parametry poptávaného stroje na zametání ulic, nebyl součástí výzvy k podání nabídek a nebyl veřejně dostupný. Stále se nabízí otázka, zda nedopatřením nebo záměrně. Musel tak přijít první logický krok – požádali jsme o tento dokument.

A přičítáme to jen neuvěřitelné shodě náhod a okolností, že jsme až do ukončení výběrového řízení nedostali oficiální cestou žádnou odpověď. Pro pořádek uvádíme, že jsme o informace pro jistotu požádali dvakrát. Z pozice obyčejného občana, o jehož blaho se na radnici starají. A jako zastupitelé, kterým by přístup k takovým dokumentům měl být umožněn především. Mail s požadovanou informací a přiloženou specifikací obdržel občan žadatel od pana Čermáka, technika správy majetku, až den po uzávěrce podávání nabídek.

A jen pro pořádek dodáváme, že naše zastupitelka Petra Pelešková, která si o stejný dokument požádala v den uveřejnění výběrového řízení, specifikace nedostala vůbec.

Odkud jsme tedy specifikace znali?

Dokument se nám podařilo získat od prodejců podobných strojů, které jsme s informací o výběrovém řízení oslovili; ty se na úřadě k šípku poslat neodvážili. Mohli jsme si tedy – i přes zmíněné překážky – potřebný dokument včas prostudovat a začít jednat. Naši zastupitelé oficiálním dopisem vyzvali Radu města, aby výběrové řízení zrušila. Důvody jsme pečlivě vysvětlili a vypsali:

Rada náš podnět vyřídila

Celá věc se točí kolem zametání. Možná si vzpomenete, že v prvním díle tohoto seriálu jsme i my – stejně jako bájná kněžna Libuše na svém mýtickém hradě – měli věšteckou chvilku. Ptali jsme se, zda se bude zametat “co” nebo “s kým”. A Rada města nám nyní odpověděla takto:

Tečka. To je všechno, víc nic… Obdobná formulace se ocitla i v oficiálním zápisu z jednání Rady města č. 23/2016 (mimochodem zápis č. 22/2016 na městském webu stále chybí, tedy ho dáváme k dispozici zde):

PDF dokumentzápis RM č. 22-2016.pdf
(dokument, kterým Rada města schvaluje předvybrané firmy,
které město osloví s poptávkou na zametací stroj)

Buď nechtějí rozumět, nebo opravdu nerozumí

Zadání neodpovídá zákonu o veřejných zakázkách – předpokládaná cena neumožňuje vypsat nabídkové řízení mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Požadavky na specifikaci stroje jsou bezdůvodně ušity na míru konkrétnímu stroji. A ještě ke všemu je ve specifikacích tisková chyba, která je ovšem závazná a diskvalifikuje všechna možná nabídnutá zařízení. Včetně toho, které si někdo na městě zjevně předem vybral…

Pokud jediná odpověď rady města na takový podnět je: “výzva obsahuje řadu nejasných formulací,” pak jediná další korektní návazná otázka zní:

“Pokud se pánové v naší výzvě nedokáží zorientovat, sedí v Radě města opravdu kompetentní lidé?”
Nechť si každý odpoví sám.

Z naší strany to v každém případě není konec. Využijeme všech prostředků k nápravě, s takto provedeným výběrovým řízením se nehodláme smířit. Můžete se těšit (těšit?) na další díly naší zametací ságy. My pevně doufáme, že na to spotřebujeme méně římských číslovek, než George Lucas ve svých Hvězdných válkách na vítězství dobra nad temnou stranou.

Související dokumenty


 

Čtěte také předchozí díly tohoto seriálu:

 

Jeden komentář

  1. Prodejce kartáčů napsal:

    Ten 110mm = 11cm široký kartáč na odmetání sněhu je tento typ? Viz http://www.domacipotrebybrandys.cz/obr/1330224_2.jpg. S tak malým pinďou toho zaměstnanci města mnoho nezametou.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>