13. května se v Libčicích koná další sborový festival

Festival sborového zpěvu probíhá v libčickém evangelickém kostele už devátý rok, ale teprve letos dojde na ryze “duchovní” téma. Během odpoledne 13. května návštěvníkům představíme hudební formu, která je s kostely neodmyslitelně spjatá – tedy mši. Myslím, že kdo si vzpomene třeba libčické provedení Missy Criolly Ariela Ramíreze (v podání Mikrochoru tu zazněla v roce 2011), dá mi za pravdu, že to může být i docela “vodvaz.”

O programu celého festivalu vás zde budu podrobněji informovat v krátkých festivalových okénkách. Ale ze všeho nejdřív chci upozornit na letošní pěveckou dílnu, která bude výjimečně “výkonově” zaměřena a jejíž výsledek uslyšíte při zahájení festivalu ve 13:30. Kdo by se chtěl dílny zúčastnit aktivně, ať se hlásí na mail: festival.libcice@centrum.cz. Dostane noty, které je před vlastní dílnou nutno nastudovat – tedy čím dřív, se přihlásíte, tím líp!

Ti, kteří na výsledek dopoledního snažení zpěváků a muzikantů přijdou jenom v roli návštěvníků, uslyší mešní ordinárium Martina Matysky řízené samotným autorem. Tato skladba se uvádí v leckterém kostele, ale málokdy tak, jak byla napsaná, což je ostatně častý osud liturgické hudby. Naposledy bylo ordinárium v plném znění provedeno při návštěvě Jana Pavla II. v Hradci Králové v roce 1997. Autor své dílko řadí do artrockové škatulky a mnohé o ní napoví nástrojové obsazení doprovodu: komorní orchestr (smyčce, flétna, hoboj, klarinet / saxofon, trubka a trombon) + kapela (2x klávesy, kytara, baskytara, bicí). Jako hráče uslyšíte učitele z libčické základní umělecké školy a další profesionální muzikanty. Doporučuji návštěvu také těm, kteří by se chtěli dozvědět, co že se to při mši vlastně zpívá za slova, ale bohužel jako na potvoru neumí latinsky… tohle ordinárium bude totiž jako jediné česky!

Martin Matyska pochází z Trutnova. Působil jako regenschori v Arciděkanském kostele v Trutnově, založil Trutnovský varhanní festival a Trutnovský advent. Skladatelsky působil v artrockové kapele Ostaš. Jako varhaník dvakrát získal diplom na mezinárodním festivalu varhanní hudby v Rokiškis v Litvě a koncertuje v Čechách i v zahraničí. Natočil CD Krkonošské varhany, Ostaš a s dětmi v ZUŠ Trutnov tři CD se středověkou hudbou. Věnuje se mj. gotické hudbě a hře na různé dobové nástroje. Pedagogicky působil v ZUŠ Trutnov, ZUŠ Bonifantes v Pardubicích a nyní učí v ZUŠ Kutná Hora.

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>