Prodám kulturní dům. Zn. Spěchá.

Kulturní dům

Je Vám titulek povědomý? Pak vás paměť neklame. Znovu se v Libčicích diskutuje, znovu se místní lidé dělí na stoupence a odpůrce koupě kulturního domu. Tento libčický padesátník však není v příliš dobré kondici, své nejlepší roky má dávno za sebou a nejde tedy o nikterak lukrativní nemovitost. Otázka mít či nemít kulturák v majetku města se periodicky vrací na stůl a z tématu se postupem doby stalo jakési politikum poměrně zřetelně vyhraňující postoje jednotlivých volebních uskupení. Proč tomu tak je, na to není třeba se složitě ptát. Prostě proto, že město mělo v minulosti možnost pořídit předimenzovaný areál KDL již několikrát a za mnohem menší částky (nejprve prý za symbolickou korunu a o něco později za cca 4 mil. Kč). Nyní však leží na radnici nabídka 3krát vyšší, nabídka, o jejíž výši se podle majitelů nebude licitovat. I takové mohou být podmínky koupě. Je ale na vedení města, zda takovou počáteční podmínku bez výhrady přijme či nikoliv.

Koupíme si vzpomínky na mládí?

Na první pohled se mnohým může zdát, že je odpověď na základní otázku „mít či nemít“ snadná. Ti z Vás, kterým se při zmínce o libčickém kulturáku vybaví třeba vlastní taneční začátky, nebo si vzpomenou na tradici divadelních festivalů, budou mít svou odpověď podbarvenou emocemi, jež takové vzpomínky a prožitky zákonitě vyvolají a budou jistě naladěni spíš pro zachování dostupnosti KDL. Vedení města se však má v této souvislosti soustředit především na skutečnou potřebnost a ekonomické aspekty, které se v příštích letech potenciálně promítnou do rozpočtu města. Emoce a sentiment do takového rozhodování patří pouze okrajově pro dokreslení subjektivního významu areálu pro jednotlivce. Podobně jako argumenty, že v KDL nacházejí své zázemí sportovní oddíly, protože se již nevejdou do sokolovny. Ty do tématu kulturního domu, už z prostého významu jeho názvu, nepatří vůbec. Sport patří především do tělocvičny, nikoliv do kulturního zařízení. Máme-li hodně aktivních sportovců, máme-li školu bez tělocvičny, pojďme se místo kulturního domu raději věnovat tomuto nedostatku.

Před tak závažným rozhodnutím, jakým zvažování koupě KDL je, si proto musíme položit několik základních otázek. Na některé bychom se měli pokusit nejprve odpovědět sami, k jiným přizvat odborníky a poté vše řešit v pracovní skupině, kterou rada města pro tuto příležitost ustanovila. Teprve až pak věc projednávat v zastupitelstvu.

Těmi základními otazníky jsou:

  • jaká je reálná hodnota areálu?
  • v jakém faktickém stavu areál v současnosti je?
  • jaké stavební úpravy byly v minulosti provedeny a jaké jsou k nim doklady?
  • jaké budou přínosy a jaké náklady pro město?
  • kolik bude stát provoz a údržba/modernizace v příštích letech?
  • může areál fungovat s vyrovnaným, lépe však ziskovým rozpočtem?
  • jaké jsou možnosti financování investice s minimalizací nepříznivého dopadu na městský rozpočet?
  • jaké jsou možnosti provozování?
  • potřebuje město vlastnit takový areál, má jasnou náplň a koncepci rozvoje pro podobné zařízení?
  • využije jej samo nebo bude nabízet prostory dalším subjektům působícím ve městě a za jakých podmínek?
  • jaké podmínky pro svou činnost potřebují zájmové organizace, jaké jsou jejich časové a prostorové nároky?
  • jak by mohl vypadat novodobý komunitní dům splňující požadavky místních zájmových organizací a kolik by taková stavba/přestavba reálně stála?
  • kolik jiných investic by se dalo za tento balík finančních prostředků ve městě pořídit či vybudovat?

Teprve tehdy, až si dokážeme odpovědět na tyto otázky, lze zodpovědně usednout ke stolu a zvažovat koupi ANO/NE.

Dům za všechny peníze. A to doslova.

Nezpochybňuji fakt, že Libčice a jejich obyvatelé potřebují kulturní zařízení, či snad lépe řečeno komunitní centrum, které bude umět vytvářet podmínky pro zájmovou činnost i příležitosti pro kulturní vyžití. Domnívám se však, že je možné s trochou vůle a nadhledu vytvořit alternativní zázemí v objektech, které město dosud vlastní, a není proto nezbytně nutné tuto předimenzovanou nemovitost kupovat. A také: obec se má prioritně starat o rozvoj vlastního majetku, nikoliv řešit ztrátovost investice někoho jiného.

Poměrně důležitým momentem rozhodování je rovněž skutečnost, že současný rozpočet disponuje rezervou, která byla postupně vytvářena během uplynulých let. Rezervu v aktuální výši 12,0 mil. Kč chráníme jako polštář, který může pomoci dorovnat krátkodobé výkyvy v příjmech obce nebo umožní nárazově financovat nenadálou investici. Mám na mysli například neplánované výdaje plynoucí z likvidací škod po povodních nebo jiných havárií. Je zajímavé, že výše nabídkové ceny KDL je téměř totožná s rozpočtovou rezervou. Ale to je jistě jen pouhá náhoda?

Proč ještě rezervu chránit? Například proto, že má významný vliv na stanovení kategorie ratingu města (hodnocení hospodaření). Před volbami byl úspěšný rating obce B+ (velmi pěkný výsledek) získaný právě díky velké rezervě a nulovým úvěrům s velkými ovacemi prezentován v Libčických novinách. Uplyne pouhých 6 měsíců a čelíme tlakům, jak tento polštář vyhodit z okna a rating hezky rychle zhoršit. Rating však bývá důležitým parametrem při hodnocení „kvality“ hospodaření žadatele o dotace a tudíž stanovení jeho věrohodnosti pro poskytovatele příspěvků z evropských fondů. Zhoršením ratingu snižujeme své šance při soutěži o evropské peníze třeba pro stavbu tělocvičny nebo rozšíření mateřské školy a tudíž i šanci přinést do městského rozpočtu velmi zajímavé částky pro podporu rozvoje města.

Nabídka majitelů KDL je v tuto chvíli stále aktuální a představitelé města proto budou neodvratně vedeni k rozhodnutí koupi KDL schválit či odmítnout. Takové rozhodnutí vyžaduje velkou pozornost. Jde o zodpovědnost k ekonomickým možnostem města, o rozhodnutí, které může zásadním způsobem a po mnoho let odčerpávat z rozpočtu města nemalé finanční částky.

Položme si však ještě další otázku, jestli je právě nabídka koupě KDL nenadálou nepředvídatelnou situací, pro kterou se rozpočtová rezerva vytváří a na níž by se tedy měla rozpustit a to doslova? Osobně se domnívám, že nikoliv. Dokonce si myslím, že je zde uměle vytvářen dojem nepostradatelnosti KDL, protože právě v tuto chvíli nemá město k dispozici adekvátně velký a volný objekt, v němž by se mohly kulturně společenské aktivity odehrávat. Areál „Ludvík“, který by se mohl k takovému účelu zmodernizovat, je totiž momentálně přislíben pro pobočku Policie ČR, ač ta dosud stále jednoznačně nepotvrdila faktickou vůli sem svou rozšířenou služebnu přestěhovat.

Hledejme i jiná řešení

Věřím, že je v silách města připravit projekt pro založení komunitního centra, které by splňovalo prostorové požadavky zájmových organizací, bylo snadno dostupné a umožňovalo rozvíjet mimoškolní zájmovou činnost ve městě. Nikde však není psáno, že tímto objektem musí nutně být kulturní dům. Tento objekt byl postaven v šedesátých letech a je svým hmotovým uspořádáním poplatný době svého vzniku, je jakýmsi libčickým molochem, o jehož udržitelný provoz se různí vlastníci v posledních dvaceti letech marně pokoušejí. Nepřeji si, aby si město jako udatný zachránce na takovém projektu vylámalo zuby, lépe řečeno otevřelo černou díru, v níž skončí mnoho finančních prostředků z rozpočtu.

Navrhuji, abychom se vyhnuli takovým dobrodružstvím, a abychom se vydali cestou koncepčního a systematického plánování nových projektů, abychom společně pracovali na vytvoření kvalitního a napříč městem prodiskutovaného strategického plánu rozvoje města, který nám odpoví na některé z výše uvedených dotazů. Přinejmenším na otázku skutečné potřebnosti a udržitelnosti projektu kulturního domu, potažmo komunitního centra.

V tuto chvíli, kdy máme k dispozici pouze mizivou část z požadovaných dokumentů pro posuzování výhodnosti koupě KDL pro město, nemá význam svolávat schůzi zastupitelstva. Pracovní skupina sestavená z členů rady města a zástupců Libčického občanského spolku LOS a zástupců ODS upozorňovala vedení města na potřebu reálných podkladů i potřebu času pro kvalifikované rozhodnutí. Nikdy není dobré podlehnout vytvářené časové tísni a nabýt dojmu, že se už taková nabídka nebude opakovat. I to se může stát. Přesto se domnívám, že je naší povinností shromáždit dostatek podkladů, abychom současný návrh dokázali odpovídajícím způsobem vyhodnotit.

Z tohoto úhlu pohledu jsme rádi, že byl termín mimořádného zastupitelstva svolaného původně na 26. 3. 2015 do KDL zrušen a odsunut zatím na neurčito do doby zpracování potřebných dokumentů. Je rovněž dobře, že máme jako opoziční subjekt poprvé možnost podílet se svými návrhy, podněty či připomínkami na soupisu požadovaných dokladů a doufáme, že budeme mít možnost spolupracovat na jejich vyhodnocování. Je to důležitý první krok ke vzájemnému poznávání způsobu práce zástupců jednotlivých volebních subjektů i důležitý krok k nastavení konstruktivní spolupráce pro dosažení společného cíle. Záleží samozřejmě na tom, zda bude v zastupitelstvu na takovém společném cíli nalezena shoda.

Budeme rádi, pokud se v diskusi pod příspěvkem s námi podělíte o své názory na koupi kulturáku. Zatím se stále přikláníme k rozhodnutí nekupovat, protože chceme finanční prostředky města utrácet v projektech přinášejících jeho obyvatelům výrazný efekt, ať už hmotný nebo duchovní, a v investici do KDL takové dopady dosud nevidíme.

Komentářů: 23

  1. Pavel Král napsal:

    Vážení, od roku 1993 pracuji profesně ve funkci realitního makléře v regionech Praha a Středočeský kraj. Dlouhodobě vyhotovuji – stanovuji obvyklou cenu nemovitostí pro notáře v rámci zrychleného řízení o dědictví. Cítím se proto dostatečně kompetentní vyjádřit názor certifikovaného realitního makléře ve věci již druhé zvažované koupě předimenzované historické budovy Kulturního domu. Hned v úvodu se domnívám, že právě členové odborné skupiny, měli požádat nějakého realitního makléře v regionu (např. v Kralupech n.Vlt, v Roztokách u Prahy, snad i v Libčicích n.Vlt….) o předběžné stanovisko k nabídkové ceně vzhledem k technickému stavu nabízené nemovitosti, nevhodnému umístění i z hlediska platného územního plánu. Vlastníci si nechali vyhotovit Znalecký posudek ve výši 12-16 mil Kč kam se doslova a do písmene semele vše, ale nenechali si vyhotovit Tržní odhad o současné prodejní ceně na trhu s nemovitostmi. Tržní odhad právě seriózně zohledňuje ekonomickou situaci v zemi, stagnaci prodejnosti objektů starých kulturních zařízeních, vysoké investiční náklady na revitalizace, neúměrné provozní náklady, kapacitní předimenzovanost, možnost či nemožnost stavebně využít přiléhající pozemku ( pozn. důležité pro investora k výstavbě bytových jednotek) apod.
    Dále nebyl předložen Průkaz energetické náročnosti budovy…, že by opět nějaké nedopatření ? Já se domnívám, že by pro budovu KDL připadlo nejhorší označení ! Současní vlastnící KDL (mimochodem oba zkušení podnikatelé, kteří si splnili klukovský sen a kopili si jej za 4 mil. Kč). Dnes tito požadují neuvěřitelných 12 mil. Kč a kdekdo se zeptá: Kde jsou ty investované miliony ? V zateplení ? V kompletní interiérové rekonstrukci vč. výměny oken a dveří ? V technologii ? …
    Mne sice nikdo o sdělení tržní ceny nepožádal, jelikož v radě je ekonomických odborníků dost…, ale KDL vč. areálu (i nechvalně proslulého Káčka) znám dosti dobře a domnívám se, že bych se sotva přehoupl přes 6-7 mil. cenovou relaci. Spíše bych důrazně varoval před nedostatky a vynucenými investicemi, kterým se příští vlastník nemůže vyhnout a před neúměrnými provozními náklady na vytápění objektu. Využitelnost současných prostor a zejména ekonomická návratnost jsou naprostou sebevraždou pro podnikatele, natož pro Městský úřad.
    Další známkou nekompetentnosti nejmenovaného znalce z oboru ekonomiky, je že použil posudkovou cenu přiléhajících pozemků ve výši 2000,-/m2. Já se k tomuto mohu opět jen stroze vyjádřit, že cenu má pouze nezastavěný stavební pozemek, který je v souladu s územním plánem města určen k výstavbě rodinných domů, případně bytového domu. V případě KDL se opět jedná o účelové ohlupování veřejnosti. Kdyby přeci takovýto záměr mohli oba podnikatelé v době svého držení realizovat, už by tam developerské projekty byly dávno realizovány. Pozemek kolem KDL je tedy znehodnocen právě stavbou budovy, jejíž demolice by vyšla na dosti značné investice, které by si každý developer odečetl z prodejní ceny a minimálně 3-4 roky by musel tento developer čekat na změnu a pořízení nového územního plánu.

    Pavel Král, certifikovaný realitní makléř
    REALITY SERVIS CZ s.r.o. – realitní kancelář

  2. Martin napsal:

    Dobrý den všem,
    děkuji panu Královi za názor k ceně KDL. Jen pro pořádek připomínám, že v plánu Liběhradské koalice (Liběhrad, TOP-09, ANO2011) bylo nákup “zařídit” na mimořádném zasedání města bez předchozí konzultace záměru s občany města a bez předchozího zveřejnění a projednání podkladů a ekonomických rozvah k prodeji. Tím bychom jako občané města přišli o 6-8 milionů korun, tj. zhruba hodnotu 4 bytů na Sahaře či 2 rodinných domů v Libčicích. Nebudu spekulovat nad důvody takového postupu. Nicméně doufám, že rada města poskytne občanům jasné a srozumitelné vysvětlení výše popsaného nestandardního chování dříve, než si lidé udělají názor sami.
    přeji pěknou středu,
    Martin Š.

    Zrušení jednání zastupitelstva města

    Kategorie: Informace MěÚ, Publikováno: 19.3. 2015 08:07
    Ing. Roman Dědič (tajemnik@libcice.cz)
    Ilustrační obrázek Vzhledem ke skutečnosti, že se nepodařilo zpracovat veškeré požadované materiály ve věci koupě KDL, rozhodla Rada města dne 18.3. o odsunutí termínu mimořádného zastupitelstva do doby zpracování materiálů.

  3. PeS napsal:

    Vyslechl jsem nedopatřením debatu nekolika příznivců Liběhradu o KD. Unisono tu znělo: Tohle jim zlomí vaz……

  4. Josef Rous napsal:

    Paní ing. Petra Pelešková napsala moc pěkný článek , který mi mluví z duše .

  5. Radka Peřinová napsal:

    I já plně sdílím názor autorky. Jediné co nezaznělo (a asi ani v této fázi zaznít nemohlo), je téměř nerudovská otázka “Co s ním?”… a to nejde o slamník.

  6. Martin napsal:

    Dne 6.5.2015 v 18:00 v KDL se koná veřejná diskuse ohledně zvažované koupě kulturního domu.

    zdroj: http://www.libcice.cz/aktualita/334-verejna-diskuse.html

    Rada města k jí plánované koupi doposud nezveřejnila žádné informace týkající se reálné prodejní ceny KDL, žádné informace týkající se ekonomiky provozu KDL včetně energetického průkazu budovy, žádné informace týkající se současného využití KDL a finanční bilance tohoto využití, taktéž chybí informace o nutných investicích do provozuschopnosti budovy v krátkodobém a střednědobém horizontu. Město chce evidentně koupit “zajíce v pytli” za 13 milionů a ani nechce vědět, zdali není zajíc již dávno zcepenělý. Kdyby takto všichni přistupovali ke svému rodinnému rozpočtu, skončili by brzo v exekuci.

    Plánovaný výdaj v desítkách milionů korun pravděpodobně omezí flexibilitu rozpočtu města na úkor mandatorních výdajů. Možnosti města získat dotační tituly s Evropských fondů významně klesnou, protože město nebude mít finanční rezervy pro kofinancování takových projektů. Tj. místo možnosti získat z EU fondů až 85 % uznatelných nákladů nových projektů utopíme peníze na rozvoj města v opravách neudržované a energeticky nákladné budovy. Tím se ve střednědobém horizontu sníží rozpočet města a limitují se možnosti, jak s ním nakládat.

    Nejprve bylo odvoláno mimořádné zastupitelstvo, na které chtěl Liběhrad+Hudek+Penížek koupit KDL bez jakékoli diskuze s občany (zdroj: http://www.libcice.cz/aktualita/332-zruseni-jednani-zastupitelstva-mesta.html). Poté je svolána veřejná diskuze, ale občanům nedá vedení města žádné informace, podle kterých by mohli posoudit vhodnost či nesmyslnost koupě KDL – viz výše. Občané se mohou se tak maximálně pohádat mezi sebou. Je otázkou, do jaké míry je takový postup dán amatérismem a neprofesionálním přístupem vedení města, a do jaké míry je to záměr nepostupovat transparentně při nakládání s veřejnými prostředky a nespravovat město s péčí řádného hospodáře.

  7. Petr Nehasil napsal:

    No tak do 6.5. je ještě více jak měsíc čas.. Třeba i rada města vnímá toto rozhodnutí jako závažné a podklady zveřejní.. Před čtyřmi dny jsem posílal žádost zveřejnění podkladů na podatelnu města.. Nepříjemné spíš je, že termínu se, vzhledem k rošádám s mimořádným zasedáním zastupitelstva, nedá moc věřit.
    Nevím kde pan Martin bere tu jistotu, že Liběhrad+Hudek+Penížek chtějí KDL koupit. Pokud by to bylo tak jasné a jednohlasné, nemuselo by být mimořádné zastupitelstvo zrušeno.. Tam bych hledat spíše to, že někdo v Liběhradu či TOP09 či ANO o takto závažné investici odmítl hlasovat bez podkladů. A to mi přide dobré..
    Třeba se skutečně jedná o první vlaštovku. Vždyť ani veřejná diskuse nad nějakým veřejným tématem v Libčicích není zrovna běžná věc. Nicméně velké naděje do ní nevkládám. Účastnil jsem se takové diskuse nad tématem školky na jaře loňského roku a nebylo to vůbec k ničemu.. Rada města si vyslechla nadávky rozzuřených matek, kterým se děti nedostaly do školky, následně slíbila problém řešit. A u toho to zůstalo. Když někdo na některý ze slibů poukázal na zastupitelstvu, pan starosta ho bez uzardění popřel. Podobný výsledek se myslím dá očekávat od debaty nad kulturním domem.. Ale třeba budeme mile překvapeni. Třeba obdržíme materiály k prostudování včas a v odpovídající kvalitě. Třeba bude debatu někdo řídit. Třeba z ní bude relevantní zápis.
    Mě asi daleko víc vadí, že celý nákup je vlastně postavený na hlavu. A to doslova. Jako když v Kocourkově stavěli a dům a začali střechou.. Touha po koupi nevychází z potřeby, ale ze zdánlivé jedinečnosti nabídky. Je to vlastně praktika podomních prodejců či teleshopingu.. Tohle prostě musíte mít, je to jedinečná nabídka, už se nebude opakovat. A když zavoláte do konce konce května, dostanete jedny klíče od vchodových dveří zdarma.
    Stále mi chybí ta poptávka.. Stále mi chybí ty argumenty proč potřebuje město KDL..

  8. Martin napsal:

    Také doufám, že ty podklady budou kompletně, jasně a včas zveřejněny. Nicméně jsem k tomu skeptický, starosta a část vedení města podle mých zkušeností vnímají občany města jako nepřítele pro své plány, nikoli jako partnera v komunikaci pro udržitelný rozvoj města. Jaké závažné a smutné důsledky má tento omyl můžeme sledovat v přímém přenosu v Libčicích.

    Nemám jistotu, že to Liběhradská koalice chce koupit, ale starosta mi říkal, že si tam chce vybudovat novou radnici, tak implicitně předpokládám, že se bude snažit to přes Liběhradem zosnovanou koalici prosadit. To, že minulé víc jak 4 roky se vytvářela v rozpočtu rezerva a strategicky se neinvestovalo (mimo levného a triviálního betonování chodníků), není pravděpodobně náhoda, ale kalkul. Nestandardní kroky a chování v kampani komunálních voleb tomu nasvědčují.

    KDL se zatím nepovedlo koupit přes mimořádné zasedání zastupitelstva, tak je další krok udělat jen pro formu setkání s občany v KDL. Zde očekávám stejný scénář, jaký popsal P. Nehasil výše. Tj. vzrušenou debatu občanů a z ní žádné závěry vyvozené vedením města. Tímto krokem se již dávno naplánované rozhodnutí o koupi KDL posvětí, a poté se realizuje. To, že se to zatím nepovedlo, signalizuje, že si někteří členové Liběhradské koalice uvědomili, že v Libčicích bydlí, a že jako zastupitele města mají zodpovědnost ke všem svým sousedům v obci.

    • Michal Nehasil napsal:

      Že by plán přesunout radnici do kulturáku, současnou zbořit a uvolněné místo použít na opravdové náměstí? Proč ne, jenom prosím at´ to není překvapení pro občany ale projde to odbornou a veřejnou debatou.

  9. Marek Coufal napsal:

    Já si nemůžu pomoci, ale ten článek o proplachovanýh trubkách jsem dal na LK.cz záměrně. Myslím, že ten rukopis je nezaměnitelný. Plovárna by za cca 2 měsíce mohla zahájit sezónu (Kralupské koupaliště to inzeruje na 31. 5.) a město na konci března požádá hasiče (neznám podrobnosti), ať zkusí propláchnout trubky.
    Nechápu, jak se má zjistit, jestli to něčemu pomohlo. To se pak bude týden cvičně napouštět a dalších 14 dní zkoumat kvalita vody? Ale to už se dost blížíme zahájení sezóny. A co se bude dít, až se ukáže, že se nic nezměnilo? Plovárna je města a takhle se řeší problém, o kterém se ví od minulého léta. Jak tam má nájemce vydělat, když mu seberou hlavní aktrakci?
    Třeba jsem ale jen moc velký pesimista. Už brzy nám do schránek “žuchne” další číslo L. novin, tam to třeba bude vysvětlené.

  10. Petr Nehasil napsal:

    Díky panu Pavlovi za názornou ukázku toho jak nesmyslně velký je sál KDL. Napočítal jsem 42 účastníků slavnostního setkání. Bohužel sál je tak velký, že se vlastně o žádné “setkání” ani nejednalo.

    • Marek Coufal napsal:

      Petře, já myslím, že to je spíš demografická fotoglosa. Nejde o součet, ale průměr.

  11. Martin napsal:

    Rada města / Liběhrad a kol. chtějí koupit KDL a tvrdí, že jim jde o kulturu ve městě. V témže čísle Libčických novin nedali divadelnímu spolku LOĎ z Libčic ani korunu z žádaných 20 tisíc z podpory pro spolky. Že by divadlo nebyla kultura? Posuďte sami. Ono to de facto ukazuje na jádro problému, nejde vůbec o kulturu pro občany, jde o novou radnici pro starostu. Ma cenu kvůli tomu zruinovat rozpočet města na řadu let?

    • Vít Penížek napsal:

      Dovolte, abych se k Vašemu komentáři, respektive jeho části týkající je neudělení příspěvku divadelnímu spolku LOĎ vyjádřil jako člen Grantové komise. Divadlo bepochyby kultura je. Přidělování grantových příspěvků města bylo posuzováno na základě kvality zpracovaných žádostí. Žádost div.spolku LOĎ byla, bohužel, jednoznačně nejhůře zpracovaná. Na tom se shodli všichni tři členové Grantové komise, nejen Ti za koalici.

      • Martin napsal:

        Děkuji za mimoběžný argument. Podpora kulturních aktivit a podpora konkrétní žádosti jsou dvě různé věci. Myslel jsem si, že to druhé je formalizovaný postup, jak dosáhnout toho prvního. Není mi stále jasné, proč když byly akceptovány i žádosti po termínu podání, tak proč nebyla žádost divadelního spolku vrácena k dopracování a znovupodání do soutěže? Z vnějšího úhlu pohledu to stále vypadá jako aplikace “dvojího metru”.

  12. Ilona Ptáčková napsal:

    Další zveřejněná informace, střípek do skládačky o koupi KDL městem.
    Dnes se na webu města, v sekci Kulturní dům, objevil další znalecký posudek KDL. Tentokrát od realitní kanceláře RAK CZ a. s. , kdy dospěl posuzovatel k závěru, že tržní hodnota posuzovaných nemovitých věcí se jeví v rozmezí 2 600 000,- Kč až 2 800 000,- Kč.
    Nevím, zda to okomentovat takto 🙂 🙂 nebo takto 🙁 🙁

  13. Martin napsal:

    Rád bych tímto požádal zastupitele města, kteří to tu čtou, aby na příštím zastupitelstvu chtěli písemné vysvětlení od Rady města a tajemníka města, proč chtěli na mimořádném zastupitelstvu města v březnu koupit nemovitost KDL za netržní cenu 13 milionů. A to bez diskuze s veřejností a bez dostatečného posouzení třžní ceny nemovitosti. 10 milionů korun rozdílu oproti posudku RAK CZ, a.s. je hodně peněž a i laický čtenář může lehce nabýt dojmu, že šlo o nehospodárné nakládání s majetkem města s cílem poškodit město ve stádiu pokusu.

    • Vít Penížek napsal:

      Stanovení mimořádného termínu zastupitelstva na březen vycházelo z dynamické situace kolem prodeje KDL jeho majiteli. Situace na začátku roku vypadala tak, že když se město k případné koupi rychle nevyjádří, tak o možnost koupě přijde. A ať jsou názory na koupi či nekoupi KDL jakékoli, považoval jsem jako člen Rady za správné, aby se raději vypsal brzký termín, kde se mohou zastupitelé k věci vyjádřit a aby bylo případně vůbec o čem rozhodovat. Později se ukázalo, že jednání s majiteli, a kompletace podkladových materiálů je komplikovaná a tak bylo zastupitelstvo zrušeno. Nebudu zapírat, že i posudek na 15 milionů nepůsobí, teď hovořím čistě za svou osobu, příliš realisticky, ale stejně tak je to i s tím druhým. Nicméně pod oběma jsou podepsáni odborníci s “kulatým” razítkem.
      Nikdy nebylo řečeno, že koalice je zastáncem koupě KDL za jakýchkoli podmínek a jakoukoli cenu. Je jednoduché takovou zkratku zkonstruovat a pod anonymním nickem Martin mě očerňovat z toho, že chci poškodit město (ač zatím jen ve stádiu pokusu).

      • Martin napsal:

        Pane kolego, nikoho zde neočerňuji. Pouze popisuji jeden z možných dojmů, které může čtenář získat, sleduje-li veřejně dostupné informace o dění v Libčicích. V situaci, kdy Rada města a starosta svoje kroky občanům nesděluje, natožpak aby se obtěžoval/a je veřejnosti vysvětlit (nástroje na to jsou: web, LN, rozhlas, e-deska, apod.), je vznik pro domněnky pochopitelný, neboť veřejnost se snaži si podivně vypadající postupy radnice vysvětlit selským rozumem. Otevřeně říkám, že najít z vnějšího pohledu za některými kroky rozumnou logiku, je obtížné.

        Nemohu se zbavit dojmu, že současná Rada města má veřejnost za nepřítele správy města, nikoli za partnera pro komunikaci a hledání konsenzuálních řešení. Což je fundamentální omyl, který ve svém důsledku škodí rozvoji obce. Kdyby například Rada města konzultovala svůj záměr s místními odborníky na reality (p. Král či jiní), tak bychom se obešli bez všech těch chaotických kroků k březnovému mimořádnému zastupitelstvu.

        Mimochodem, obec není investiční firma, to znamená, že musí postupovat s péčí řádného hospodáře a zodpovídat svoje kroky občanům. Tj. postupovat korektně a řádně i v situaci, kdy se na “trhu” může objevit “limitovaná nabídka”. Vy byste investoval 14 milionů korun ze svého na základě cenového odhadu pouze jednoho posudku, který by si navíc zadával někdo jiný? Pochybuji.

        • Vít Penížek napsal:

          Martine, omezenou komunikaci kroků Rady města vůči veřejnosti uznávám a sám ji považuji za nešťastnou. V tomto ohledu je určitě co zlepšovat.
          V našem postupu stále nevidím porušení zásady péče řádného hospodáře. Váš výklad vychází z představy, že Koalice chtěla na tomto zastupitelstvu šmahem a jednohlasně odhlasovat koupi KDL za jakoukoli cenu. Je to dohad, a za sebe mohu říci, že zcela mylný.

          • Martin napsal:

            Pane kolego, děkuji za reakci. Musím ale podotknout, že z dostupných informací se opravdu jeví, že Koalice (Liběhrad + Penížek + Hudek) chtěla šmahem na mimořádném zastupitelstvu koupit KDL za cenu nabídky zadané prodejci nemovitosti, což by bylo, jak ukázal další vývoj, mimo rámec vymezený péčí řádného hospodáře. Je totiž rozdíl mezi “zasedáním o koupi” a  “zasedáním o možnosti koupě”. Mimořádné zastupitelstvo bylo svoláno na březen, podklady ke KDL se objevili na webu města až na začátku dubna, tj. ex post, cenová posouzení nemovitosti byla taktéž zveřněna až ex post. Beru tedy vaše vyjádření v potaz, když tvrdíte, že jde o mylný dohad. Bohužel jde o názor ex post, na mail ze dne 25.3., kdy jsem vám i ostatním zastupitelům přeposlal názor pana Krále k ceně KDL (libcickekrizovatky.cz/?p=3990#comment-289), jste mi, stejně jako někteří další zastupitelé, neodpověděl, ani svůj názor v té době veřejně neprezentoval. Veřejná reakce přišla až v Libčických novinách v dubnu, kde ovšem prezentuje názor pouze váš, nikoli stanovisko, na kterém se pak jako Koalice dohodnete, což je rozdíl. Oslovuji vás kolektivně jako Koalici, neboť tak politicky vystupujete a sám se tak označujete.

  14. Petra Pelešková napsal:

    Otázek je a ještě bude kromě této Vámi naznačené mnohem více. Druhý posudek totiž, jak se zdá, původně nabízené ceně podrazil nohy. Dokonce se domnívám, že v tuto chvíli ztrácí na významu i svolaná veřejná debata na téma KDL a možná by jí měl stihnout podobný osud, jako mimořádné zastupitelstvo. I kdyby totiž Vox populi sebevíc požadoval schválení koupě kulturáku městem, odvolával se na různé akce, které se kdy v KDL proběhly, zastupitelé mají zákonnou povinnost spravovat majetek města s péčí řádného hospodáře, a nemohou tedy pořízení nemovitosti, na níž existují cenové odhady lišící se řádově o stovky procent, bez odpovídajícího zdůvodnění schválit. Na druhou stranu vnímám drobný pozitivní posun v přístupu radnice. Vedení města zřejmě již pochopilo, že v případě KDL a s ním spojeného případného významného utrácení peněz města jde o záležitost pro občany velmi citlivou. Radnice se začíná učit poskytovat občanům informace prostřednictvím dostupných médií. Že je na webu města zřízená rubrika s dokumenty týkajícími se kulturáku pro možnost vytvořit si vlastní úsudek, za to jsem určitě ráda. Z diskuse výše je pak zřejmé, že mnozí čtenáři Křižovatek aktuální situaci sledují, nad zveřejněnými materiály přemýšlejí, budují si vlastní názor a bulíky na nos si rozhodně věšet nenechají. I to je velmi povzbuzující zjištění.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>