Libčická Plovárna – rozhovor s jednatelem firmy ACCON Drahomírem Mejzrem

Ve vedení města jsme ztratili důvěru“. To jsou slova Drahomíra Mejzra, jednatele firmy ACCON, který spolu s dalšími zaměstnanci pod hlavičkou Libčická plovárna až do požáru v roce 2013 úspěšně provozoval libčické koupaliště. Začátkem května tohoto roku však společnost ACCON dlouhodobou nájemní smlouvu vypověděla. Protože se na toto téma v informačních kanálech ovládaných Liběhradem objevily krajně kritické názory, považujeme za vhodné dát prostor i druhé straně. Drahomír Mejzr nám na to téma poskytnul rozhovor.

Co Vás vedlo k výpovědi nájemní smlouvy na libčické koupaliště těsně před začátkem sezóny?
Naprostá neochota vedení města jednat o závadách, nedostatcích a nedodělcích, které na libčickém koupališti stále jsou a o nichž si myslíme, že by nám jako nájemci neumožnily spolehlivě a bezpečně ho provozovat. V polovině dubna jsme byli vyzváni k převzetí koupaliště, nebylo připraveno k předání k 30. dubnu tak, abychom mohli Plovárnu na Den dětí otevřít. Byla nám předávána nezkolaudovaná a nedodělaná stavba.

Komentoval to starosta nějak?
Ano, řekl, že nás chápe. Pan Bartoš doslova řekl: „Takto kdybych předával stavbu já, tak by mě zaměstnavatel vyhodil“. Za přítomnosti pánů Urbánka, Dědiče a vedoucího stavebního úřadu Knošky jsme poukázali na nedostatky – trčící trubky ze země, neukončené dešťové svody, nezabezpečené zídky, odkrytá elektroinstalace venkovního osvětlení… do toho jsme měli pustit libčické děti?

Stalo se poté něco?
V podstatě nic. Než jsme sepsali nedostatky a nedodělky, poslal nám starosta stejný předávací protokol, jako by vše bylo v pořádku. Máme nafoceno přes 50 závad. Ona i v minulosti stavba probíhala „svým“ tempem, nikdo se nás na nic neptal a nikdo s námi pořádně nekonzultoval. Ostatně ani k plánům rekonstrukce jsme se nevyjadřovali. Ve chvíli, když jsme je dostali do ruky, jsme zjistili, že vedení města nechce obnovit objekt v celém rozsahu, že vůbec nechce řešit část určenou pro dětskou skupinu Pohoda s kapacitou pro 24 předškolních dětí.

Proč?
Nikdo z vedení města na náš názor nebyl zvědavý a zřejmě ho ani nepotřeboval. Měli jsme zpracovaný dlouhodobý plán rozvoje Plovárny, ale vedení města takto není zvyklé pracovat. To bylo pro mě velkým zklamáním. Řeší se v podstatě pouze problémy až ve chvíli, kdy nastanou. To je i případ Základní umělecké školy, rozšíření kapacit pro předškolní děti a koupaliště. Například přivaděč vody jsme společně se šroubárnou požadovali opravit již v sezoně 2012, kdy bylo koupaliště plné hnědé vody. I v roce 2013 jsme byli připraveni provozovat alespoň bazény za předpokladu, že město znepřístupní požárem zničenou budovu. Ten přivaděč byl městem opraven letos v dubnu, tedy po více než půldruhém roce!

To mi přijde zvláštní, v Libčických novinách se čas od času objevily zprávy o tom, jak spolupráce s vámi úspěšně probíhá?
Aby bylo jasno: ACCON je skupina odborných firem a Libčickou plovárnu jsme provozovali neziskově. Všechny vydělané peníze jsme vraceli zpátky. Ze začátku spolupráce byla úspěšná, ale pak to začalo dost skřípat. Od vedení města jsme slýchali čím dál častěji sliby a následně požadavky, abychom přicházeli s iniciativou, a že město rádo každý smysluplný projekt podpoří. A tak my z ACCONu i lidé z Občanského sdružení Libčická plovárna podněty, aktivity a projekty vytvářeli, ale vedení města je v lepším případě odmítalo podpořit anebo se k nim vůbec nevyjádřilo. Prostě jsme přestali mít z této spolupráce radost.

Další zlom nastal po požáru koupaliště?
Ano. Upozorňovali jsme město, že při požáru byla zničena i námi vložená poměrně velká investice do budovy a vybavení, navíc několik lidí přišlo ze dne na den o práci.

A pomoc přišla?
Kdepak. Myslím, že jim to bylo úplně jedno. Naopak během rekonstrukce jsem se dozvěděl, že starosta nabízel pronájem koupaliště i jiným osobám, a to navzdory naší platné nájemní smlouvě na několik let dopředu. Starosta poskytoval hřiště pro soukromé sportovní akce a jeho neudržovaný stav je horší než při přebírání předmětu nájmu v roce 2011 od předchozího nájemce.

To byla ta poslední kapka?
Ani ne. Sešlo se toho víc. Vyhodnotili jsme si dosavadní spolupráci s městem a převažovaly mínusy. Koupaliště se neřešilo před požárem ani po něm s cílem ho dlouhodobě a hlavně ekonomicky přijatelně provozovat. Investice do budov i samotného bazénu a jejich příprava se řešila nahodile a naprosto amatérsky. O tom ostatně svědčí i výrazné navýšení nákladů bezprostředně po zahájení vlastní rekonstrukce budov a problémy s dokončením stavby. K bazénům a hřištím se snad ani nebudu vyjadřovat. Mám-li to říct jednoduše: to, jak se tady zachází s odkazem libčických předků, je ostuda.

Když jste před lety uzavírali nájemní smlouvu, často se přitom vyzdvihovala i vaše role odborníků na vyhledávání a i získávání různých dotací. Naplnila se v tomto směru nějak spolupráce s městem?
Bohužel ne. A ne naší vinou. Podnětů jsme starostovi předávali dost, ale jaksi nebyl zájem nebo ochota je rozvíjet. Nabízeli jsme zajištění dotace na rekonstrukci ZUŠ, chodníky, mateřskou školku a další. Ostatně to samé, co nabízíme a realizujeme v jiných obcích. Myslím si, že není využit potenciál města Libčice a daleko menší obce čerpají daleko více dotací z fondů EU. Kdybych to měl názorně vysvětlit – tyto dotace ke každé investované koruně přidají nejméně 3 koruny, ke každému investovanému milionu přidají miliony 3. Tady neplatí pořekadlo „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“, spíše naopak.

Máte podobné zkušenosti s jinými obcemi, kde působíte?
Ani náhodou. Musím říct, že v těch desítkách obcí a měst, kde jsme působili a kde působíme, máme velmi dobré vztahy a mnoho úspěšně dokončených projektů. Řekl bych, že podmínky tam jsou zásadně odlišné od toho, jaké vztahy a hlavně jakou zkušenost jsme udělali se stávajícím vedením Libčic. Ve stejně velkém městě jsme přinesli za poslední období několik desítek miliónů, do Libčic nic. V Libčicích se všechno platí z kapes občanů. Důvod? Nejsou připravené projekty a není ani moc velký zájem něco rozvíjet ve veřejném zájmu.

Co bude s vaším vztahem k městu a ke koupališti dál?
Stav je takový, že jsme podali výpověď z nájmu z důvodů nesplnění podmínek smlouvy ze strany města jako pronajímatele. A budeme vyčíslovat škody, které nám vznikly. Obdržel jsem několik dopisů od vedení města s návrhem, aby výpověď byla formulována po vzájemné dohodě. Na ně jsem písemně zareagoval. A požádal jsem, aby s mojí argumentací byla seznámena jak rada města, tak i celé zastupitelstvo.

Proč?
Protože nemám důvěru, že důvody, které nás vedly k ukončení nájemní smlouvy, jsou na stránkách Liběhradu, Libčických novin i v orgánech města skutečně objektivně a pravdivě popsány. Za těchto podmínek není společnost ACCON ochotna dále provozovat areál Libčické plovárny a ukončila nájemní smlouvu.

Občanům a našim partnerům, kteří se na projektu podíleli, se s lítostí omlouváme.

Rozhovor vedl Matěj Štětka
———————————————–

Nájemci libčického koupaliště

2005–2012
KAP Neratovice, s.r.o.

Nájem ukončen dohodou a odstupným ve výši 2 mil. Kč jako náhrada za vybudované stavby a sportoviště, které si ale město neobjednalo.

2012–2014
ACCON GROUP
23. 1. 2013 požár zničil provozní budovy, v sezóně 2013 byl areál mimo provoz
Znovuotevření se předpokládá v létě 2014.

Jeden komentář

  1. Petr Nehasil napsal:

    Na stránkách Liběhradu je reakce rady města na tento rozhovor.. Bohužel co se výpovědi týká, opět jsou tam jen tvrzení o výpovědi bez důvodu, ale bez jediného důkazu.. Když jsem se vedení města na znění výpovědi ptal, tak jsem zždnou odpověď nedostal.. Stejně tak se smlouvou se současným provozovatelem/správcem/nájemcem areálu.. Její znění asi prostě nikdo neviděl..

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>