Co to na těch plakátech slibují?

LOS plakáty

Následující příspěvek je jen výtah toho podstatného. Podle nás je důležitý kontext, ten najdete v rozhovoru Petra Schönfelda s Matějem Štětkou.

To, co píšeme na plakátech, myslíme vážně. Za odpad se v Libčicích platit nemusí. Koupaliště si stejně zaplatíme i bez vstupenky. A naše děti mohou svůj volný čas trávit kvalitně v Libčicích, pokud podpora volnočasových aktivit bude adresná.

Není to populismus. Zde se pokusíme vysvětlit, co se do jedné věty na plakát prostě nevejde.

Sliby jsou to pěkné, ale kde se na to vezme?

Protože došlo k “změně rozpočtového určení daní”, vzrostly daňové příjmy v Libčicích o miliony korun.
Pokud k nám domů, do Libčic, směřuje víc peněz z našich daní, proč by je město nemohlo částečně použít na služby, které – dokud byly příjmy nižší – chtělo platit po nás?
viz. Matěj Štětka v rozhovoru.

Odvoz odpadu zdarma: kolik by to stálo město?

Po případném zrušení poplatků za odvoz odpadu se sníží městský příjem o 1,6 milionu korun. To je jen část sumy, o kterou městský rozpočet narostl po “změně rozpočtového určení daní”. Město by se s námi o to, co z našich daní dostává nově navíc, prostě rozdělilo. Tím, že by po nás nechtělo poplatek za popelnici.
viz. Matěj Štětka v rozhovoru.

Koupaliště zdarma: jak to?

Tohle je bohužel prověřené praxí – na komerční bázi naše koupaliště provozovat dlouhodobě nelze. Musí se spálit někdo další, aby to bylo jasné? Tak si rovnou přiznejme, že je to bonus, který pro nás město zajišťuje. Jako službu nám libčickým občanům. Jako prostor pro aktivní maminky, sportovce… Jako živé místo, které neklade žádné překážky těm, kteří se chtějí angažovat a realizovat.
A hlavně jako místo, které si dle možností a potřeby můžeme zvelebit a vylepšit.
viz. Matěj Štětka v rozhovoru.

Příspěvek na kroužky: jak by to fungovalo?

Sportuje Vaše dítě v některém z libčických oddílů? Chodí do libčické ZUŠky? Na kroužky? Proč mají naše děti trávit spoustu času dojížděním  za kroužky či sportem “jinam”? To přeci není to, co je baví, rozvíjí a připravuje na život. Peníze vyčleněné na volnočasové aktivity v rozpočtu města jsou. Pošleme jejich část adresně aktraktivním libčickým nabídkám pro naše děti. Cca 230 dětí krát tisícikorunový městský příspěvek opět ani zdaleka neatakují sumu, kterou mají Libčice oproti minulosti navíc.
viz. Matěj Štětka v rozhovoru.

Nebudou takhle použité peníze chybět jinde?

Jasně, byla by škoda “projíst” peníze, za které se dají Libčice zvelebovat. Ale peněz pro Libčice může být ještě víc. V minulém volebním období prakticky nefungovalo spolufinancování z dotací. Spousta užitečných věcí se tak dá pořídit. Proč takové možnosti nevyužívat?

Prosíme, nechápejte nás špatně. Rozhodující jsou samozřejmě zdravé městské finance. Ale příklady odjinud jasně ukazují, že to lze, i když město svým občanům dle svých možností finančně ulehčí.

 

Tak co? Dává to smysl?

Na to si odpovězte sami. My myslíme, že ano.

 

Komentářů: 3

  1. Ilona Ptáčková napsal:

    Vysoký kladný stav pokladny města je obrazem hospodaření, ale v neposlední řadě právě i nového přerozdělování daní ze státního rozpočtu. Nové rozpočtové určení daní ( RUD) má na stavu městské pokladny opravdu velký podíl. Právě pro města do 5000 obyvatel, jako jsou Libčice, mělo RUD zásadní význam.
    Město má tak volnější ruce, jaké služby svým občanům nabídnout. Podoba bezúplatného svozu odpadu je jednou částí a nebyli bychom zdaleka první město, ve kterém toto již funguje.
    Současně to neznamená, že by se občané hned měli začít chovat nezodpovědně, co se týká třídění odpadu, a produkovat toho směsného více, když je to vlastně nic “stát nebude”. Na četnosti svozu se tím nic nemění a domácnosti, kde naplní popelnici sotva jednou za dva týdny, nebudou mít pocit, že povinně doplácejí na ty s vyšší produkcí odpadků.

  2. Martin napsal:

    Vyjádření “svoz odpadu zadarmo” či “koupaliště zadarmo” mne poněkud dráždí, i když tři dny před volbami nepřekvapuje. Samozřejmě, že to lze v našem městě bez problémů realizovat, ale pak dojde ke ztrátě vazby mezi poskytovanou službou a cenou za ni vynaloženou. Tj. by asi bylo chytřejší nechat u popelnic symbolický poplatek 50 korun a na koupaliště dát vstupné dobrovolné, které by ve výsledku šlo třeba na podporu veřejně prospěšných akcí.

    • Marek Coufal napsal:

      Doma poctivě třídíme, naše děti vyrostly na látkových plenách (viz. uhlíková stopa a papírové pleny – http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/odvracena-strana-plenek), atd. Děláme to jen z principu a pro svůj vlastní pocit, pro nic jiného. Žádnou hmatatelnou motivaci (třeba od města) pro to nemáme. Takže popelnici k odvozu dáváme cca jednou měsíčně. Já za sebe nepotřebuju opruz v podobě nutnosti myslet na to, že mám uhradit symbolický poplatek.
      Navíc se to platí jednou ročně – tam by tu vazbu nevybudoval ani I. P. Pavlov.

      A to všechno píšu i přesto, že obecně patřím k lidem, kteří věci zadarmo nemají rádi.

      A s tím koupalištěm je to promyšlené ještě detailněji. Stačí když LOS vyhraje, dozvíte se víc.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>