Názor: Prozatímní řešení malé kapacity MŠ u nás a v Roztokách

Když jsem tento týden zjistila, jak roztocká rada města vyřešila nedostatek kapacity v mateřských školách, rozhodla jsem se vrátit se k tomuto tématu a srovnat řešení libčické a roztocké.

O průběhu řešení nedostatečné kapacity mateřské školy v našem městě se již na našich stránkách psalo. K dosavadnímu průběhu je třeba doplnit několik málo detailů.

Libčice

dětský klub Klubíčko

V září byl otevřen v budově ZŠ dětský klub Klubíčko. Klub je takřka plně dotován městem, rodiče platí stejný příspěvek jako ve veřejné školce, tedy 1 200 Kč měsíčně. Na mzdy pracovníků je v rozpočtu města pro tento rok připraveno 230 000 Kč. Klub je vybaven zbrusu novým vybavením, na které město vyhradilo 160 000 Kč, ve skladu MŠ zatím leží přebytečná lehátka, židličky apod. Rada města předpokládá, že klub bude v prostorách ZŠ provozován do konce školního roku 2014 / 2015, do té doby by měla být zvýšena kapacita MŠ.

lesní školka Kulíšek

Od 1. září v Libčicích funguje také pobočka kralupské lesní školky Kulíšek, která vznikla jako alternativa k dětskému klubu a vznikla zcela bez podpory města. (Pokud tedy nepočítám uveřejnění článku o červnové debatě o pedagogice lesních mateřských škol a informativního letáku o vzniku libčické pobočky LMŠ Kulíšek v Libčických novinách). Koordinátorka Kulíšku Blanka Dymáčková jednala spolu s Petrem Nehasilem o možnostech vzniku lesní školky na některém z městských pozemků s panem starostou Pavlem Bartošem a místostarostou Jiřím Čermákem již v květnu. Pan starosta je ubezpečoval, že by to bylo krásné a záslužné pro zdraví dětí, aby tu lesní školka vznikla, a že je rozhodně pro, ale to bylo všechno. Stejně se na červnové debatě o lesních školkách vyjadřoval i přítomný člen rady města pan Urbánek. A skutek?

Prozatímní zázemí jsme našli v jednom rodinném domě v Lidické ulici, kde díky vstřícným majitelům můžeme dva roky fungovat. Veškeré vybavení věnovali či zapůjčili rodiče a paní učitelka Mgr. Eva Víšková (absolventka PedF UK). Také úpravy prostor proběhly svépomocí během tří srpnových brigád.

V řádném termínu jsem v červnu za turistický klub Havran z. s., který je provozovatelem LMŠ Kulíšek, podala žádost o grant – na pořízení lékárničky, gastro nádob, koberce a plachty (která slouží dětem mj. jako podložka pro výtvarničení ve volné přírodě). Červencová odpověď rady města na naši žádost mě překvapila – bylo mi sděleno, že nesplňuje podmínky pro přidělování dotace, ale že vzhledem k charakteru žádosti ji mám doplnit o počet dětí, umístění, provozní řád a rada města ji prý znovu projedná.

Žádost jsem doplnila o požadované informace a připojila dotaz, zda mohu obdržet podmínky pro přidělování grantů. V odpovědi pana tajemníka jsem se dočetla, že: „Rozhodnutí nelze provést striktně dle přesných pravidel. Hlavním kriteriem výběru je výše uvedený název dotačního titulu, který včetně jiných údajů obsahuje formulář, který je umístěn na webových stránkách města.“ O výsledku jednání rady města ani zmínka. Zeptala jsem se tedy, jestli mohu znát stanovisko rady, a dlouho nic. Zkusila jsem se tedy na oficiální stanovisko rady města zeptat znovu a hle, první „vstřícný“ krok – v pondělí dopoledne 22. 9. mi pan tajemník odeslal pozvání na jednání rady města, které se konalo týž den večer.

Škoda, že se vzhledem ke své práci – učitelka ZUŠ, asistentka v lesní školce, lektorka MC Malinasdružení Roztoč – dostávám ke své poště až v pozdních večerních hodinách… A když jsem chtěla vědět, k jakému závěru rada města stran té doplněné žádosti dospěla, dozvěděla jsem se, že o tom beze mne rada města nejednala.

Jelikož se kvapem blíží volby, jednat o tom již s největší pravděpodobností již ani nebude….

Roztoky

A jak tedy nedostatek kapacity řeší v nedalekých Roztokách?

Každý rodič, jehož dítě nenastoupí ve věku tří let do veřejné školky nebo dětské skupiny zřizované městem, má dle rozhodnutí města nárok na měsíční příspěvek ve výši 1 500 Kč. Má na něj nárok od měsíce, kdy dítě dosáhne tří let. Informace ohledně podmínek pro přidělení příspěvku si můžete přečíst zde. Stejné řešení navrhovali opoziční zastupitelé i v Libčicích, neúspěšně.

Závěr

Co vám připadá spravedlivější? A které řešení staví rodiče do situace buď, anebo? (Buď dotované hlídání, anebo nic). Je v dnešní době normální mít možnost výběru, nebo není?

O tom všem lze samozřejmě diskutovat. Mně osobně nabídka jediného řešení připadá nedostatečná.

A vám?

Kateřina Judová

Katerina Judova

Zatím žádné komentáře.

Odpovědět

Můžete použít tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>